Viesmann Vitodens 100 ketel geeft F4 storing

Markied

  • #1
Wij hebben een Viessmann Vitodens 100 (WB1A 24 kW) van oktober 2007

Service historie (voor de volledigheid):
November 2007: Storing F4: onder garantie Ontstekingselektrode vervangen
April 2011: Storing F5: Branderpakking vervangen
Juni 2014: Storing F4: Ontstekingselektrode vervangen
Februari 2016: Storing: Circulatiepomp defect (vervangen)

Nu gebeurt het sinds vervanging van de circulatiepomp op 23 februari j.l. dat de cv ketel regelmatig in storing F4 valt.

Dit gebeurt zowel bij warmtevraag door de kamerthermostaat als bij warmwaterbereiding voor bv de douche. Ik heb er een aantal keren bij gestaan en kunnen zien wat er gebeurt. De ventilator gaat aan en de ketel probeert vervolgens een ontsteking tot stand te brengen. Dit lijkt niet te lukken, de brander komt niet in bedrijf (symbool hiervoor verschijnt ook niet op display). Na 4 pogingen vervalt de ketel in F4 storing (weergegeven op het display).

Onze servicemonteur gaf aan dat er 80% kans is dat de basisprintplaat (regelmodule) defect is, met een kleine kans dat het aan de transformator ligt. Echter in de gebruiksaanwijzing en serviceaanwijzing wordt bij de mogelijke oorzaken voor een F4 stroring niet gerept over de basisprintplaat of transformator. Al heb ik ook gevallen in Engeland vernomen waar F4 storingen werden veroorzaakt door een onjuiste basisprintplaat die daar door Viessmann onder garantie zijn vervangen.

Omdat ik eraan twijfelde dat de printplaat de veroorzaker van de storingen is heb ik Viessmaan gevraagd om een monteur te sturen voor een ’second opinion’. Deze monteur zei ook dat voor 95% zekerheid de printplaat/regelmodule de oorzaak was. Na vervanging hiervan bleek dit dus niet zo te zijn omdat de storingen nog steeds blijven optreden. Ook vervanging van de transformator gaf geen oplossing, de F4 storingen bleven optreden. Viesmann adviseerde vervolgens om een nieuwe ketel aan te schaffen. Aangezien de ketel nog maar 8 jaar oud is krijg ik het nu niet bepaald warm van deze oplossing. Daarop heb ik nog een ‘onafhankelijke’ monteur naar de ketel laten kijken. Deze constateerde dat er fluctuaties in de gastoevoer vanuit de gasleiding waren. Enexis heeft vervolgens de regelaar en de gasmeter vervangen. Helaas heeft dit nog steeds de storingen niet verholpen. Uiteindelijk kom ik weer niet verder dan het advies om een nieuwe ketel aan te schaffen. Is er iemand die wellicht nog een idee heeft?
 

Ceeshobby

  • #2
Dat is natuurlijk ook een oplossing, we weten het niet meer, ketel vervangen.
Is de ontsteking vervangen?
Je kunt proberen aftespreken, werken de vervangen onderdelen niet, zet de oude er maar weer in.
Succes
 

Ceeshobby

  • #3
F4 Ontstekingselektrode, io- nisatie-elektrode en ver-
bindingskabel controle- ren, gasdruk controleren, gascombiregelaar contro- leren, ontsteking, ontste- kingsmodule controleren, condenswaterafvoer con- troleren.
 

Marcn88

  • #4
Zit de warmtewisselaar niet verstopt zie in uw lijstje alleen maar service bezoeken adh van storingen maar geen regulier onderhoud
tevens kan gasblok defect zijn (spanning meten)
Ervan uitgaande dat er wel een vonk is maar totaal geen ontsteking
 

Markied

  • #5
Dank voor jullie reactie. Na op reset te drukken start de ketel wel weer op. De mogelijke oorzaken die in de handleiding worden genoemd zijn er nogal veel. De monteurs hebben de ontsteking nagekeken en er niets aan kunnen constateren. Maar lees ook wel dat de pennen van de ontstekingsmodule niet de juiste afstand van elkaar kunnen hebben.

Hoe is na te gaan of de warmtewisselaar verstopt zit? Spanning laten meten bij gasblok zou ik nog kunnen proberen. Monteur heeft deze nog niet gemeten maar vond het onwaarschijnlijk dat de oorzaak daar ligt.
 

Marcn88

  • #6
Wisselaar los halen en regulier onderhoud uitvoeren
maar is dit ooit al eens gebeurt?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #7
Als ik het zo lees heeft de ketel nog nooit (dus al 9 jaar) geen normaal onderhoud gehad, alleen 'pleisters plakken' in geval van storing.

Dan lijkt t me wel slim te beginnen met het onderhoud, veel ontsteekproblemen zijn het gevolg van verstopte wisselaars en sifons.
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #8
Hoe is nu de historie van het onderhoud??
Want als die fijne zwarte slang verstopt zit, dan brand hij
weer een tijdje, en valt dan weer uit op F4, en dan heb je
's winters er meer last van als nu met het warme weer :roll:

Ook extra aandachtspunten zijn het kromtrekken van de
wisselaar, vandaar dat elk jaar er onderhoud uitgevoerd
dient te worden, en elk jaar de pakking, daarna goed
gaszijdig afstellen....

Maar dat noemen ze ook wel eens onderhoud volgens voorschriften
 

Markied

  • #9
De ketel heeft regulier onderhoud gehad. Volgens mij is daarbij alleen de barander schoongemaakt en afgesteld. Ik heb begrepen van Viessmann dat de warmtewissleaar in principe nooit vervangen hoeft te worden en een leven lang meegaat. De storing treedt ook niet elke dag op. De treed op sinds februari nadat de pomp is vervangen. Soms gaat het dagen goed, op andere dagen slaat hij ofwel bij warmwatervraag of bij cv vraag in storing. Er zijn 2 experts van viessmann komen kijken. De sifon is daarbij ook gecontroleerd. De warmtewisselaar is bij mijn weten niet nagekeken. De printplaat is na twee algehele controles als enige aangewezen als waarschijnlijke oorzaak.
 

Ceeshobby

  • #10
Is het juiste type pomp terug geplaatst.
Je schrijft dat toen de storingen zijn begonnen, en waarom is de pomp vervangen?
Meestal gaat de wisselaar een ketel leven mee, alleen bij goed onderhoud natuurlijk.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #11
Als tijdens de ontsteekfase het gasblok geen spanning krijgt, is idd de print slecht/ defect.
Als tijdens de onstekingsfase het gasblok wel spanning krijgt, is het gasblok slecht/defect.

Dit is alleen na te gaan door metingen.

Tevens check de aarding op de ketel, ontsteek kabel, ontsteekpennen.

Ik snap niet helemaal waarom die viessman monteur de print niet direct heeft vervangen. De klant betaald, dus de monteur heeft het maar te doen.
Als een fabrikant mij aanraad een nieuwe ketel te nemen na een 8 jaar, zou ik viessman vragen om uitleg waarom hun ketel maar 8 jaar mee gaat.
 

Marcn88

  • #12
Wat ik ook al vroeg meet het spul eens na krijgt het gasblok daadwerkelijk spanning of niet aarding toestel print vervangen kun je pas gaan doen na een meting anders ben je in mijn ogen gewoon een probeer monteur oh hij doet het niet we gaan net zolang onderdelen wisselen tot ie het wel doet :mrgreen: dus meten is weten gissen is missen
 

Markied

  • #13
Hallo heren,

Zoals al eerder beschreven is de print op aanraden van Viessman vervangen. Deze vervanging heeft de storing niet opgelost, dus print vv is nicht mehr im frage. ik ga er vanuit dat de juiste pomp is vervangen door de monteurd van Viessman. Zelf ben ik een leek op installatiegebied en kan dit niet controleren. Wat zou een verstopte warmtewisselaar als effect moeten hebben, of het gasblok wat niet goed zou functioneren hoe kan ik als leek dit uitleggen aan de monteur waarom ik vermoed dat hij dat zou kunnen nakijken. En uiteraard hebben we Viessman om een antwoord gevraagd wat de gemiddelde levensduur van hun ketels is en zij waren ook van mening dat deze 15 jaar zeker moest mee gaan. Pomp was defect, bij OH was al geconstateerd dat hij wat meer herrie maakte, hij is toen Ontlucht? Hlaf jaar later dus kaduk.
 

Marcn88

  • #14
De verstopte ww heeft als gevolg dat toestel volloopt met condens water en uiteindelijk zichzelf verstikt en dan de ionisatiestoring
gasblok kan zijn dat de spoel defect is waardoor die de ene keer wel opent andere keer niet spoelen nameten op ohmse weerstand waarde opvragen bij viesman of bij gasblok producent durf zo niet te zeggen welk type gasblok erin zit wat ook nog zou kunnen is recirculatie van de rookgassen
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #15
Het "gemene" wat de meeste fabrikanten (dus niet installateurs)
hanteren is:
- economische levensduur: 10 jaar
- verwachte levensduur: 15 jaar

even heel zwart/wit vertaald, vanaf 10 jaar is elke cent
die je erin stopt, economisch niet meer verantwoord, dus de
ketel staat qua afschrijving op 0.
Uiteraard is de ene merk kwaliteit niet het andere merk
kwaliteit.....

Viessmann is geen troep, maar ik vind wel dat de Vitodens
uit die periode, te veel kunststof erin heeft zitten zoals
dus de pomp met huis en driewegklep blok.
En ze hebben niet veel van deze ketels op de markt gebracht
dus de service bij de meeste installateurs is daardoor
beperkt.

Dus mijn advies:
denk er rustig over na of je überhaupt nog wel wilt
investeren in deze ketel :roll:
 

Markied

  • #16
Klopt Dexter XL, omdat mijn vader bij Imtech zat heeft hij destijds deze ketel voor ons kunnen kopen tegen een relatieprijs :-) ...ter meer omdat particulier het merk zich hier wilde gaan bewijzen ..ze zitten nu vooral in bedrijfspanden... met als nadeel we zijn afhankelijk van Viessmann monteurs (zzp'rs) nu hebben we wel gelukkig iemand in de buurt gevonden die service kan verrichten, maar dat zijn er inderdaad niet veel...een nieuwe ketel zat nog niet in de begroting maar we zullen wel een afweging moeten gaan maken...de ww en gasblok zijn zeker dingen die we nog kunnen laten nakijken anders moeten we de kosten afwegen tegen nieuwkoop. MRCN 88 Rookgassen zijn volgens mijn wel gemeten , enige is echte ww en gasblok wat ze zouden kunnen nakijken. Super bedankt heren voor het meedenken. :-)
 

Marcn88

  • #17
Het gaat er niet om of de rookgassen zijn gemeten maar in de luchttoevoer met gesloten mantel of ie niet een zn eigen rookgas weer aanzuigt dmv lekke rga,geveldoorvoer enz
 

Markied

  • #18
Nog een vraag mbt tot die ww en dat condenswater, hoe zit dat precies en waarom zou dat een probleem kunnen vormen...?
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #19
Ik doelde daarmee meer op het feit dat als je op cv stookt,
er meer condens vrij komt dan bij ww, zit je afvoer verstopt
dan zal hij sneller vol raken met condens tijdens cv dan
bij ww.
Dus storing komt dan minder vaak voor bij alleen ww gebruik
 

Markied

  • #20
De Chiffon is wel gecontroleerd, zat niet verstopt. Daarbij doet de storing zich veel vaker voor bij warmwatertap dan bij CV, daar is ook in aanvang de storing eerst mee begonnen alleen bij tapwater en niet bij cv daarna pas bij beide. Als het de warmtewisselaar zou zijn doet hij het dan alleen bij het opstoken of ook tijdens de loop van de ww/cv vraag? want dat is niet het geval eenmaal aan blijft hij (tot nu toe) wel in bedrijf.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu