Vervangen thermostatische radiatorkraan/knop

Hjegberink

  • #1
Hallo,

Ik heb thuis twee thermostatische radiatorknoppen die stuk zijn. Omdat de radiatorkranen zelf op zich nog prima zijn (en ik me de ellende van het vervangen van de hele kraan wil besparen indien mogelijk), heb ik eigenlijk alleen maar 2 nieuwe draaiknoppen nodig. Nou wil echter het probleem dat de maat niet standaard is. De knop zit namelijk op de kraan vastgeschroefd met een grotere schroefdraad dan van de radiatorkranen die ze bij de gamma/karwei verkopen (volgens mij is de standaard 1/2"). Heeft iemand een idee of en waar ik deze iets grotere knoppen zou kunnen aanschaffen? Of zal ik uiteindelijk toch op de conclusie uitkomen dat ik de hele kraan moet vervangen?
Ik heb een foto bijgevoegd van de radiatorkraan met waarop de schroefdraad te zien is.

Ik hoor het graag van jullie!

Groeten Henk Jan Egberink
 

Bullseye

  • #2
Je kan deze knoppen vervangen ,maar deze moeten dan wel van hetzelfde merk zijn als het kraanstuk,Het merk staat meestal op de knop zelf(Danfoss,Begetube,Giacommini,Sar enz,,,).
Let wel op dat de thermostatische knop horizontaal geplaatst zijn anders werkt hij niet optimaal.
In jouw geval dus een gewone knop plaatsen
Deze knoppen zijn verkrijgbaar in de winkels waar men verwarmingsbenodigdheden verkoopt.(In belgie zijn dat winkels zoals Van Marcke,Desco,,,)
 

Xr8

  • #3
In schroefdraad aansluitingen zijn M30 x 1,5 en M28 x 1,5 veel gebruikte aansluitmaten.

Succes.
 

Hjegberink

  • #4
Hallo,

Bedankt voor jullie reacties!

Het probleem is dat er geen merknaam op staat, alleen een merktekentje die ik niet ken. Ik heb de foto even bijgevoegd, wellicht kan je daar iets mee?

Zijn deze gewone verwarmingsknoppen ook te koop in de goede maat ipv de standaardmaat? Misschien stomme vraag, maar ik ben echt een leek op dit gebied.
Ik ben onlangs bij een sanitairwinkel geweest en die hadden deze knoppen qua grootte niet en de eigenaar herkende het merk ook niet.

Groeten Henk Jan
 

Xr8

  • #5
Heb die koppen wel eens gezien. Denk zelf dat het iets is van de bouwmarkten. De 1/2" schroefdraad is de schroefdraad in de radiator en op de buis. Je kunt in dit geval waarschijnlijk beter een haaksverkeerde thermostaatkraan kopen met een bijpassende kop. Dan het water er maar even uit. Het is nl maar de vraag of een kop van een ander merk wel juist werkt op getoonde kraan.

Succes.
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #6
Kan even niet op het merk komen maar is inderdaad alleen verkrijgbaar bij de bouwmarkt.
Een haaks verkeerde kraan is overigens zeker de beste oplossing, een kraan gemonteerd zoals op de foto gaat niet echt goed werken, een oplossing kan dan nog zijn een knop met afstandvoeler te monteren maar weet niet of dit merk dit levert.
Zou zeker investeren in een nieuwe kraan van een goed merk.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #7
Dat ze zo gemonteerd zitten is ook de reden dat ze kapot zijn gegaan...
 

StefanD

  • #8
Hier staat een lijst met maten van het schroefdraad van diverse merken. Wellicht dat jouw maat hier ook tussen staat.
Voor die goedkope thermostaatkranen kun je vaak geen losse regelaars kopen, die worden verkocht inclusief ventiel. Je zou natuurlijk een complete set bij de bouwmarkt kunnen kopen: waarschijnlijk goedkoper dan een losse regelaar van een ander merk.
Maar als je het goed wilt doen, koop dan een nieuw ventiel en regelaar. De regelaar hoort namelijk horizontaal (dus naar voren of naar rechts) gemonteerd te worden en niet vertikaal.
 

Hjegberink

  • #9
Ok dank voor jullie reacties! Zal toch het water eraf moeten laten en nieuwe kranen moeten installeren vrees ik voor het beste resultaat. Ik was daarbij even aan het lezen over wel of geen thermostatische radiatorkranen. Ik ben nog aan het twijfelen over de prijs/nutverhouding. Radiatoren zijn boven op de slaapkamers en daar staat de verwarming zelden tot nooit aan. Is het dan nog steeds verstandig om thermostatische radiatorkranen aan te sluiten of zijn gewone afsluiterkranen voldoende?

Groeten Henk Jan
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #10
Juist wel, op een slaapkamer kun je de temperatuur bv. op 16 graden
instellen en je hoeft er nooit meer iets aan te doen. Een normale kraan
moet je iedere keer open en dicht draaien. Op de bovenverdiepingen heb ik
overal thermostaatkranen, behalve in de badkamer.
 

StefanD

  • #11
Tja.... eigenlijk is dat geheel aan jezelf om te bepalen....
Maar ook als de kranen eigenlijk altijd dicht staan heeft een thermostaatkraan nut: bij extreme kou kan hij voorkomen dat je radiator bevriest.
 

Thomas Kahnt

  • #12
Beste H Jegberink
Ik heb hetzelfde probleem en probeer het met adaptors. Tot nu toe geen succes. Bij mij is het witte onderdeel kapot. Heb je daarvan nog een heel stuk?
Thomas
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu