Bosch condens droger stopt regelmatig daarna error F11

Try2diy

  • #1
Ik heb mijn bosch sensitive condensdroger eindelijk gerepareerd:

eerst viel die steeds uit. toch blijven gebruiken door elke keer te herstarten. je weet dat het geen goed idee is, maar je doet het toch :oops:
Alles schoonmaken. pomp verwijderen. alleen linkerpaneel hoeft hiervoor los. (er zit ook een schroef aan de onderkant!) Veel drap verwijderd. Maar
uiteindelijk bleek het een kapotte NTC te zijn.
- Controleer de NTC sensor bij het element (0207) : moet bij 20 graden ongeveer 25 KOhm zijn.
- Controleer de NTC sensor onder het filter (0216) : moet bij 20 graden ongeveer 12,5 KOhm zijn.


Hierdoor denk ik oververhitting van de print.
Dan (daardoor) errorcode F11 :cry:

Blijkt dat er een cheap ess voeding is ontworpen. Bosch gaat voor goedkoop. ook de keuze van de elco's spreekt boekdelen. er zit een 7 pins ic in. in mijn geval een TNY266. die wordt bloedheet en sterft uiteindelijk. pas op met voelen. 220 volt op de pinnen! Deze chip sterft vaker als ik de fora erop nalees. Mijn kapotte NTC gaf de chip het laatste zetje.
De chip genereert 2 spanningen. Eentje aan de 'hot' zijde voor de relais spoelen (12 volt) en een veilige gescheiden spanning voor de logica en de tiptoetsen (9 volt). Ik heb de trafo en de TNY266 erafgehaald en 2 losse adapters (1.5 A) gebruikt om apart te voeden. et voila! Bingo.
Waarschijnlijk is het makkelijker om gewoon de chip te vervangen maar ik had geen geduld om te bestellen. en adaptertjes en tiewraps in overvloed.
Als er iets mis is met deze spanningen geeft hij dus F11 wat eigenlijk motor overbelasting betekent. Ik zie eigenlijk niet hoe de logica een overbelaste motor kan weten. Het weet niets van de motor. Er is ook geen stroommeting. Misschien kan een expert hierop reageren?
Ik heb wel de adapters uit de behuizingen gehaald gezien de warme omgeving. misschien gaan deze nu ook wel snel kapot, dat moet nog blijken, maar ik kan ze nu makkelijk vervangen vanaf de bovenkant.

Het is een beetje crazy oplossing, maar hij werkt :D
 

Try2diy

  • #2
Draait nog altijd dagelijks perfect.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu