Eiken tafel kaal maken

Robbie's

  • #1


Mooie eiken tafel via Marktplaats gekocht die ik wil opknappen. Ik wil graag het tafelblad kaal maken zodat ik een lichter blad krijg. Ik heb al geprobeerd om met Thinner te kijken of ik de olie er af krijg maar helaas. Welke opties heb ik?

Als ik toch zou besluiten om de kleur te behouden en opnieuw in olie zetten... met een zeer fijne korrel 240 afschuren?

Mijn voorkeur is, indien redelijk te doen de eerste optie.

Bvd
 

Robbie's

  • #3
Bedankt Jan, eerlijk gezegd had ik die site al gevonden maar kwam nog niet echt op gang met het gebruik van soda. Ik ga het nog een keer proberen maar dan nog meer soda gebruiken. Dat wordt schuren, heel veel schuren vrees ik.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #4
Kun je zo'n tafel niet laten logen?
 

Robbie's

  • #5
Logen is ook een optie, nog niet aan gedacht. Zelf logen lijkt mij erg moeilijk maar ik zie wel dat dit op het Internet verkocht wordt. Logen kan ik een beetje vergelijken met afbijt gebruiken? Ik ga nog even verder zoeken of er nog andere tips op dit forum te vinden zijn.
 

Robbie's

  • #6
Ik ben met soda en schuren (korrel 80) aan de slag gegaan op een stuk hout dat ik van deze tafel zowieso moet vervangen en hieronder het resultaat.



Het wordt een hele klus maar het lukt dus denk ik ook zonder logen. Ik weet nog niet hoe maar ik wil die tafel een vergrijsde uitstraling geven maar ook beschermen dat als er een glas wijn overheen gaat dat ik niet direct een probleem heb. Hebben jullie nog adviezen? Ik denk dat ik wasolie beter kan vergeten? Beitsen of lakken met glitsa er over heen?

Het moet in 1 keer goed gaan dus wat ervaring delen zou fijn zijn.

Bvd,
rob
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #7
Blank hout kunt u beschermen door er een parketlak over aan te brengen. Mits goed ontvet kan dit ook een meerlaagse watergedragen versie zijn.
 

Robbie's

  • #8
Kees, bedankt. Maar, ik wil de eiken tafel dus eerst een grijze look geven en ik neem aan dat er geen grijze parketlak bestaat? Bvd.
 

Ralph

  • #9
Met een elektrische schaaf gaat het heel snel en daarna met de bandschuurmachine glad schuren.
 

Robbie's

  • #10
Bedankt Ralph. Het gaat mij er eigenlijk meer om hoe ik die kale eiken tafel straks een mooie grijze look kan geven met olie, oliewas, hardwas, beits of verdunde verf. Ik ga maar eens wat proberen op een stukje oud eiken. Misschien moet ik maar geen risico nemen, de tafel licht opschuren en opnieuw dezelfde donker bruine olie geven. In ieder geval loop ik dan de minste risico.
 

Robbie's

  • #12
Jan, ik had die sites ook gevonden maar in ieder geval bedankt. Ik denk dat ik maar eens een de verniswas ga proberen op de eiken tafel. Eerst maar eens een klein flesje kopen en uittesten hoe dat er uit gaat zien.

Eerst de tafel kaal maken, daarna gaan we weer verder.

Als het allemaal afgerond is plaats ik wel een foto.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #13
Om een tafel kaal te maken kun je ook goed gebruik maken van een schraapstaal.
Heb je die niet dan kan een stuk net gesneden glas ook helpen, schraapt die niet meer dan gewoon opnieuw een stuk snijden, breken en schrapen maar weer.
Natuurlijk er wel heel goed op letten dat het glas zuiver vlak is want eenmaal een kras gemaakt dan heb je die nog niet zo snel weer weg.
Maar oude lagen olie/vet/verweerde lak enz. waar je schuurpapier normaal snel verstopt van raakt zijn er vaak zo vrij eenvoudig af te halen zodat je daarna wel normaal kunt gaan schuren.

suc6

Gerrit
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #14
Met glas gaat inderdaad heel mooi. Vooral als je het glas in stroken snijdt die bewust héél ietsje rond lopen. Dan is ook het krasrisico veel minder. Stroken 4-5 cm breed, 7-10 cm lang.

Let wel op je handen, gebruik naast handschoenen klustape om over de achterkant van het glas te plakken.

Nadeel is dat je er erg lamme vingers van krijgt omdat het glas maar 4 of 5 mm dik is.

Een hele hardhouten voordeur heb ik er o.a. mee afge'krabt'.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #15
Ook dat is op te lossen hoor.
Een blokje/balkje hout met een zaagsnede er in of uitgefreesd op de dikte van het glas samen met wat kit of 2 zijdig plakband doet wonderen.
Maar ik herken dat van die kramp in de vingers :mrgreen:
Vandaar dat ik ook al snel zo'n blokje had gemaakt, 2 keer over de zaagtafel en het glas paste bij mij prima.

suc6

Gerrit
 

Robbie's

  • #16
Bedankt voor alle reacties. Ik heb besloten om de kleur van de tafel toch maar hetzelfde te houden. Ik ga de tafel met woodcleaner schoonmaken en na licht opschuren opnieuw voorzien van dezelfde olie. Vooral met de witte kloosterpoten (was donker eiken) die ik heb gemaakt ziet het er allemaal straks best mooi uit. Als het klaar is stuur ik nog wel een foto met het resultaat. :-)
 

Robbie's

  • #17
Ik zou nog een foto doorsturen van eindresultaat.

Dit was de tafel:


En dit is het geworden:


Tafel werd verkocht omdat de poten te dicht bij elkaar stonden. Zelf balkje er tussen vervangen voor EUR 11.00 en poten staan nu veel beter 😊 De tafel is alleen loodzwaar.

Rob
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu