Aansluitwaarde van 1 x 35A naar 3 x 25A

Johan2

  • #1
In mijn woning is een aansluitwaarde van 1 x 35A. Door de verbouwing van de keuken worden vrijwel alle apparaten daar geplaatst. Dit zijn o.a.
1x wasmachine
1x wasdroger
1 x compactoven
1 x combi oven
1 x vaatwasser
1 x inductiekookplaat 7,2
1 x koelkast
1 x diepvries
1 x plafondunit (dampkap)
1 x koffiezetapparaat
mixer
spotjes
lamp
en dan de overige normale zaken die in een huis gebruikt worden zoals een stofzuiger, tv, pc etc.

Op mijn verzoek aan Enexis om mij mee te delen welke aansluitwaarde deze woning uit 1981 heeft, werd mij meegedeeld dat dit 1 x 35A is.
Als leek vroeg ik of dat voldoende is voor deze apparatuur. Het antwoord was: nee. U moet een aansluitwaarde hebben van 3 x 25A. Als simpele burger vroeg ik dat dan maar te doen. Het antwoord was: dat kan niet omdat dan de kabels in de grond buiten uw woning vervangen moeten worden met alle gevolgen van dien. De oplossing die mij werd gegeven was: ga maar op gas koken en neem minder apparatuur.

Ik neem aan dat dit bedrijf wel gelijk zal hebben maar bestaat er dan echt geen andere mogelijkheid zonder de straat en wat weet ik meer op te moeten laten breken?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Waarom is dat jouw probleem?

Vraag een 3x25A aansluiting aan via https://www.mijnaansluiting.nl/

Bij mijn weten zijn zij gewoon verplicht om je 3 fasen te kunnen leveren tot 3x35A.

Welke kosten daaraan verbonden zijn voor jou krijg je dan ook te horen.
 

Johan2

  • #3
Er wordt gezegd dat de toevoerstroomkabel van buiten vernieuwd zou moeten worden. Hiermee bedoelde zij de kabels die buiten onder de grond liggen waardoor ook de straat en stoepen opengebroken zouden moeten worden (!)
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Ik denk gezien jouw lijst dat het wel goed zal gaan met de 1x35 A aansluiting, tenminste als je onder het koken met vier pitten tegelijk niet ook nog wast en droogt.
 

Johan2

  • #5
Ik heb echt geen flauw idee. Het lijkt mij dat er eerst maar eens een echt installatiebdrijf naar de situatie moet gaan kijken alvorens er welke stappen dan ook worden genomen. De een zegt immers dit en de ander zegt dat. En wat de waarheid is kan ik als echte leek op dit gebied totaal niet beoordelen. Tot dusver gaat het in dit huis wel goed. De wasmachine en droger staan op zolder en daartussen zit een apparaat dat ervoor zorgt dat de wasdroger stopt als de wasmachine stroom neemt. Maar ja...alles in de keuken met die lijst?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Johan2 schreef:
Er wordt gezegd dat de toevoerstroomkabel van buiten vernieuwd zou moeten worden. Hiermee bedoelde zij de kabels die buiten onder de grond liggen waardoor ook de straat en stoepen opengebroken zouden moeten worden (!)
Doe een aanvraag op https://www.mijnaansluiting.nl/ Je ontvangt dan een offerte wat een 3x25A aansluiting kost om te realiseren.

Al zal het hele dorp op de kop moeten dat is niet jouw probleem.
 

Johan2

  • #7
Ik zal dat zeker gaan doen maar volgens de netwerkbeheerder zijn alle kosten, ook van openen straten en stoepen voor de bewoner...
Ik laat me verrassen! en zal hier het uiteindelijke antwoord meedelen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Ik ben ff wezen zoeken.
Liander vraagt 800 euro om de aansluitkabel te vervangen en daarmee te verzwaren van 1x25/1x35 naar 3x25.
 

Johan2

  • #9
Dat kan ik bij Enexis niet vinden. Erg vaag daar...
 

Winnieandbuzz

  • #10
Je apparatuur is niet echt exotisch dus de aansluiting zou voldoende moeten zijn. Wellicht dat ze erbij Enexis ervanuit zijn gegaan dat alle apparatuur op 1 of 2 groepen komt? Dat is uiteraard niet mogelijk en ik ga ervanuit dat alle aansluitingen zoals van de wasmachine omgelegd worden naar de keuken.
 

Johan2

  • #11
Dat laatste lijkt me niet het geval daar de wasmachine en droger op de zolder staan en daar niet op een aparte groep zijn aangesloten. Beide machines functioneren door een apparaatje ertussen dat er voor zorgt dat de wasdroger uitslaat als de wasmachine stroom neemt. Die groep zal dus gewoon blijven bestaan en geldt voor de bovenverdieping neem ik aan.
 

Johan2

  • #12
Helaas is de toevoer naar het huis niet geschikt om een wijziging naar 3 x 25A aan te brengen. een oplossing zou zijn, aldus de deskundige, om het inductiekoken vaarwel te zeggen en op as te gaan koken. Scheelt 2 groepen...Doen we dat maar...
 

Johan2

  • #13
As moet natuurlijk GAS zijn ha ha
 

Winnieandbuzz

  • #14
Wij hebben hier een 35A aansluiting en exact dezelfde lijst aan apparatuur, incl. inductie. De zwaardere apparatuur heeft hier allemaal een eigen groep. Het enige dat je zult moeten doen is de wasmachine en wasdroger aansluiting omleggen naar de keuken.

Als je alle aansluitingen nog moet realiseren dan zou ik adviseren de wasmachine en wasdroger ook op aparte groepen te plaatsen.

Opwaardering van je aansluiting is alleen noodzakelijk als je van plan bent alle apparatuur tegelijkertijd te gebruiken. Vergelijk je lijst met apparatuur eens met de buren of vrienden en je zult zien dat ook zij soortgelijke apparatuur hebben op een normale 35A aansluiting.
 

Johan2

  • #15
Ja, dat dacht ik ook. Echter de wasmachine en wasdroger hebben nu geen aparte groep. Er zouden dus sowieso 4 tot 6 groepen bij moeten komen. Zover ik begreep zijn er maximaal maar 12 groepen mogelijk op 35 A.
Er zijn hier meer groepen nodig aldus de elektricien...
 

Johan2

  • #16
Oh ja, er zit ook nog een airco tussen die ook een eigen groep nodig heeft
 

Winnieandbuzz

  • #17
Naar mijn beste weten is er geen limitering aan het aantal groepen. Wel mag je maximaal 4 groepen achter een aardlekschakelaar. Maar zelfs met 12 groepen red je dit.

Ik stuur je, ter inspiratie, middels een persoonlijk berichtje even een overzichtje met hoe bij ons de verdeling zit.

Belangrijk is natuurlijk of je de mogelijkheid hebt om alle verbruikers over verschillende groepen te verdelen. In ons geval was het redelijk makkelijk omdat het een nieuwbouwhuis betrof waarbij ik direct loze leidingen heb laten aanleggen voor de grootverbruikers. Het trekken van de draden en groepen aanleggen heb ik daarna zelf gedaan.
 

Johan2

  • #18
Gisteren heeft een installatiebedrijf hier ter plekke de (komende) situatie bekeken. Het betreft overigens een huis uit 1981, een zogenaamde premie-A woning. Deze woning heeft nog een kruipruimte. Het bedrijf heeft de hoofdzekeringkast van het zegel ontdaan en constateerde inderdaad dat het 1 x 35 A toevoer betrof maar dat de netwerkbeheerder het niet bij het juiste einde had. Het blijkt dus simpel te zijn om "3 fasen" zoals hij zei te krijgen. Ook stelde hij dat het wel mogelijk zou zijn om met 1 x 35 A alle apparaten aan te sluiten doch dat 3 x 25 A altijd beter zou zijn en het een kleine moeite was om dat te veranderen. Dat mocht hij niet doen en was voorbehouden aan de netwerkbeheerder. Wat de kosten daarvan zijn en hoeveel vastrecht dat meer zou zijn kon hij evenwel niet zeggen.
Indien deze aanpassing dus niet te duur is en daarbij het vastrecht niet wordt verhoogd dan overweeg ik dit verzoek te doen.
Klopt het dat deze wijziging voordelen biedt?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #19
Vastrecht voor 1x35 A en 3x25 A is hetzelfde. Een 3x25A aansluiting levert meer vermogen, zodat je meer apparaten tegelijk kunt laten draaien.

Als je sowieso een nieuwe meterkast moet krijgen, dan zou ik de aansluiting laten aanpassen. Anders zou ik het eerst even bekijken.
 

Johan2

  • #20
Volgens de installateur hoefden in de huidige meterkast slechts de aardlekschakelaars te worden vervangen en er werd een kastje naast gezet.Mogelijk zou ook zijn om de hoofdzekering te vervangen voor automatische apparaten maar dan werd het een duur grapje. Dat zal ik allemaal eens moeten uitzoeken.

Enexis diende die 3 fasen te realiseren en de meter te vervangen ( is pas geleden een slimme meter ingezet)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu