Hoeveel groepen heb ik? Wat is normaal in een woning?

Undergraund

  • #1
Zie hier foto.

Het betreft een huurwoning, een 2 onder 1 kap waarbij er in de keuken; een oven, vaatwasser en in de wasmachine word gebruikt.

Wat is normaal wat je in een woning hebt?
 

@$T

  • #2
Je hebt momenteel 4 groepen en een aardlekschakelaar. De apparaten die je opnoemt moeten ieder een eigen groep hebben. Ook moet de verdeling over 2 aardlekschakelaars zijn. Het is dus niet helemaal volgens de (nu)geldende regels maar ik denk dat er in het land duizenden meterkasten zijn die zo of nog slechter zijn.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #3
M'n vader zit in een 55 plus flat, begin jaren 70 gebouwd. 2 woningen op 3 groepen, geen aardlekschakelaars...
Pas als je de installatie ingrijpend wijzigt, moet die aan de nieuwe eisen voldoen.
 

@$T

  • #4
Ik heb ook niet gezegd dat het direct zo moet worden uitgevoerd maar met de huidige apparatuur is het wel beter om aparte groepen voor dezen te maken. Ik kan vanaf een afstand niet zien hoe de installatie is maar als er meerdere lassen zitten tussen de groepenkast en de aansluitingen van wasmachine,vaatwasser en oven is het brandgevaar door slechte verbindingen heel rieel.
In 1970(44 jaar terug!!!) had ook nog niet iedereen een vaatwasser,oven en wasmachine. Er zijn nog wel woningen met 2 groepen maar die zijn dan ook hard aan vervanging van de groepenkast toe
 

Xr8

  • #5
Als lassen gemaakt zijn zo dat hoort is er geen verhoogd risico op brandgevaar. De zekering zal bij een stroom groter dan 16A gewoon uitschakelen.

Er zijn nog legio woningen met een 2 groepenkast. Dit mag gewoon, je zult alleen moeten opletten wat je tegelijk aanzet. Een gevaarlijke situatie zul je ook hier niet hebben als je de juiste zekeringen toepast. Kan je zo een paar honderd woningen aanwijzen waar het zo nog steeds zit, bijna nooit problemen.

Succes.
 

Undergraund

  • #6
Maar dit kan verder geen kwaad?
Uiteraard hebben wij het apparatuur nooit tegelijkertijd aan, maar toch.

Verder heb ik er totaal geen verstand van maar, alle zware apparatuur moet dus op een aparte groep.

Stel dat de wasmachine en vaatwasser op hetzelfde is aangesloten, kan dat kwaad?

En hoeveel groepen heb ik dan minimaal nodig?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #7
Kan verder geen kwaad. Mochten meerdere apparaten op één groep teveel stroom trekken zal de zekering springen. Meestal had de wasmachine al een aparte groep en waren de rest van de ruimtes over de overige drie groepen verdeeld. Tegenwoordig zou de oven en de vaatwasser ook apart worden gezet. Dan zit je al snel op min 6 groepen.
Maar normaal gesproken moet een installatie voldoen aan de geldende norm ten tijde van de aanleg van die installatie. Het aanpassen van de norm brengt geen verplichting tot aanpassing met zich mee. Een veranderd gebruik van de installatie brengt dat eigenlijk wel.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu