Verstopte wc of probleem met ontluchting?

Niels1306

  • #1
Mijn diepspoel wc loopt geheel vol als ik door wil spoelen. Het blijft dan een minuut of wat staan zonder dat het langzaam weg loopt of dat er iets gebeurd.
Plotseling loopt het erg snel leeg waarbij bijna al het water weg getrokken wordt tot voorbij de waterblok waar ik het even zie borrelen.

Ligt dit geheel aan een probleem met de ontluchting? Of kan dit ook door een verstopping komen? Als het aan de ontluchting licht, wat kan ik er aan doen om het te verhelpen?

Op zolder staat een dunnere pijp op de dikkere van de afvoer. Ik ga er van uit dat dit de ontluchting is. Deze pijp loopt door het dak naar buiten. Kan ik testen of het hier aan ligt zonder rioollucht op zolder te krijgen?

Alvast bedankt voor tips of advies.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Het lijkt op een verstopping die even tijdelijk is.

Er kan iets in de leiding zitten door verzakking of geknikt of een obstakel waar door closetpapier gaat op hopen.
En dat dan als een prop blijft hangen, en zo gauw als je gaat spoelen er een kolom water op komt te staan met druk.

En opeen schiet zo`n prop los en loopt ook direct weg dus je beluchting is wel goed.

Je kunt er voor kiezen om je leiding door te laten spuiten met hoge druk, en daarna een camera inspectie te laten uit voeren zo dat je ook ziet wat er aan de hand is.

Een vraag: Hoe lopen de andere afvoeren?
 

Niels1306

  • #3
Daar zat ik eerst aan te denken, dat hetgeen wat de verstopping veroorzaakte doorgeschoten is. Maar als ik opnieuw doorspoel, loopt de pot weer vol, duurt het een paar minuten en loopt daarna in een keer snel leeg.

Alle andere afvoeren lopen goed. De afvoeren van boven komen uit op dezelfde pijp die van zolder recht naar beneden loopt en die naast de wc de grond in gaat. De wc heeft de afvoer in de vloer zitten. Als ik het goed gezien heb, komen deze twee onder de frond samen, waarna ze op een grotere buis uitkomen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #4
Kan je even een foto maken van onder de vloer want er zit iets in de wc aan sluiting.

en zo via letters kan ik het niet beoordelen.

soms zegt foto`veel meer.

die diep spoel pot is dat een ouwe pot, zo ja kan het vaak wezen dat er een vernauwing in de pot zelf zit, of dat er een houder van toilet klem in zit.
 

Niels1306

  • #5
Van onder de vloer kan ik op het moment geen foto maken. Dat ik weet dat ze daar bij elkaar komen is van toen ik toevallig onder de vloer moest wezen toen we vorig jaar hier net gingen wonen. Er ligt nu net een vloer over het luik van de kruipruimte en ik moet nog een gat er in zagen om een luik voor over het luik te maken.

De diepspoel wc is net een jaar oud en is een verhoogd model. Wat me wel te binnen schiet is dat er een excentrische mof is gebruikt om de pot net wat gunstiger te plaatsen. Dat zal de doorgang ook vernauwen.

Wat me alleen zo verbaasd is dat hij zo plotseling leeg kan lopen, maar even later nog steeds verstopt lijkt omdat hij dan weer gewoon doorloopt.

Even om dat uit te sluiten: het komt dus niet door de ontluchting? Dan zouden de andere afvoeren ook slecht moeten werken?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #6
Als beluchting niet goed is wil de rest ook niet goed.

Kan je een foto maken hoe het zit aan de achter zijde van de wc als het met een buiten bocht is aan gesloten.

ga er van uit dat de liggende leiding ook wat tegen loopt en voor vulling heeft met water.
En dat er een aftakking zit naar je wc toe deze aftakking kan een beugel geknapt zijn zodat leiding tegen gaat lopen en als je door trekt de beluchting niet werkt en dan het water blijf hangen in de buis.



zo kan je zien dat je vertakking van je wc geen beluchting heeft
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu