Verwijderen schoorsteen in VVE

Chris39

  • #1
Hallo allemaal,

Graag ontvang ik advies over het eventueel verwijderen van de schoorsteen mantel + pijpen door mijn appartement.

Ik heb een appartement in een VVE van 4 hoog waarbij ik de 3e en halve 4e verdieping heb. De andere helft van de 4e verdieping (de achterzijde) hoort bij verdieping 2.

Door zowel de voor als achterzijde van de woning loopt een schoorsteen vanaf verdieping 1 (dus niet de bagane grond, dat is een winkel) naar boven. Nu benoem ik 2 aparte zaken:

1) schoorsteen mantel, de stenen ombouw
2) schoorsteen pijpen,

Aan de voorzijde van de woning is er in geen van de woningen iets aangesloten op de schoorsteenmantel. Alle gas kachels zijn verwijdert.
Aan de achterzijde is alleen van verdieping 1 de CV rookgas afvoer aangesloten op de schoorsteen pijp.

Nu wil ik graag alle schoorsteen mantels door mijn woning verwijderen. Ik ben erg benieuwd wat ik aan zal treffen als ik bakstenen mantel verwijder. Is dat een holle ruimte waar een aantal metalen schoorsteen pijpen doorheen lopen?

Aan de voorzijde wil ik de mantel op verdieping 3 en 4 verwijderen. Schoorsteen op het dak zou ik willen laten staan waardoor deze ondersteund zal moeten worden. Dit wil ik dan door een professioneel bedrijf laten doen. Als ik dit zou doen, kan ik dan de schoorsteen pijpen die door deze mantel liepen simpelweg verwijderen over alle verdiepingen? Met andere woorden: zou ik in theorie deze klus kunnen doen zonder mijn onderburen 'op te zadelen' met mijn geklus? Zij hebben geen behoefte aan deze verbouwing namelijk.

Aan de achterzijde wil ik hetzelfde doen, echter alleen op de 3e verdieping. Hier moet ik dan wel de schoorsteenpijp voor de CV afvoer van verdieping 1 laten zitten en een koof omheen maken oid. Tevens is hier de uitdaging dat ik het gewicht van de schoorsteen + schoorsteen mantel van verdieping 4 zou moeten ondersteunen.

Uiteraard doe ik niets zonder overleg met de VVE, ik ben op zoek naar advies.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Mijn advies: haal er een deskundige bij die de situatie bouwkundig ter plekke kan beoordelen.
Als die deskundige mogelijkheden ziet ga je met hem en de vve om tafel om de zaak te bepreken.
 

Chris39

  • #3
Goed advies. Maar ik hoop dat hier iemand is die ervaring heeft of bekend is met een gelijk probleem en me alvast wat voorkennis kan geven.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Elke situatie is anders, wel een paar aandachtspunten. In het gemetselde kanaal lopen zeer waarschijnlijk geen metalen kanalen maar of een gemetseld kanaal of bijvoorbeeld een asbesthoudende buis. In het gemetselde kanaal kan evt wel ooit een flexibel kanaal/ buis getrokken zijn.
Waarom moet de schoorsteen op het dak blijven staan?
Als het kanaal nog in gebruik is voor de cv van de onderburen dan moet de kanaalomhulling, lees het metselwerk, brandwerend zijn, slopen en een koof erom heen maken levert, behalve kosten, niet veel op.
Of het kanaal vloerdragend is zal moeten blijken uit de wapeningstekeningen van de vloer.
Oftewel volg het advies van Frank op.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #5
Formeel moeten de andere appartementseigenaren ook nog instemmen met de plannen. Dat de kanalen op dit moment niet gebruikt worden, maakt nog niet dat ze verwijderd kunnen worden.Ik zou er tenminste niet zonder meer mee instemmen als ik mijn rookgaskanaal zou kwijtraken.

Kortom technisch best ingrijpend om uit te voeren en juridisch ook. Je zou ook in de splitsingsakte moeten kijken of er wat is opgenomen over de rookgaskanalen. Het zou zo maar kunnen dat de splitsingsakte gewijzigd moet worden om de kanalen te kunnen wijzigen. Dan is dus ook een beroep op de notaris noodzakelijk.

Kortom het kon allemaal wel eens erg duur worden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu