Vloerverwarming voor dummies

Kasperjan

  • #1
Beste,


Ik dacht altijd dat vloerverwarming lang langs moest opwarmen (CV lang aan) om vervolgens zijn warmte langzaam weer af te geven aan de ruimte.

Hoe werkt dit dan icm met radiatoren waarbij de kamer thermostaat de temp regelt? De radiatoren verwarmen de ruimte sneller dan dat de vloerverwarming op temperatuur is. Daarna slaat de CV toch af en stopt de door warming van de vloer?

Er wordt gesproken van vloerverwarming als hoofd verwarming of bij verwarming (icm radiatoren) waaruit kan ik opmaken hoe het in een bestaand huis is gebouwd? Ik heb beide, maar hoe weet ik welke de hoofdverwarming is, en welke de bijverwarming?

Bedankt voor de les verwarming voor dummies....
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Vloer verwarming is idd traag, en cv is snel
idd gestuurd via een ruimte thermostaat zal de vloer trager zijn dan de radiatoren.

Bijverwarming is een vloerverwarming met weinig vermogen, en eigenlijk puur om de vloer net behaaglijk te houden maar niet om de ruimte op te warmen, dat duurt te lang.

Bijna altijd is vloerverwarming bijverwarming icm radiatoren.

De kunst is om de boel in balans te krijgen waardoor de vloer warm genoeg word en de ruimte zelf ook behaaglijk is in een redelijke tijd.

Je zou bv de waterstromen kunnen inregelen waarbij de het vermogen van de vloer aangevuld met de radiatoren de energiebehoefte van de ruimte dekt. de radiatoren worden dan niet zo warm maar ondersteunen de vloer wel met opwarmen van de ruimte.

Je zou de radiatoren ook kunnen voorzien van thermostaatknoppen en deze net onder de gewenste ruimte temperatuur kunnen zetten bv 19c en de ruimte thermostaat op de wens temperatuur.
De radiatoren zorgen dan voor een snelle opwarming tot 19c en het laatste stukje moet de vloer alleen doen.

Je zou de installatie ook Weersafhankelijk kunnen stoken, er is dan altijd warmte in de vloer, en je begrenst de temperatuur op de radiatoren met th.kranen.
 

Kasperjan

  • #3
Bedankt voor je uitleg!
Ik heb al een lopen experimenteren door de radiatoren in de ruimte waar ook VVW is te knijpen. Inderdaad wordt de vloer hierdoor een stuk warmer. Ik krijg de kamer ook wel op temperatuur als de radiatoren helemaal dicht staan (er zitten nu geen thermostaat kranen op de radiatoren omdat ik dacht dat dit nutteloos was icm met de ruimte thermostaat (isense) in de zelfde ruimte). maar als de vloer eenmaal lekker is door gewarmd duurt het heel lang voor de cv ketel weer aanspringt met als gevolg dat het in de slaapkamers/kantoor aan de noord kant van het huis steenkoud wordt omdat de ketel een lange tijd niet meer aanspringt. Vandaar dat ik (zie andere post) nu aan een systeem als Evohome zat te denken. Ik begrijp alleen nog niet helemaal hoe ik dit oplos in de woonkamer waar vvw en radiatoren samen werken.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #4
Kasperjan schreef:
....Ik heb beide, maar hoe weet ik welke de hoofdverwarming is, en welke de bijverwarming?....
Bij vloerverwarming als "bijverwarming" liggen de verwarmingsbuizen in de vloer in de regel verder van elkaar af.
Je kunt aan het aantal groepen op de verdeler meestal wel afleiden of het gelegd is als hoofd- of bijverwarming.
Bij hoofdverwarming ligt er 1 groep op ca 10M2 (dus bij ca 40M2: 4 groepen)
Ik adviseer om vloerverwarming NOOIT als bijverwarming te leggen, maar altijd zoveel mogelijk verwarmingsbuis in de vloer te (laten) leggen en met de watertemperatuur te bepalen hoe warm de vloer moet worden. (verwarmingsbuis is het goedkoopste van de hele installatie)

Wordt een vloerverwarming als "bijverwarming" gelegd, dan duurt het aanzienlijk langer voordat de vloer echt goed op temperatuur is, dus kost het meer energie.
Vloerverwarming als bijverwarming (wordt nog steeds zo aangeboden!!) is per saldo een dure manier van verwarmen.
Van "bijverwarming" is nooit hoofdverwarming te maken, omgekeerd wel.

Een ruimte die verwarmd wordt d.m.v. radiatoren + vloerverwarming is altijd lastiger te regelen (en het wordt nog erger als je gebruik maakt van een hout- of gaskachel)

In een bestaande situatie is hier helaas niets meer aan te veranderen.
 

Kasperjan

  • #5
Bedankt voor de uitleg.
Ik heb vijf groepen voor zo;n 60m2 . Ik kan deze ruimte warm krijgen met alleen vloerverwarming. misschien moet ik de radiatoren maar gewoon uitlaten als ik evohome of iets soort gelijks heb. Dan kan ik het displaytje als ruimte thermostaat laten werken.
Ik zal eens proberen uit te zoeken wat ik extra aan gas verbruik of bespaar ha ha ha door alleen de vloerverwarming te gebruiken in deze ruimte.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu