Nieuw onderwerp Reageren Ga naar pagina   Volgende
Handige-harry


Geregistreerd op
27-9-2005
Berichten: 9
27 September 2005, 13:17   KwH meter aansluiten
Hoi,

ik heb onlangs een kilowattuurmeter op de kop getikt, die wil ik nu aansluiten op een paneel wat ik gemaakt heb, daarop zitten een paar losse groepen (6A automaat gezekerd), en ik wil kijken hoeveel KwH ik afneem.

Dus nog een keer samengevat: Hoe sluit ik een Kilowattuurmeter aan?

De meter + aansluitklemmen zien er als onderstaande foto uit:


Voor mijn gevoel moet fase R-in op klem 1, fase R-uit op klem 2, en de Nul in op klem 7, en Nul uit op klem 8.

Het is een meter voor dag- en nachttarief, en het is een draaistroommeter, mij is verteld dat dat ook op 220 werkt

Groetjes Handige harry (Roland)
Klusidee
Gerrit
Specialist Elektra

Geregistreerd op
18-3-2005
Berichten: 4761

NL
27 September 2005, 16:45  
De genoemde aansluitingen zijn juist.

Helemaal rechts zal nog een klein aansluitklemmetje zitten. Door hier spanning op te zetten gaat de meter op hoog tarief.

De meter is wel geschikt voor 3-fasen. 1-fase werkt wel maar ik ben niet 100 % zeker dat de aanwijzing zijn nauwkeurigheid houdt.

Gerrit
Handige-harry


Geregistreerd op
27-9-2005
Berichten: 9
27 September 2005, 17:21  
Thanx Razz maar 't is niet als officiële "huis-tuin & keuken-KwH meter"... gewoon beetje spelen zeg maar, en kijken hoeveel vermogen ik trek.

Maar desalniettemin bedankt!
Handige-harry


Geregistreerd op
27-9-2005
Berichten: 9
27 September 2005, 17:23  
Owja wat ik ook nog vragen wou, dat kleine klemmetje waar je over sprak die helemaal rechts zat...

Als je daar spanning op zet..wat moet ik me daarbij voorstellen? Poot je er dan gewoon 220 op of gaat dat via een aparte "lead" vanaf de wijkcentrale o.i.d.?

Want lijkt me sterk dat er een apart kabeltje vanaf de meter wegloopt! Shocked
The headhunter
Specialist Elektra

Geregistreerd op
9-7-2005
Berichten: 12760

groningen
27 September 2005, 17:44  
In sommige wijken liggen 3-fasen netten met hulpaders.
Dus L1, L2, L3, N en nog 2 of meer dunne (2,5mm²) geschakelde geleiders.
Deze hulp geleiders gebruikt men om een relais te schakelen in de hoofdzekerings kast voor bv. dag/nacht tarief en verlichting.
Dat relais schakelt weer een spanning uit de eigen meterkast welke de verlichting stuurt of de dag/nacht teller omgooit.

In nieuwere netten gebruikt men toonfrequent sturing. Men zet dan een bepaalde frequentie op het lichtnet, waarop de ontvangers reageren door bijv. een spanning op de dag/nacht switch te zetten.
In beide gevallen gewoon 230v.
Chathanky
Specialist Elektra/CV

Geregistreerd op
23-9-2005
Berichten: 7469

Zeist
27 September 2005, 18:26  
Niet alleen in nieuwere netten, er zijn energiebedrijven die al jaar en dag TF. gebruiken. Daar zag je in de meterkast een flinke TF. ontvanger hangen, die in staat was een relais te sturen. Tegenwoordig kan dit in de meter zelf worden verwerkt.

Over de meter gesproken, deze geeft alleen een goede meting als de primaire kant (dus de binnenkomende fases) zijn aangesloten. Afgaande meting is bij het verbruik van 1 fase al nauwkeurig (scheve belasting).
Gerrit
Specialist Elektra

Geregistreerd op
18-3-2005
Berichten: 4761

NL
27 September 2005, 19:00  
Ter info: Er zijn ook energiebedrijven die weer van het TF-systeem zijn afgestapt. De dienstleidingen zijn weer voorzien van hulpaders voor de omschakeling. Deze vindt plaats in het wijkstation.

Reden: sommige apparatuur is gevoelig voor de toon, die gesuperponeerd (moeilijk woord) wordt op het net. Er zijn tegenwoordig domoticasystemen die hun signalen via het net versturen en dat wil nog wel eens een probleem geven.
Handige-harry


Geregistreerd op
27-9-2005
Berichten: 9
27 September 2005, 19:54  
Oh dan zal ik wel zo'n bepaalde frequentie over het net meekrijgen, want ik heb onze hoofdzekeringenkast/groepenkast al dikwijls los gehad, maar nooit meer draden gevonden dan 1 fase vanaf hoofdzekering, en 1 nul. Idea
Klusidee
Chathanky
Specialist Elektra/CV

Geregistreerd op
23-9-2005
Berichten: 7469

Zeist
27 September 2005, 20:27  
De hulpaders gaan niet verder dan de meter en eventueel boiler relais.

In de groepenkast zal je die niet vinden.
Handige-harry


Geregistreerd op
27-9-2005
Berichten: 9
27 September 2005, 21:57  
Ja oke maar ik heb onze hoofdzekeringkast ook al losgeschroefd....vandaar begint t verhaal in je meterkast...en geen extra aders hoor.

3 fasen, waarvan 1 gezekerd op 220, 35A, de andere 2 zijn buiten gebruik en dan heb je nog een nulleiderrail. Meer vind je er niet, en van vloer tot plafond komt er geen adertje bij de installatie

Ik weet dat 100% zeker... want zoals gezegd ik heb alles al losgehad, behalve de montageplaat waar de meter op zit. Dus ik vermoed sterk dat wij gebruik maken van TF's, omdat wij ook dag-en nachtstroom hebben.

Verder hebben wij geen boiler of andere ingewikkelde apparatuur, alleen heteluchtverwarming en die loopt braaf op 220. Very Happy
Chathanky
Specialist Elektra/CV

Geregistreerd op
23-9-2005
Berichten: 7469

Zeist
27 September 2005, 22:30  
Dan kun je nagaan of de twee tellers alle twee registreren, ik denk het niet of de meter moet zeer recent zijn, maar de sturing van het energiebedrijf is vrijwel zeker TF.
Gerrit
Specialist Elektra

Geregistreerd op
18-3-2005
Berichten: 4761

NL
27 September 2005, 22:31  
Weet je zeker dat je dubbeltarief hebt? Dat is lang niet algemeen.
Handige-harry


Geregistreerd op
27-9-2005
Berichten: 9
28 September 2005, 09:53  
Jep wij hebben dag-en nachttarief, maar onze "hoofd"meter is onlangs (jaartje of 6 terug al eigenlijk) vervangen door een digitale teller...

Dus het kan zijn dat daar zon TF inzit. Maar voor de rest lopen er geen aparte leads naar of van de meterkast weg. Smile
Kees
Vaste Beantwoorder

Geregistreerd op
28-12-2004
Berichten: 11952
28 September 2005, 12:13  
Handige-harry schreef:
Ja oke maar ik heb onze hoofdzekeringkast ook al losgeschroefd...

Hoe regel je dat dan met je energieleverancier, of de netbeheerder?

Want daar kun je leuk problemen mee krijgen, indien zij erachter komen dat je de verzegeling verbroken hebt. Schatting van het verbruikte vermogen en dergelijke.

Eigenlijk vind ik het geen verstandige actie en ik raad dan ook iedereen af, te gaan kijken bij de hoofdzekeringen, of de aansluitingen van de meter zelf, indien daarvoor verzegelingen losgemaakt moeten worden.
Handige-harry


Geregistreerd op
27-9-2005
Berichten: 9
28 September 2005, 12:20  
Och boeie zeg gewoon dat ma er met schoonmaken ofzo achter is blijven haken...tis ook zón dun draadje.

'T is ook al 2 keer gebruikt... 1 keer zelf geforceerd en 1 keer was me pa zo giftig dat die zekering kapot was...heeft ie m zelf maar doorgeknipt.Very Happy

En dan nog... met de hoofdzekering kun je je stroomverbruik niet veranderen he.
Naar boven
Nieuw onderwerp Reageren Pagina 1 van 2 Ga naar pagina   Volgende

Gerelateerd aan: KwH meter aansluiten
Onderwerp Forum Reacties Laatste Bericht
Geen nieuwe berichten Kwh meter aansluiten Elektrisch, verlichting en ventilatie 2 30 Mei 2011, 19:07
Aansluiten kwh meter Elektrisch, verlichting en ventilatie 8 30 Januari 2005, 22:18
Nieuwe kWh-meter aansluiten Elektrisch, verlichting en ventilatie 7 09 December 2010, 22:57
Groepenkast aansluiten op KWh meter Elektrisch, verlichting en ventilatie 7 05 April 2009, 14:26
Aansluiten kWh meter (oud type) Elektrisch, verlichting en ventilatie 2 17 Oktober 2005, 16:48
3-fase (teruglever) KWH meter aansluiten op 2 gelijke fasen Elektrisch, verlichting en ventilatie 20 27 Oktober 2010, 21:03