Vloerverwarming i.c.m. stadsverwarming.

Looneytune

  • #1
Beste experts!

Een aantal maanden geleden is er in onze woning vloerverwarming geplaatst.

Het betreft een :
Grundfos Alpha 2 pomp
5 groepen
begane grond
PVC vloer





Nu heb ik hier als behoorlijke amateur wat dit soort systemen betreft een aantal vragen over.

Zowel loodgieters, als het vloerverwarmings bedrijf, als de NUON geven hier verschillende antwoorden over.

Vraag 1:
Is een pompschakelaar wel nodig op dit systeem, de pomp is relatief zuinig, maar draait de pomp bijvoorbeeld in de zomermaanden ook zonder pompschakelaar rond om vastzitten te voorkomen?

Vraag 2:
In de retourleiding van de verdeler van de vloerverwarming is geen temperatuurbegrenzer gemonteerd. Volgens de NUON is dit wel verplicht.
Waar dient dit precies voor?

Vraag 3:
De klepmotor is defect en dient vervangen te worden, als deze op de plaats van de witte thermostaatknop geplaatst word, lijkt het mij dat je de maximale warmte ''in'' je vloer krijgt, en dat dit enkel is op te lossen door een temperatuurbegrenzer in de retourleiding te verplaatsen, of zie ik iets over het hoofd?

Vraag 4:
De witte leidingen rechts van de pomp, lopen via de kruipruimte naar :

Kachel in de hal en vanaf daar naar de eerste en tweede verdieping.

Leidingen via woonkamer ( oude kachel weggehaald en afgedopt ) naar de eerste en tweede verdieping.

Zijn de leidingen ( snap dat het lastig is te zien op het oog ) groot genoeg om alle warmte te leveren aan de kachels in de hele woning?

Alvast bedankt voor de expertise.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #2
Vraag 1 . Pomp schakelaar is altijd nuttig. Je laat je lampen ook niet 365dagen branden, waarom de pomp dan wel? De pomp schakelaar zorgt er ook voor dat de pomp niet vast gaat zitten, en zal de pomp dus regelmatig laten draaien.

Vraag 2. In de retour leiding moet idd een temp begrenzer. Had je gekozen voor een stads vearming vloer verdeler, had deze er al in gezeten.

Vraag 3. Als de klepmotor defect, dan deze gewoon vervangen. NIET op de plaats van de thermostaat knop plaatsen. Zonder die thermostaat knop krijgt je vloer de volle mep, in de winter 70-80 graden. Als je tegels hebt, knallen ze er vanzelf uit. De thermostaat knop begrensd de vloer temperatuur.

Vraag 4. Zoals ik het zie zijn die witte slangen iets van 15mm. Ik ben bang dat dit Te dun is om de warmte door de hele woning te krijgen. Je kan het natuurlijk gewoon uittesten. Zet de radiatoren open en zet de kamerthermostaat op 28. Kijk hoe snel het hoe warm wordt in de hele woning.
 

Looneytune

  • #3
Ten eerste bedankt voor je snelle reactie.

1: Top, dan zorg ik dat deze hoe dan ook blijft zitten.

2: Uiteraard heb ik bij het bedrijf, dat alles gemonteerd heeft aangegeven dat het om stadsverwarming ging, omdat ik weet dat er dan ook andere materialen gebruikt moeten worden.

3: Als ik de klepmotor vervang en op dezelfde plek monteer, en de kamerthermostaat bijvoorbeeld op 22 graden zet, schakelt de warmte toevoer uit als deze temperatuur bereikt is, echter de buizen rechts lopen ook naar bijvoorbeeld de kachel van de badkamer, deze word dan ook afgesloten, wat zou een andere plek zijn om de klepmotor te plaatsen?

4: ik zal eens opmeten hoe dik de buizen zijn, nu is het natuurlijk niet erg koud en is er geen probleem, maar zal in het weekend als het iets kouder is eens testen of alles opwarmt.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #4
1: een pompschakelaar is bij een label A pomp, zoals hier is toegepast Alpha2L NIET nodig en zelfs ongewenst, omdat deze dan de goede werking van de pomp zal verstoren.
Beetje overijverige (of onkundige) verkoper geweest waarschijnlijk.....
De Alpha2L pomp regelt zichzelf naar het laagste energieverbruik, dus een pompschakelaar is echt niet nodig

2: temperatuurbegrenzer in retourleiding is voorschrift van de NUON. Deze moet dus nog aangebracht worden (bij afwezigheid kan het energieverbruik onnodig hoger worden)
Zoals het nu is geïnstalleerd wordt het door de NUON afgekeurd.
Geloof nu maar de NUON i.p.v. de loodgieter.....
Alweer een voorbeeld van een verkeerde installatie op stadsverwarming waardoor je als gebruiker met hogere energiekosten kan komen te zitten.
Ik raad je aan om dat snel te laten veranderen door degene die dit heeft aangelegd.

3 Een "klepmotor" mag NIET op de plaats van de thermostaatknop worden geplaatst. Die motor heeft een heel andere functie en sluit de toevoer vanuit de stadsverwarming open of dicht. Met de thermostaat regel je de temperatuur van het water wat door de vloer circuleert. Eenmaal ingesteld moet je daar van af blijven.
Waar gaat die gekke kromme buis, na die 2-weg-klep met motortje, naar toe?

4 diameter leidingen: bij stadsverwarming kan de diameter wel iets dunner zijn, omdat de druk hoger is dan bij een CV-ketel. 15 mm leidingen komen wel vaker voor. Kan hooguit wat langer duren voordat het boven warmer wordt, maar ik vermoed dat het wel mee zal vallen.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #5
Ik ben altijd nog een voorstander van het toepassen van pompschakelaars. Die pomp mag dan wel zuinig zijn, maar hij stopt niet volledig!

Als ik een nieuwe zuinige auto koop, dan laat ik de motor ook niet dag en nacht stationair draaien.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #6
Pompschakelaar. Commercieel bekeken ben ik er een voorstander van, want we verkopen er zo'n 6000-7000 per jaar.
\Maar technisch heeft het hier geen enkel voordeel Ook een pompschakelaar heeft een klein eigen energieverbruik.
Helemaal stoppen van de pomp heeft ook nadelen: in de zomerperiode houdt de energiezuinige pomp zichzelf aan het draaien. Het energieverbruik is zeer weinig: te vergelijken met een pompschakelaar, en zeker niet zo groot als de label B (of slechter) pompen.
 

Looneytune

  • #7
1:
Ik weet dat de pomp best zuinig is, en dat de pompschakelaar qua energie verbruik relatief weinig uithaalt, wij hebben de schakelaar eerder voor het af en toe aanslaan in de zomer, of doet de Alpha2 pomp dit ook uit zichzelf zonder schakelaar?

2:
Waar zit precies de retourleiding waar de temperatuurbegrenzer op moet?

3:
Wat is de juiste naam voor de ''klepmotor''?
En op welke plek zou deze het beste te plaatsen zijn op onze unit?

@ Degooyer, Je vroeg : ****Waar gaat die gekke kromme buis, na die 2-weg-klep met motortje, naar toe?****

bedoel je de vertakkingen rechts? deze gaan naar de ''gewone'' radiatoren, zie eerste post vraag 4.

4:
Heb de leidingen opgemeten, omtrek is circa 50mm, breedte iets minder dan 20mm denk 18mm, zijn in ieder geval net zo dik als de koperen/ijzeren leidingen van de originele radiatoren.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #8

Hier moet een thermostaatknop op gemonteerd worden die de temperatuur van het retourwater regelt. NUON schrijft als waarde van het retourwater 30 graden C voor. (zie stadswarmte comfort)Daarin vind je alles over stadsverwarming.
Zoals het nu is, is niet toegestaan door de NUON.

"Klepmotor" wordt niet gebruikt als naam: stelmotor op een ventiel (zoneklep, 2-weg-ventiel)
Ik kan niet beoordelen waarom die klep nu op die plaats in gemonteerd, want ik zie niet zo goed waar die buis waarin die klep nu is gemonteerd naar toe gaat. In ieder geval niet naar de vloerverwarming, anders had die 2-weg-klep ergens anders moeten zitten.

Ik bedoel dus die buis waarin de klep zit: waar gaat deze naar toe (achter die SPA fles.........)

Ik heb een vermoeden dat hier echt iets niet klopt.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #9


En dit is de maximaalthermostaat:

Die hoort niet los te hangen maar op de aanvoerbalk gemonteerd te worden!!!
Deze thermostaat zorgt ervoor dat de pomp stopt als er te heet water in het systeem zou komen. (begrenst de temperatuur tot ca 55-60 graden: wordt het water in de verdeler te warm dan wordt de pomp uitgeschakeld) Is een veiligheid, die er niet voor niets op zit. Wat een geklooi zeg !!!

Door WAT wordt die "klepmotor" bediend?
Waarschijnlijk een thermostaat, maar hoe is deze dan geschakeld?



Hier zijn diverse fouten, die je echt door je loodgieter moet laten verhelpen
 

Looneytune

  • #10
Ik baal hier echt van,
Ik heb een bedrijf met jarenlange ervaring ingeschakeld.

Toen de monteurs hier kwamen wisten ze ook niet dat het om stadsverwarming ging, ik wist wel dat er geen aluminium onderdelen gebruikt mochten worden, maar volgens de monteur kon de installatie gewoon doorgaan.

Het bedrijf zou ook zorgen dat de pomp zou samenwerken met de huiskamerthermostaat ( als deze aanwezig zou zijn ).
De stelmotor was echter niet aangesloten, dit heb ik zelf gedaan, de thermostaat van de vorige eigenaar werd niet gebruikt, wellicht omdat de stelmotor toen ook niet goed ze werk deed.


Als ik het goed begrijp is dat zwarte ding dat loshangt dus de retourtemperatuurbegrenzer ?


De buis waar bij staat : wat is dit dan?
Loopt naar de kruipruimte, de eerste komt uit in de hal op een kleine radiator, en loopt vanaf daar naar boven naar badkamer,slaapkamer enz.




tweede komt uit in de woonkamer en loopt via buizen naar slaapkamers op eerste en tweede verdieping.

De buis waar de tekst : waar gaat deze buis naar toe? ( of waar komt deze vandaan )?

Een paar dagen na het aanleggen van de vloerverwarming, is onze nieuwe pvc vloer verlijmd, nadat we introkken in onze woning werd het water in de douche en keuken niet of nauwelijks warm ( en het was behoorlijk vochtig in de meterkast ), later bleek dat de Stadswarmte unit kapot was, maar de lekkage bleek niet hierdoor werd veroorzaakt.

Omdat de vloer er niet uit kan ( alles kan maar liever niet ), is er een nieuwe leiding vanuit de meterkast naar de trapkast gelegd, links op de eerste foto zie je ook dat de oude warmte buis nog uitsteekt.

De thermostaat is geschakeld via 24 volt.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #11
Nou, weer een heel verhaal, waaruit blijkt dat er echt klungelwerk is afgeleverd.
Jarenlange ervaring (waarmee....?) zegt dus weinig als men nooit een stadsverwarmingsinstallatie van dichtbij heeft gezien.

Hetgeen los hangt is een maximaalthermostaat en heeft niets te maken met de temperatuurbegrenzer in de retourleiding. (zie uitleg maximaalthermostaat in vorige bijdrage)

Laten we de loop van de leidingen even bekijken:


Als die "kromme" buis dus de aanvoer is en de klep is gesloten, krijgt alles wat daarna is aangesloten dus ook geen warm water meer.
Dat is totaal onlogisch, want op de stadsverwarmingsunit zit al (als het goed is!) een klep, die bediend wordt door een thermostaat.
Alles wat dus na de vloerverwarming komt (pijltje rechtsboven op de foto na T-koppeling) zal dus nooit goed warm kunnen worden als de klep door het motortje gesloten wordt (als ik de foto's en beschrijving goed begrijp)

Je moet hier echt een bedrijf bij halen wat ervaring heeft op gebied van stadsverwarmingsinstallaties of je "ervaren" monteurs wijzen op de gevolgen van hun werk en alles naar behoren laten herstellen.
Ik neem aan dat je hier ook behoorlijk voor betaald hebt (of moest het weer lekker goedkoop......)
Ik neem ook aan dat je gewoon garantie hebt op het installatiewerk.

Het zal niet makkelijk zijn om een bedrijf te vinden wat dit voor je gaat herstellen: ik zou het mijn monteurs in ieder geval niet laten doen.

Nogmaals: bij inspectie van de NUON wordt dit gegarandeerd afgekeurd.
Eens te meer een bewijs dat je dit soort werk moet overlaten aan een ervaren bedrijf wat meer op het gebied van stadsverwarming uitvoert.
 

Looneytune

  • #12
Dit bedrijf claimt al sinds 1995 bezig te zijn met vloerverwarming in heel nederland en 25% van de installaties is i.c.m. stadsverwarming , een aantal aanbieders op werkspot waren goedkoper maar deze vertrouwde ik minder dan een bedrijf dat er al zo lang mee bezig is. ( en nee ik ben niet in zee gegaan met de hoogste offerte, maar zeker niet met de laagste ! )

Deze unit is dus officieel niet geschikt voor stadsverwarming van de NUON?


Kort samengevat moet dit dus nog hersteld worden door de installateur:

1: Installeren van een temperatuurbegrenzer op/in de retourleiding.

2: Maximaalthermostaat juist monteren

3: Verplaatsen van de ''voeler'' na de aanvoer van de radiatoren. ( of werkt deze dan ook niet naar behoren ? ).

Het warm tapwater werkt nu wel weer goed, dit lag puur aan de unit van de NUON zelf die kapot was.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #13
1. De verdeler op zich is wel geschikt voor stadsverwarming, maar niet compleet (temperatuurbegrenzer in retourleiding ontbreekt)

2. Maximaalthermostaat moet goed gemonteerd worden.

3. Sensor pompschakelaar (die ik helemaal weg zou halen trouwens) moet in aanvoerleiding van de verdeler en zit op zich op goede plaats.

Naar mijn bescheiden mening is alles maar aan elkaar geknoopt en kan een deel van de installatie gewoon nooit goed werken op deze manier.

Succes (en hou ons via het forum eens op de hoogte)
 

Looneytune

  • #14
Sorry, ik bedoelde met ''voeler'' de stelmotor op een ventiel (zoneklep, 2-weg-ventiel)

Ik zie nog niet in op welke plek deze gemonteerd kan worden zodat zowel de vloerverwarming als de radiatoren onafhankelijk warmte van elkaar krijgen.

Ik laat zeker weten of de aanpassingen gedaan worden en wat het resultaat hiervan is!
 

Looneytune

  • #15
Vandaag is er een loodgieter langs geweest, deze geeft aan dat om alles op orde te krijgen er gerekend moet worden op een groot bedrag. :cry:

Dit bevat:

1: temperatuurbegrenzer op/in de retourleiding. (Ben nog bezig om dit door het vloerverwarmings bedrijf te laten doen ).

2: Maximaalthermostaat juist monteren

3: Plaatsen nieuwe stelmotor

4: vergroten van de witte buizen.

Is dit een normaal bedrag?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #16
  • Een stelmotortje 24 Volt mag max. * kosten. Zit trouwens niet op ideale plaats, want alls aangesloten na deze klep wordt ook afgesloten als de klep wordt gesloten.(maar mogelijk is dat ook de bedoeling, maar lijkt mij niet.....) Dus klep + motortje op andere plaats monteren
  • De maximaalthermostaat "monteren" is een kwestie van met een tyrap bevestigen op de goede plaats: werkje van niks. (er zit trouwens een montagemogelijkheid voor de maximaalthermostaat op deze verdeler)
  • Blijft nog de temperatuurbegrenzer leveren + monteren: ruim gerekend *. Dit is zeker iets wat moet gebeuren.

  • Dikkere buizen: is m.i. zelfs helemaal niet zo urgent als het op orde maken van de verdeler + zorgen dat alles na deze vloerverwarmingsverdeler ook gevoed kan worden.
Als ik dit soort "aanbiedingen" zie, wordt het waarschijnlijk hoog tijd dat we onze prijzen ook eens verhogen.....
Ten opzichte van de prijs voor een hele installatie 5 groepen stadsverwarming (ca *), is de prijs voor dit soort aanpassingen (die dus het gevolg zijn van verkeerd monteren en weglaten van onderdelen) echt hoog.
Fouten opknappen van een ander is altijd duur!!! (want niemand heeft daar zin in: als er weer iets aan de hand is, is de laatste installateur de sjaak!)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #17
We doen hier niet aan prijsvergelijken. Ik heb daarom alle prijzen verwijderd.

Ook beoordelen van uitbesteed werk is niet de gewoonte. Je gaat het bedrijf terug laten komen of een ander bedrijf inschakelen. Ze zouden moeten weten hoe het werkt.
 

Looneytune

  • #18
Beetje laat om het topic omhoog te schoppen , maar wellicht hebben toekomstige mensen die vloerverwarming willen ( laten ) leggen er nog wat aan.

Na een hoop discussie met het vloerverwarmings bedrijf is eindelijk de retour temperatuur begrenzer ( rechts naast de pompschakelaar ) geplaatst ( een vereiste voor woningen met NUON stadswarmte ).

Het laten communiceren met de pomp en de thermostaat gebeurd nu door het grijze blok rechts.
Jammer is dat dit behoorlijke meerkosten met zich meebracht ( á 500,- euro voor installeren , onderdeel en BTW ) , laat dus vooraf goed opnemen in je offerte dat de pomp en de thermostaat goed moeten samenwerken, ook al is hier een aanpassing voor nodig.

PS de rode buis is verplaatst i.v.m. lekkage, en dit was achteraf ook nodig om de retour temperatuur begrenzer te kunnen plaatsen.


Nog even en de winter komt eraan, kunnen we eindelijk echt ervaren, of het systeem fijn werkt :)

Foto in topic geplaatst via klusidee, de foto trok de lay-out uit elkaar, mod.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #19
Als de radiatoren in de hal en op de bovenverdieping de komende winter niet fatsoenlijk warm willen worden, weet je alvast waar dat van komt: Die zitten nu ook achter de retourbegrenzer :cry:

Het lijkt er ondertussen op dat er iemand aan het werk is geweest, die nog nooit vvw op stadsverwarming heeft aangesloten.

Bovendien begrijp ik niet helemaal dat je (zeer fors) gaat betalen voor de fouten van een ander?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #20
Tja, Hessie, 100% met je eens, ik blijf dit ook nog steeds negatief beoordelen, zeker voor het berekende prijsniveau: puur schandalig!!
Zijn gewoon vanzelfsprekende vereisten, waarvan een installateur op de hoogte moet zijn.
Er wordt heel wat af geklooid bij stadsverwarming, waardoor de gebruikers onnodig op kosten worden gejaagd en het imago van stadsverwarming geen goed doet!!!
Een waarschuwing voor iedereen die al vloerverwarming op stadsverwarming heeft: let op dat de juiste verdeler is gemonteerd.
Zit je opgescheept met een verkeerde verdeler laat deze dan snel veranderen door degene die deze installatie heeft aangelegd.(en betaal daar niets voor!!!)

En ook een hint aan iedereen met stadsverwarming die nog vloerverwarming wenst: ga in zee met een goede installateur, die ervaring heeft met stadsverwarming.
Loop je tegen de verkeerde aan, dan kost je dat veel extra geld: nu en zeker in de komende jaren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu