Vloerverwarming in aanbouw --> nog radiatoren nodig?

Hobbyben

  • #1
Hoi,


Ik ga een aanbouw plaatsen en wil hier vloerverwarming in leggen (met kindvriendelijke tegels..)
Nu hangen in de rest van het huis radiatoren dus deze ruimtes zullen sneller op temperatuur zijn (verwacht ik).

De woning is matig geisoleerd (~ uit 1935, wel dubbel glas). De aanbouw wordt natuurlijk wel goed geisoleerd.
(oppervlaktes: Woning benedenverdieping: (woonkamer+keuken) ~ 50 m2, aanbouw: ca 27 m2)

De aanbouw komt overigens langs een niet geisoleerde buitenmuur van de woning.


Mij vraag is nu of het noodzakelijk is om ook radiatoren in de aanbouw te plaatsen. Omdat anders de thermostaat (in woonkamer) de ketel afschakelt na bereiken van de gewenste temperatuur terwijl de aanbouw nog niet is opgewarmd. Of zou dit bij gebruik als hoofdverwaming moeten kunnen. Ik heb nergens iets kunnen vinden hoe dit te berekenen of wat een goede richtlijn is.

De woonkamer en aabouw staan met elkaar in verbinding via een doorgang ca 1.20 m breed.

Alvast bedankt voor jullie reacties
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Wanner de vloerverwarming goed wordt aangelegd, dat wil zeggen met een hart op hart afstand van 10 cm, zijn radiatoren overbodig. Je creeert daarmee extra regelproblemen.
Beste is m.i. om de verdeler van de vloerverwarming rechtstreeks op de cv ketel aan te sluiten en deze te regelen d.m.v. een eigen thermostaat in de aanbouw.
Met 1 thermostaat ben je er echter niet, je dient ook een 2-weg-klep te plaatsen in de aanvoer van de verdeler en deze tegelijk te openen, wanneer de ketel wordt aangeschakeld.
Om alles goed te regelen, kan je even googlen op "zoneregeling", dan kom je wel mogelijkheden tegen die per saldo voordeliger zullen uitpakken dan extra radiatoren.
 

Hobbyben

  • #3
Dit klinkt lijkt me als basis inderdaad een zeer goede oplossing. Echter zie ik wel wat praktische problemen. De CV ketel zit redelijk ver weg en die 2-weg klep moet vlak na de ketel. Ik heb dus een extra leiding nodig van CV naar aanbouw die ik niet zomaar kan trekken. Ik dacht nu van bestaande CV circuit af te takken wat goed te doen is. Maar dan heb ik waarschijnlijk een balanceer issue?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #4
Een 2-weg-klep na een aftakking kan ook. Je moet er wel voor zorgen dat het "andere" verwarmingscircuit (die geen aanbouw) ook voorzien wordt van een 2-weg-klep die geopend/gesloten wordt als in dat circuit een warmtevraag is.
Het is zaak om de loop van de leidingen goed in kaart te brengen en dan te bepalen waar eventueel 2-weg-kleppen geplaats kunnen worden, zodat het circuit in de aanbouw rechtstreeks op de CV-keel aangesloten kan worden (kan ook eventueel wel via een bestaande radiator aansluiting)
Zie persoonlijk bericht.
 

Hobbyben

  • #5
Bedankt voor de handige links in PB.

Een eigen leiding (via 2weg klep) is in mijn geval lastig zie globaal overzicht:


(retour heb ik niet getekend maar het is steeds een set van 2 leidingen)

Het is een oud huis met ook een deels oude CV. In basis een CV stelsel met lasbuizen. Er lopen 2 forse buizen van bijna 5 cm diameter) (toevoer en retour) van de ketel de woning in. Hier wordt dan van af getakt. In het ketel vertrek (bijkeukentje) zie je ze nog lopen, voor de rest ligt het buizenwerk in de plafonds en is het giswerk hoe het exact loopt. bij de radiatoren komen de buizen uit het plafond (en bij de bovenverdieping uit de vloer).

ik was niet van plan plafonds uit te breken om de hoofdleiding te splitsen.
Dan kan het nog bij de ketel zelf maar kan ik de leiding niet in de aanbouw krijgen (alleen buitenom) zonder mijn keuken te slopen.
Wat ik nog als optie zie is om de aanbouw met radiatoren te verwarmen met vloerverwarming als bijverwarming (om de kou eruit te halen..)


Of is het realistisch om een aanbouw met vloerverwarming toch balans te krijgen met een verder radiatoren verwarmde woning? Of liggen de tijdconstantes dan gewoon te ver uit elkaar?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #6

Wanneer je op de aangegeven plaatsen 2-weg-kleppen plaatst is het wel mogelijk om de aanbouw te scheiden van de woonkamer. (de overige radiatoren zijn te regelen via radiatorknoppen)

Klep 1 wordt gestuurd door een thermostaat met 2 ontvangers: ontvanger 1 opent/sluit de klep en ontvanger 2 schakelt de CV-ketel aan/uit

De kleppen 2, 3 en 4 worden eveneens gestuurd door een thermostaat met 2 ontvangers: ontvanger 1 opent/sluit de kleppen (3 x) en ontvanger 2 schakelt de CV-ketel aan/uit.

Het vergt wel enige investering, maar het is wel mogelijk.
Bij een dergelijke oude constructie heb je helaas minder mogelijkheden.

Wat je ook zou kunnen doen is de thermostaat verplaatsen naar de aanbouw en op de radiatoren in de kamer thermostaatknoppen te plaatsen. Waarschijnlijk gaat dat niet 100% werken, omdat de CV-ketel niet aan gestuurd zal worden, als de aanbouw op de gewenste temperatuur gekomen is.
Daardoor zullen de overige ruimten niet meer goed verwarmd kunnen worden.
 

Hobbyben

  • #7
Het is toch wat complexer dan ik dacht...(had gehoopt). Met name ook omdat ik lastig kan voorspellen of de goed geisoleerde aanbouw het wel/niet 'wint' van de rest van de woning (met radiatoren) of juist langzamer opwarmt (niet op temperatuur komt, zal wel wat langzamer gaan maar ook beter blijven hangen).

Wat ik nog als mogelijkheid zie is om in de aanbouw radiator(en) met thermostaat knop te plaatsen en eventueel een 2 weg klep met eigen thermostaat voor de vloerverwarming verdeler. (klep om te voorkomen dat de vloerverwarming blijft stoken als de woonkamer warmte vraagt maar aanbouw niet en anders te warm wordt).

Dan is het antwoord om mijn orginele vraag dus eigenlijk nee... radiatoren zijn dan nog nodig om te voorkomen dat de aanbouw niet op temperatuur komt.
Behalve als ik een hele serie kleppen installeer. Zie ik niet zo zitten, mijn CV installatie (ligging pijpen) leent zich daar niet goed voor.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #8
Zomaar ergens kleppen plaatsen heeft weinig zin als de cv-ketel niet wordt aangestuurd..... Vandaar dat wij altijd een klep aansturen (open/dicht) EN de cv-ketel schakelen (aan/uit)
Je kunt het ook met een stelmotortje 230Volt met eindcontact op de 2-weg-klep doen: het eindcontact kan dan de cv-ketel aan/uit schakelen: werkt ook prima.
 

Hobbyben

  • #9
"zomaar" een klep aansturen bedoel ik ook niet.

Er kunnen m.i. 2 dingen (mogelijk) fout gaan: 1) aanbouw blijft te koud of 2) aanbouw wordt te warm.

1) wordt veroorzaakt door te trage reactie van vloerverwarming en zou ik kunnen ondervangen met extra radiator(en). Alternatief is zoneregeling, echter achteraf in mijn situatie moeilijk te realiseren.

2) Er zit geen thermostaat in de aanbouw die de vloerverwarming af kan schakelen, zolang er warmtevraag is vanuit de woning zal de (goe geisoleerde) aanbouw opgestookt worden. Met een thermostaatknop op de extra radiatoren gaan die dan dicht. Met een 2weg klep met motortje met aansturing door een 'eigen' thermostaat in de aanbouw kan ik ook de vloerverwarming afschakelen. Ik gebruik de klep dus als thermostaat voor de vloerverwaming.

Ik zal er nog eens diep over nadenken...de bouw moet nog van start gaan , dus heb nog eventjes...
 

Stephan lood

  • #10
Is het misschien een optie om heel de woonkamer vloerverwarming te leggen?
als je de vloer toch al moet aanhelen en al aan het verbouwen bent is het wel iet om ook over na te denken.

ben bang dat je altijd met verschillende temperaturen blijf zitten zeker in het voor en najaar.

om dit op te vangen kan je ook een kleine design radiator plaatsen in de aanbouw met een Thermostaat knop bij de vloer.
op deze manier verwarm je wel net zo snel als de rest van je woning en zodra je vloer warmer word stop de thermostaat knop en kom de vloerverwarming helemaal in.
 

Hobbyben

  • #11
Helaas is overal vloerverwarming leggen ook geen optie. In de woonkamer ligt een (ook nog vrij dure) houten vloer (planken onderling verlijmt). Deze ligt op de oude tegels, waar waarschijnlijk geen isolatie onder zit. De vloer is ook nog doorgetrokken over de hele benedenverdieping.
Met 2 kleine kinderen ook geen feest om woonkamer open te halen...de aanbouw overlast is redelijk beperkt, de doorbraak wordt pas gemaakt als ruwbouw klaar is en leidingwerk erin ligt.

Vanwege kind(knoei/speel) vriendelijkheid willen we in de aanbouw geen houten vloer maar tegels/zeil/pvc oid.

Ik dacht toch maar aan extra radiator(en).

Kan ik CV toevoerleiding en retour) in de dekvloer verwerken? (kunstof uponor (achtige) leiding, al dan niet in mantel of met extra isolatie laag). Of springen de tegels er dan af....?
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #12
Als het keuken blok aan de rechterkant van het plaatje in de keuken staat, kan je ook een eigen leiding naar de aanbouw trekken, onder/ achter de keuken plint langs. Hoef je de keuken niet voor te slopen lijkt mij.
 

Hobbyben

  • #13
Het plaatje had ik snel getekend als impressie. In de ruimte tussen keuken en CV zit dan nog een toilet (rechts) in de weg. De keuken staat rechts in het plaatje maar dan zou ik achter de koelkast en vaatwasser door moeten met leidingwerk. Het zou kunnen maar dan is het wel een leiding die daar maar een beetje ligt. (en door toilet ruimte moet).

En voor je het vraagt: nee op het toilet hangt nu geen radiator...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu