Via buitenkraan naar de garage

Vakantieklusser

  • #1
Is het mogelijk om de buitenkraan af te tappen en de aftakking te gebruiken voor een koudwaterleiding (flexibel tyleenbuis) naar de garage?

Mijn idee (... maar of die ook toepasbaar is?)
De waterleiding komt ongeveer 60 cm boven het maaiveld de muur uit en loopt 10 cm over de muur naar de buitenkraan (is een beetje kort stukje, maar het gaat om het principe). Hier wil ik een koppelstuk plaatsen (1 voor de buitenkraan en 1 voor de leiding naar de garage). De flexibele tyleenleiding wil ik, voorzien van een isolatiemantel, in een pvc-pijp de grond in werken en onder de grond (tussen de 60 - 80 cm diepte) de oversteek naar de garage laten maken (ca. 4,5 meter). Daar komt de leiding onder de fundering in de garage naar binnen (dit gat is er al).
In de vrijstaande garage is water nodig voor de wasmachine (afvoer is ook nog een uitdaging). De muren zijn geïsoleerd en er is vorstbeveiliging d.m.v. elektrische kacheltjes (aanleg cv is te duur, helaas). De buitenkraan en eventueel ook de leiding naar de garage is in huis af te sluiten.

Aan de termen is al af te leiden dat ik geen specialist ben :denk: Is wat ik wil mogelijk? Welke diameter moet ik gebruiken ("hoofdleiding" 22 mm en aftakkingen wasmachine en kraantje 15 mm?).
Is het risico op bevriezing groot als ik de leiding over de buitengevel laten lopen? Ondanks een isolatiemantel en ik wil ook de pvcbuis nog met iets vullen (piepschuimkorrel?). Ook zit dit alles "verstopt" achter de sierplaat van de buitenkraan.
Zien jullie problemen of hebben jullie nog tips?
Een andere optie is om ergens in huis het water af te tappen en dan proberen of we via de meterkast naar buiten kunnen met de koud waterleiding.

Ik hoop dat het hele verhaal een beetje duidelijk is. Alvast bedankt voor de antwoorden :D
 

Kacheltje

  • #2
De kans op bevriezen is groot en ik neem aan dat je in de winter ook wilt wassen. Het beste kun je de leiding onder de fundering leiden en ook bij de schuur onder de grond houden.
Het is zeker wat ingrijpender maar wel noodzakelijk.
Een andere oplossing kan leidingtracing zijn om de waterleiding vorstvrij te houden tijdens de winterdag.
 

Geus

  • #3
Ik zou voor plan B gaan, want dit gaat gegarandeerd problemen geven. Een koudwaterleiding over de gevel kan je nog zo isoleren, die gaat met een stevige vorstperiode zeker bevriezen. Er bestaat wel een elektrisch verwarmingslint, die je om de leiding kan wikkelen, maar dat zou ik alleen gebruiken als het niet anders kan. Beter is het om uit de buurt te blijven van de vrieslucht en b.v. via de kruipruimte te gaan.

PS. Kacheltje was me net voor, maar ik geloof dat we het met elkaar eens zijn. ;)
 

Vakantieklusser

  • #4
We gaan voor plan B... is wel een uitdaging, maar we gaan er voor!

Bedankt voor jullie reactie! :prima:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu