Kabels doortrekken trekdraad halverwege buis

Kluns

  • #1
Ik moet in een nieuwbouwwoning 3 kabels doortrekken: een kabel van UPC en twee kabels voor internetplusbellen van KPN. Er was al een dunne draad getrokken door een verbindingsbuis tussen de meterkast in de gang buiten de voordeur en de woonkamer. Volgens de verhuurder moesten we aan de draad in de meterkast de kabels vastmaken en dan de draad met kabels eraan doortrekken naar de woonkamer. Helaas lieten de kabels los, en zit de trekdraad nu ergens halverwege de buis.

Die trekdraad is dus waardeloos geworden en kunnen we er vanaf de woonkamer uittrekken, neem ik aan. Maar hoe krijgen we dan die 3 kabels er alsnog doorheen?? Met een trekveer?

Ik heb geen idee en ben een totale leek op dit gebied, dus hopelijk heeft iemand een niet al te ingewikkeld antwoord.

Alvast dank,
Kluns K.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Met een trekveer normaal gesproken, maar ik ben bang dat 3 kabels iets teveel van het goede is.
De trekdraad is eigenlijk bedoeld om de veer erdoor te trekken.
Aan de veer kan je veel beter de draden vastmaken en je kan er harder aan trekken.
 

Chathanky

  • #3
Voor het trekken van coax en datakabel zijn trekkousen te verkrijgen (als je geluk hebt bij de installateur).

Drie kabels in een buis lijkt mij te veel. Wat is de maat van de buis?
 

Mps

  • #4
Tis mij gelukt om destijds in een standaard buisdiameter een 3 tal kabels te trekken te wetende 2 x coax en 1x UTP. Kostte wel wat kracht. Dit m.b.v. een trekkous van de installateur.

Later bleek dat deze ook te huur waren bij de bekende verhuur bedrijven. Het voordeel van een trekkous is dat je niet trekt aan de kern maar aan de mantel.

Ik hoop dat je er iets aan hebt, in ieder geval succes.
 

Gerrit

  • #5
Bedenk wel dat wanneer het echt strak gaat de datakabel er ernstig onder kan lijden. De eigenschappen kunnen slechter worden.
 

Kluns

  • #6
Bedankt voor jullie reacties!

De buis is ongeveer 1,5 tot 2 cm breed denk ik, maar dat zou ik even moeten nameten. Eventueel is er nog een buis waar de draden doorheenkunnen, maar die komt op een heel onhandig punt in de woning uit. Maar als t moet kan ik dus 2 draden door 1 buis en 1 draad door de ander trekken.

Ik begrijp dat dat moet met een trekveer of trekkous. Maar, omdat we nu de draad kwijt zijn die de trekveer erdoorheen had moeten trekken, moet de trekveer er dan doorheen geduwd? Afstand is tussen de 15 en 20 meter, op 1 verdieping, via het plafond.

Wb vraag van Utreg: de kabels zitten niet vast, konden we zo weer terughalen. Onder de vloer is geen optie, we zitten 4-hoog...

Kan iemand mij misschien uitleggen hoe een trekveer of kous werkt als je geen trekdraad meer hebt?

Alvast dank,
K
 

Gerrit

  • #7
Dit is een 19 mm. buis. Dat geeft wat meer ruimte, maar blijft wat krap.

Een trekveer is simpel; je duwt hem zo door de buis. (Die trekdraad er in brengen hebben ze ook met een trekveer gedaan)

Sukses.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #8
Kluns,

Je moet eerst een trekveer er doorheen duwen, daaraan koppel je de draad en trek zo de veer er weer uit.

Let op laat iemand de draad mee voeren/duwen anders trek je hem alsnog kapot.

Ook kan je een trekkous gebruiken maar die hebben de installateurs/monteurs alleen.

Gebruik eventueel siliconenspray voor betere begeleiding.
 

Roman

  • #9
Ik zou er even meewachten tot je zeker weet wat voor buis het is, kan ook 16 mm buisje zijn. niet verstandig om daar die 3 draden door te halen. Het kan wel lukken maar de kwaliteit van de kabels worden aangetast (trekkracht).

1 x UPC (coax) en 2 x KNP toch? Hmm, waarom dan niet kabel aansluiting van UPC, heb je 1 kabel voor rtv, kabel en telefoon. Maar goed, dit terzijde.

Misschien is draadloos een oplossing voor je?
 

Kluns

  • #10
Bedankt voor de nieuwe tips. Nog 1 vraag over het trekken van de kabels: stel dat het lukt met de trekveer de trekdaad er weer door te krijgen, hoe kan je dan het beste de kabels aan de trekdraad vastkrijgen? Tapen is de vorige keer fout gegaan. Nog beter tapen of andere optie?

Optie UPC wel aan gedacht, maar toen we het pakket van KPN bestelden had UPC nog geen mogelijkheden voor internet op ons adres (nieuwbouw) en 't was onduidelijk wanneer dat er wel zou komen. Ga wel kijken of ik nog onder KPN pakket uit kan.

Draadloos ook aan gedacht, maar volgens KPN is niet zeker dat dat gaat lukken aangezien de meterkast in de gang zit voorbij de voordeur van de buren en de afstand meterkast - aansluitbox en aansluitbox - computer vrij groot zal zijn. Aansluitbox blijkt overigens niet in de meterkast te kunnen worden geplaatst omdat daar geen stopcontact zit...
 

Gerrit

  • #11
Voor de duidelijkheid: de trekdraad dient om de trekveer er door te krijgen. Als de veer er dus in zit, hoeft die draad er niet meer door.
De trekveer heeft ogen waar je de snoeren aan vast kunt maken.
 

Ronald42

  • #12
Houd je kabel nat bij het trekken dan gaat het veel soepeler. Uiteraard kan siliconen spray ook maar water komt gewoon uit de kraan en is in de meeste gevallen afdoende.

Suc6
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #13
Het zal nu wel moeten lukken met al die info.

Succes
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #14
Probeer de kabels er weer uit te trekken desnoods 1 voor 1.

Vervolgens een trekveer door de buis duwen hier de kabels aan vast maken en dan met 2 man/vrouw de kabel er door heen halen.

Degene die aan de kant van de buis staat waar de kabel in moet voert de kabels aan en zorgt ervoor dat deze niet om elkaar kunnen draaien.
Evt. kun je een glijmiddel gebruiken als siliconen spray of een speciaal hiervoor in de handel verkrijgbaar glijmiddel, gebruik geen groene zeep/afwasmiddel oid.

Zoals eerder aangegeven ga niet te hard aan de kabels trekken dat kan nadelig zijn voor de datasnelheid maar voor internet zul je daar nauwelijks last van hebben aangezien de snelheiden meestal toch niet boven de 20Mb uit komen.

Moet je toch hard trekken dan is het beter om 1,5 to 2m extra door de buis te trekken en dit extra stuk er weer af te knippen.

suc6

Gerrit Bakker
 

Kluns

  • #15
Nou, 't is gelukt om de telefoon/internet kabel door te trekken! dankzij de nuttige tips dus.

Nu alleen nog de TV kabel; die wilden we door de tweede buis die naar de woonkamer gaat trekken, maar die blijkt langer dan 20m dus onze trekveer is niet lang genoeg. Benieuwd of we een trekveer van 35 m zullen vinden...

Fijn weekend
K
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #16
Normaal gesproken mogen dozen niet meer dan 20 m uit elkaar zitten. Je kan proberen of het nog een lang stuk is door de kabel goed vast te maken en de veer dan door te stoten met de kabel die getrokken moet worden.

Soms is het nl. net even 20-50 cm verder dan je veer kan. En dan werkt dit meestal nog net.

Veren van 35m zijn er wel.
 

Kluns

  • #17
Doorduwen met de kabel zelf lukte de vorige keer niet.
Misschien wel met een andere trekveer.
25 m moet genoeg zijn (ik zei 35).
Weet je toevallig waar we dat kunnen kopen/huren?
Bo-rent en praxis gaan niet verder dan 20 m...
 

EdP

  • #18
En als je nou eens eerst een gewone koperdraad erdoorheen trekt/duwt, dat moet toch wel redelijk makkelijk gaan, dan kun je dat weer gebruiken als trekdraad. 't Is te proberen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #19
Gereedschap speciaal zaken verkopen die wel.
Dat zijn dan ook echte trekveren met een stalen trekdraad in de veer, die verkopen ze vaak ook niet bij een bouwmarkt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu