Vloertegels plakken

Theo1951

  • #1
Wie kan mij helpen? Ik wil ceramische vloertegels plakken. Maar op deze vloer is linoleum geplakt. Kan ik hier over heen tegelen? Het zou ideaal zijn, immers een mooiere geëgaliseerde vloer bestaat er bijna niet. Maar de vraag is of het kan en welke lijm moet ik gebruiken. De houten vloer onder het linoleum is watervast plaat.
 

Yeki

  • #2
Linoleum bevat lijnzaad-olie. Ik ben bang dat je lijm er niet op hecht....
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #3
Of tegellijm hecht? Ik weet het niet. Wel dat tapijt op linoleum wel kan maar dan moet je eerst het linoleum open schuren met een schuurmachine. Anders hecht de lijm totaal niet. De kans dat het zonder voorbehandeling direct op het linoleum kan is volgens mij nihil. Persoonlijk zou ik het linoleum verwijderen.

Succes
 

Theo1951

  • #4
Via een andere tip heb ik gehoord dat het met ####, een variabele flexmortel voor alle ondergronden en alle keramiek wel zou moeten lukken. Ook dan moet je voorstrijken natuurlijk, maar het grote voordeel is dat de vloer dan al zo mooi geëgaliseerd blijft.


#### = verwijderd, mod. Al te merkspecifiek houden we hier niet van, dat riekt toch wel naar reclame, mod.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #5
Voorstrijk alleen is niet genoeg. Wij hebben de nodige proefstukken gemaakt met het verlijmen van tapijt op linoleum. Daarbij hebben we ook geprobeerd om door voor te strijken het schuren achterwege te kunnen laten. Helaas werkte dat niet. Schuren was onvermijdelijk.

Wij schuren nu altijd de bovenlaag van het linoleum open met een roterende vloerschuurmachine als er tapijt over linoleum moet. Vloer blijft dan mooi vlak en de hechting is goed. De hoeveelheid werk valt ook mee op deze wijze. Het gaat beduidend sneller dan het linoleum slopen en het eventueel egaliseren van de ondervloer.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
@Mn22
Volgens mij gaat de vraag helemaal niet over tapijt lijmen over de Linoleum, maar over tegels lijmen over het Linoleum.

Tegels lijmen over Linoleum heeft niet de voorkeur, beter is om dit eerst te verwijderen.

Maar het kan wel, maar hier wordt door de lijm fabrikanten geen garantie op gegeven.
Dit omdat er meerdere factoren spelen, zoals de hechting van het Linoleum op de ondervloer, en de door de jaren heen gebruikte middelen om het Linoleum te verzorgen.

In ieder geval zul je eerst moeten zorgen, dat alle aangebrachte impregneermiddelen en schoonmaak middelen gestript worden van de linoleum.
Daarna zal de vloer ruw geschuurd moeten worden.
Dan moet de vloer voorgesteken worden met een twee componente voorstrijk die geschikt is voor NIET zuigende ondergronden.

Dan kun je de tegels lijmen met een goede, snelwerkende flexibele poeder tegel lijm, die met inplaats van water aangemaakt moet worden met een kunststof dispersie vloeistof.
Al met al zal het alleen al voor de voorstrijk en tegel lijm een dure oplossing worden.

Beter is om het Linoleum te verwijderen, en daarna even testen of het linoleum niet met een water oplossende lijm is gelegd, door op de lijm heet water te gieten en kijken of die dan oplost.
Indien de lijm niet oplost, dan gewoon de tegels met een goede poeder lijm lijmen.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #7
Peter,

Ik heb ook al aangegeven dat ik niet wist of tegels op linoleum kan. Ik heb alleen ervaring met het verlijmen van tapijt op linoleum. Echter qua hechting kun je natuurlijk een vergelijking maken. Ik zou trouwens het linoleum ook verwijderen voordat ik tegels zou gaan plakken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu