Vloerverwarming goed aangesloten?

Sander105

  • #1
Goedemiddag,

Ik ben onlangs verhuisd en vraag me af of de vloerverwarming op de juiste manier is geinstalleerd. Voor mijn gevoel moeten de aanvoer en retour omgedraaid worden.

De flow loopt op deze manier:

A: CV aanvoer stroomt de verdeler in en wordt gemengt met het retourwater
B: CV aanvoer gemengt met retourwater stroomt door de pomp
C: een deel van dat water stroomt weer de retour in
D: het andere deel stroomt de vloer in
E: het retourwater uit de vloer komt terug de verdeler in



Er zit tevens een thermostaatknop op de aanvoer met een voeler op de retour. Is dit de beveiling voor een te hoge temperatuur in de vloer?

Ik hoor graag wat jullie hier van denken.

Groeten,
Sander
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Maak maar even een foto van de installatie, dat kijkt wat gemakkelijker. Zoals je het tekent klopt het wel, maar het is geen hydraulisch neutrale installatie (dat houdt in, dat de vloerpomp ook het cv-circuit beinvloedt)
 

Sander105

  • #3
Ik maak straks een foto, ben niet thuis nu.

Het klopt dat de VV pomp de stroming beïnvloed van de gehele CV circuit. Ik hoor namelijk de leidingen geluid maken als de VV pomp actief is (en het geluid veranderd als de pomp in een andere stand staat).

Betekend dit dat de temperatuur van het water dat in de VV buizen stroomt even warm is als het water wat terug loopt naar de CV ketel?

En dat de CV pomp en de VV pomp elkaar versterken? M.a.w. hoe hoger de pompsnelheid van de VV, hoe sneller het water stroomt door de normale radiatoren?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Inderdaad, de vloerpomp 'helpt' de ketelpomp.

En inderdaad, de retourwaterstoom naar de ketel zal even warm zijn als de aanvoer van de vloer.

Vaak zijn verdelers vrij eenvoudig passief te maken, door de retour aansluiting te verplaatsen. Nadeel KAN zijn dat ie dan te weinig water vanaf de ketel krijgt, daarom werd er nog wel eens actief aangesloten.
 

Sander105

  • #5
Wat is een voordeel om hem passief te maken? Wordt het verschil tussen de aanvoer en retour kleiner (tussen de VV en CV ketel)? En dus meer rendement?

Het betreft overigens een "oude" installatie, ik vermoed eind jaren 80/begin jaren 90 met zwarte buizen en ik denk dat de vloer isolatie ook niet erg goed is. De verdeler staat ongeveer 2 meter van de CV ketel. De ketel is namelijk een tijd geleden verplaatst van zolder naar de garage.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #6
Het voordeel is zeer beperkt. Theoretisch gezien daalt de retourtemp. naar de ketel is, dat scheelt heel iets in rendement. Als het verder goed werkt zou ik er, zeker bij een oudere installatie, niet aan beginnen te veranderen. Voor je het weet is er een lek en ben je verder van huis.

Zwarte buizen? Die zijn waarschijnlijk niet diffusiedicht. Let erop, als je een andere ketel gaat plaatsen of hebt geplaatst dat de installatie dan via een platenwisselaar moet lopen, anders kun je de ketel snel afschrijven.
 

Sander105

  • #7
Dit is een foto van de installatie:



Mijn ketel is een Remeha Quinta 28C. De CV temperatuur is ingesteld op 60 graden, de CV pompsnelheid op 50% (ipv de standaard 70%), en de VV pomp staat op stand 2.

Ik merk het volgende gedrag. Het opstoken van het huis gaat prima, maar als de temperatuur bereikt is (of bijna bereikt) dan springt de ketel continue in code 6 (aanvoer temperatuur te hoog). Dit zie ik vaak als de CV aanvoer temperatuur ongeveer de 45 graden bereikt (met een retour van 35 graden). Het lijkt er dus op dat de thermostaat een lage temperatuur vraagt (bijvoorbeeld 40 graden).

Ik heb geprobeerd om alle verwarmingen open te zetten (ook boven) maar nog steeds code 6. Ook heb ik de thermostaat (Nest v3) ingesteld op AAN/UIT ipv moduleren, ook dit maakt geen verschil.

Zou het kunnen zijn dat mijn ketel geen hydraulisch actieve VV ondersteund? Als ik de handleiding lees lijkt dit wel ondersteund, dit lees ik in de handleiding:

5.3 Hydraulische toepassingsmogelijkheden
De zeer geavanceerde Comfort Master van de Remeha Quinta en de relatief lage
waterzijdige weerstand zorgt ervoor dat het toestel in nagenoeg elk hydraulisch
systeem kan worden toegepast.
(Zie voor verdere gegevens Par. 7.5.5)

7.5.5 Waterdoorstroming
Het maximale temperatuurverschil tussen aanvoer en retour wordt door de modulerende
regeling van het toestel begrensd, zie Par. 6.6.1, evenals de maximale stijgsnelheid
van de aanvoertemperatuur. Hierdoor zijn de toestellen nagenoeg ongevoelig
voor te kleine waterdoorstroming. Indien de toestellen aangestuurd worden door een
modulerende regelaar zie Par. 8.4, zijn geen maatregelen voor een minimale waterdoorstroming
vereist. In andere gevallen dient u een minimale waterdoorstroming van
0,1 m3
/h aan te houden of de maximale aanvoertemperatuur (parameter !) op 75°C
in te stellen


Daarnaast valt het me op dat de vloerverwarming pomp een suis veroorzaakt door het hele huis. Zodra ik de VV afsluit d.m.v. de afsluitkranen op de aanvoer en afvoer is het stil in huis.
 

Marcn88

  • #8
Dit is een zogenoemd niet difussiedicht systeem en moet eigenlijk gescheiden worden van de rest van het systeem dmv een platenwisselaar het ruisen komt waarschijnlijk door een bijna verstopte pomp of slangen tap de vvw maar is een x af en haal de pompmotor maar is los 99%cker dat er een beste laag drap inzit het is dan ook raadzaam om het systeem te scheiden en de vvw installatie door te spoelen en te sealen
 

Sander105

  • #9
Bedankt voor je antwoord. De CV ketel is uit 2007 en wij gaan over ongeveer 5 jaar uitbouwen en de vloer vervangen. Ik zit er dan aan te denken om nieuwe vloerverwarming te laten leggen en een nieuwe CV ketel te laten plaatsen.

De leidingen ruisen niet als ik de aanvoer en retour van de vv dicht draai, de vv pompt dan dus alleen in het vv circuit rond, en de CV pomp in het CV circuit. Als beide pompen samen het hele circuit gaan pompen komt er een ruis die je overal in huis hoort. Is schoonmaken van de pomp een goede optie? Of zou het ook met lucht oid te maken kunnen hebben?

En zou code 6 iets te maken kunnen hebben met de driewegklep? Dat lees ik namelijk veel.

Alvast bedankt voor het mee denken :)
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #10
Is de stekker van de pomp nu aangesloten op een niet geaarde aansluiting? witte stekker aan het snoer

Waarom niet gewoon in de WCD die er zit, dat lijkt me een stuk logischer.

De temperatuur opnemer hoort zeker niet op de retour leiding, die hoort in het mengaanvoer circuit te zitten om de juiste temperatuur te mengen.

Tevens hoort de maximale temperatuur beveiliging (oranje thermostaat) de max water temperatuur te beveiligen bij instroom van de menger boven de pomp en niet aan het einde in de buis.

Vr Gr en succes ermee
 

Sander105

  • #11
Hij is wel geaard, de aarde loopt naar een aparte WCD (alleen aarde draad), die witte draad (spanning) loopt naar de CV ketel, zodat de VV pomp samen met de CV pomp gaat draaien.

Volgens mij is de retour temperatuur gelijk aan de temperatuur van het water welke de vloer in gaat, daarom zit die voeler op de retour denk ik? De aanvoer vanaf de CV wordt namelijk al in het onderste blok (retour van VV slangen) al gemengd met het koude water. Vervolgens wordt het water naar het bovenste verdeelblok verplaatst waar een deel de vloer in gaat en een ander deel terug naar de CV.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #12
Klopt helemaal, bij een hydraulisch actieve verdeler is de retourtemp. naar de ketel altijd gelijk aan de aanvoer van de vloer. Vandaar dat je daar ook prima kunt meten.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #13
Als je de retourleiding linksonder op de balk aansluit is hy hydraulisch neutraal.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #14
In dat geval moet ook de voeler van de thermostaatknop verhuizen naar de bovenste (aanvoer) balk. De vloer zal er in ieder geval niet warmer door worden, eerder kouder want er zal (nog) minder water vanaf de ketel komen, omdat de vloerpomp niet meer 'helpt'. Waarschijnlijk ben je wel van het geruis af. De code6 op de ketel zal er niet anders van worden, waarschijnlijk levert de ketel gewoon meer vermogen dan de vloer kan opnemen. Dan is dit volledig normaal en niets om je zorgen over te maken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu