Verschillende vragen over aansluiting elektra schuur

FJP

  • #1
Beste forumleden,

Doordat er een aantal tuinlampen verwijderd zijn die waren aangesloten in de schuur heb ik daar de elektra eens goed bekeken en de kabels die niet meer in gebruik zijn verwijderd. Ik zag nu dat niet overal de aarde draden zijn aangesloten (wat ik wel wil gaan doen) en ik wil op de juiste manier de schemerschakelaar aansluiten, zodat de buitenlamp aan de muur van de schuur automatisch ingeschakeld wordt als het donker wordt.

Het is nu nogal een "warboel" van verschillende koppeldozen en verlengsnoeren, waardoor ik het geheel niet helemaal goed kan overzien en ik heb dus wat vragen voordat ik verder ga.

Aangezien ik het de huidige opzet niet goed in deze forumpost kan uitleggen heb ik een link toegevoegd naar een Google Doc. Daarin heb ik met behulp van foto's alles zo duidelijk mogelijk geprobeerd weer te geven.

In dit document staan ook een aantal vragen, waarbij ik ook verwijs naar de specieke foto's. Om het makkelijker te maken om reacties te geven op deze post toon ik hieronder dezelfde vragen (zonder verwijzing naar de foto's).

Vragen

1. Klopt het dat het zeer af te raden is om de zwarte kabel van het stopcontact te koppelen met de aarde draad van de schemerschakelaar?

1a. Kan ik die zwarte kabel (vraag 1) loshalen en bijsteken bij de reeds gekoppelde zwarte kabels. En daarmee de aarde kabel als losse kabel laten hangen als voorbereiding op vraag 2b.

2. Hoe kan ik alle aarde kabels goed aansluiten?
2a. Kan ik losse aarde draad koppelen met overige reeds gekoppelde aarde draden, gebruik makend van een grotere koppeldop.

2b. Kan ik de losse aarde draden bij de koppelingsdop van de andere aardekabel steken, zodat alle aarde draden bij elkaar zitten?

3. Is het mogelijk om het allemaal een stuk overzichtelijker te maken met minder koppeldozen zie Details nieuwe opzet (zie document)

Klik verwijderd - mod

Alvast bedankt voor alle reacties.

Groeten,
Frans
 

Pap

  • #2
Volgens mij is er maar een manier ,haal alle troep weg
alles wat moet blijven laten zitten
en dan opnieuw bekabelen
is veel duidelijker
ik lees aarde zwart en zo voort
en dan alles netjes op kleur aansluiten
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
We willen hier geen verwijzingen naar externe documenten. Plaats het in dit topic, dan blijft het voor toekomstige vragenstellers ook bruikbaar.
 

FJP

  • #4
Duidelijk en excuus. Ik zal vanavond de post uitbreiden.
 

FJP

  • #5
Bij deze alle info in een forumpost.

Globaal overzicht


Koppeldoos 1


Koppeldoos 2


Koppeldoos 3


Vragen:

1) Zie details koppeldoos 3: Klopt het dat het zeer af te raden is om de zwarte kabel van het stopcontact te koppelen met de aarde draad van de schemerschakelaar (Opmerking 9)
1a) Kan ik die zwarte kabel (Opmerking 9) loshalen en bijsteken bij de reeds gekoppelde zwarte kabels (Opmerking6). En daarmee de aarde kabel als losse kabel laten hangen?


2)
Hoe kan ik alle aarde kabels goed aansluiten?
2a) Details Koppeldoos 1: kan ik losse aarde draad koppelen met overige reeds gekoppelde aarde draden, gebruik makend van een grotere koppeldop. (Opmerking 3)
2b) Details Koppeldoos 3: kan ik de losse aarde draden (opmerking 2 en 3) bij de koppeling van de aardekabel (Opmerking 9) steken, zodat alle aarde draden bij elkaar zitten?
2c) Is het mogelijk om het allemaal een stuk overzichtelijker te maken met minder koppeldozen zie Details nieuwe opzet (hieronder)

Voorbeeld nieuwe opzet
 

Beste Klussert

  • #6
Zorg er voor dat je opnieuw begint, dit krijg je niet goed. Gelijke kleuren gebruiken en alles weer netjes maken. Je kan de kabel naar de schemerschakelaar ook meteen door laten lopen naar je buitenlamp. Dan hoef je niet terug naar de lasdoos. Zorg dat je kabel gebruikt in buis. Staat netjes. Alle kabels netjes in de schakelaars en stopcontacten brengen. Hoop voldoende lasdoppen, deze heb je tot 8-voudig dus geen probleem. Maak er wat moois van!
 

FJP

  • #7
Beste Klussert schreef:
Je kan de kabel naar de schemerschakelaar ook meteen door laten lopen naar je buitenlamp. Dan hoef je niet terug naar de lasdoos
Begrijp ik het goed als ik zeg.

Blauwe draad van hoofdkabel gaat naar lamp. Bruine draad hoofdkabel gaat naar
Schemerschakelaar. Zwarte kabel schemerschakelaar gaat naar lamp.

Hoe zit het dan met aarde draad? Kan ik aarde draad van hoofdkabel koppelen met aarde draad schemerschakelaar of heb ik de aarde niet nodig?
 

Pap

  • #8
Ik zie op je nieuwe tekening 7 dingen op 1 doos
nooit doen
max 4kun je alles normaal aansluiten
begin bij de hoofd kabel
zet een doos bij de eerste aftakking en kijk wie daar bij op kan
dan naar de volgende doos
zo bouw je verder
en als je dan rustig opbouw
kun je de vragen specifieker maken
maak het netjes anders er iemand bij halen
ander staat eerdaags de boel in de fik
 

FJP

  • #9
Bedankt voor de tip. Een brandje willen we niet :). Dan probeer ik het terug te brengen naar 2 ruime lasdozen.
Kan ik de hoofdkabel na de eerste lasdoos gewoon doorlussen naar de volgende lasdoos en daar het restant aan 3 tot 4 doelaansluitingen koppelen?

Nog 2 vragen:

- Ik weet dat er verschillende meningen zijn m.b.t. gebruik lasdoppen of lasklemmen. Aangezien ik bij de hoofdkabel met een aardlitz te maken heb wil ik voor het doorlussen van hoofdkabel (aarde, fase, neutraal) naar de 2 lasdozen sowieso gebruik maken van lasdoppen. Dan is de kern/basis mijn inziens het stevigst gekoppeld.
Voor het koppelen van stopcontacten,lampen en schakelaars wil ik gebruik maken van lasklemmen. Is dit mogelijk zo?

- Bij het gebruik van nieuwe bekabeling. Kan ik het beste de losse koperdraden (blauw,bruin,zwart,geel/groen) en deze via pvc-buizen routeren. Of kan ik beter die grijze kabels halen met daarin die verschillende koperdraden (zoals nu ook gebruikt wordt).

Bedankt maar weer voor alle tips.
 

Pap

  • #10
De dozen zoals foto 3 grote witte doos veel ruimte
kabel van de ene naar de andere doos ja
kabel door een buisje is netjes genoeg klemmen zetten
gewoon overal insteek lasdoppen gebruiken
netjes op maat afstrippen
goede insteeklasdoppen gebruiken
kijk wel even wat je allemaal op deze groep zet
 

Beste Klussert

  • #11
FJP,

Bruin gaat naar de schakelaar en wordt dan inderdaad zwart, de geschakelde voeding.
Aarden van de schemerschakelaar gewoon doen, maximaal alle componenten aarden.

Tussen de schemerschakelaar en de lamp kan je later altijd nog een tijdklok zetten. Dan hoeft je lamp niet de hele nacht te branden. Extra optie voor gevorderden.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #12
Ik ben nog nooit vaak een schemerschakelaar tegengekomen welke een aardaansluiting had, en als die aansluiting er niet is kan je die ook niet maken.
 

FJP

  • #13
The headhunter schreef:
Ik ben nog nooit vaak een schemerschakelaar tegengekomen welke een aardaansluiting had, en als die aansluiting er niet is kan je die ook niet maken.
Ik ben een nieuwe setup in detail aan het uittekenen en ik loop wat vast bij het schema voor de schemerschakelaar. Ik zal het wel posten als ik het morgen gereed heb. Ik begin sterk te vermoeden dat die aardekabel vanuit de schemerschakelaar ergens anders voor ge(mis)bruikt was, vandaar dat het ook in een lasklem zat met de zwarte draad.

wat ook vaag is, is dat ik de stekker van de buitenlamp (led) in het stopcontact had zitten gelinkt aan de schemer schakelaar. Echter had ik eerder door omstandigheden (kortsluiting door kabel van andere buitenlamp na graafwerkzaamhedenden) de draden in de schermschakelaar buiten losgemaakt en er kroonsteentje op gezet. Ondanks deze loskoppeling zag ik dat de buitenlamp toch een beetje spanning kreeg. de ledlampjes waren heel zwak verlicht.

--
Update: Ik zag dit op een ander forum en is volgens mij exact wat bij mij het geval is

je zeggen waar die geel/groene draad naartoe gaat ? Want dat lijkt me wat vreemd.
De schemerschakelaar krijgt altijd spanning, volgens mij, en schakelt de fase met de derde aansluiting.


Dus de schemerschakelaar krijgt spanning via bruin/blauw. Bij gebrek aan zwarte draad gebruikte men de aarde draad als schakeldraad richting het stopcontact van de buitenlamp (schuur) en reeds verwijderde buitenlamp (tuin)

Ik zal ik maar eens tape halen voor juiste keur markering.
--

Maar goed morgen meer details.
 

Atmoz

  • #14
FJP schreef:
Aangezien ik bij de hoofdkabel met een aardlitz te maken heb wil ik voor het doorlussen van hoofdkabel (aarde, fase, neutraal) naar de 2 lasdozen sowieso gebruik maken van lasdoppen.
Om een aardlitze te verbinden heb je een lasdop nodig die geschikt is voor flexibele draad. Een gewone steeklasdop mag je dan niet toepassen.
 

FJP

  • #15
Atmoz schreef:
FJP schreef:
Aangezien ik bij de hoofdkabel met een aardlitz te maken heb wil ik voor het doorlussen van hoofdkabel (aarde, fase, neutraal) naar de 2 lasdozen sowieso gebruik maken van lasdoppen.
Om een aardlitze te verbinden heb je een lasdop nodig die geschikt is voor flexibele draad. Een gewone steeklasdop mag je dan niet toepassen.
Ik las ook ergens dat je een grote kroonsteen kunt gebruiken om de aardlitze om te vormen naar gewone aarde draad, voor lasklem. Maar dan is een lasdop handiger of niet?
 

Atmoz

  • #16
Ik heb wel eens gezien dat iemand een overgang had gemaakt door op de litze een adereindhuls te zetten. Dat einde dan in een kroonsteen gevoerd en aan de andere kant een geel/groene draad die in een steeklasdop gestoken.
Of dit volgens de regels is weet ik niet.

Maar een lasklem voor soepel en massieve draad dat kun je bij zo ongeveer elke doe het zelf winkel kopen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #17
FJP schreef:
The headhunter schreef:
Ik ben nog nooit vaak een schemerschakelaar tegengekomen welke een aardaansluiting had, en als die aansluiting er niet is kan je die ook niet maken.
Ik ben een nieuwe setup in detail aan het uittekenen en ik loop wat vast bij het schema voor de schemerschakelaar. Ik zal het wel posten als ik het morgen gereed heb. Ik begin sterk te vermoeden dat die aardekabel vanuit de schemerschakelaar ergens anders voor ge(mis)bruikt was, vandaar dat het ook in een lasklem zat met de zwarte draad.

wat ook vaag is, is dat ik de stekker van de buitenlamp (led) in het stopcontact had zitten gelinkt aan de schemer schakelaar. Echter had ik eerder door omstandigheden (kortsluiting door kabel van andere buitenlamp na graafwerkzaamhedenden) de draden in de schermschakelaar buiten losgemaakt en er kroonsteentje op gezet. Ondanks deze loskoppeling zag ik dat de buitenlamp toch een beetje spanning kreeg. de ledlampjes waren heel zwak verlicht.

--
Update: Ik zag dit op een ander forum en is volgens mij exact wat bij mij het geval is

je zeggen waar die geel/groene draad naartoe gaat ? Want dat lijkt me wat vreemd.
De schemerschakelaar krijgt altijd spanning, volgens mij, en schakelt de fase met de derde aansluiting.


Dus de schemerschakelaar krijgt spanning via bruin/blauw. Bij gebrek aan zwarte draad gebruikte men de aarde draad als schakeldraad richting het stopcontact van de buitenlamp (schuur) en reeds verwijderde buitenlamp (tuin)

Ik zal ik maar eens tape halen voor juiste keur markering.
--

Maar goed morgen meer details.
Tape mag niet, de draad moet over de gehele lengte gemarkeerd worden als zijnde schakeldraad, je moet gewoon een 4 of 5 aderige kabel gebruiken.
 

FJP

  • #18
Het begin is gemaakt.

Alles weggehaald, nieuwe kabeldoos geplaatst, tl-lamp met nieuwe lichtschakelaar/stopcontact combi aangesloten met nieuwe kabels (zie foto). Verder ook stopcontact voor vriezer alvast op muur gemonteerd.




Volgende stappen:
- stopcontact vriezer aansluiten
- stopcontact tbv buitenstopcontacten aansluiten
- 2e kabeldoos plaatsen tbv buitenlamp/schemerschakelaar
- schemerschakelaar en buitenlamp aansluiten.

Wordt vervolgd.
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #19
Netjes.
Nog wel de kabels vastzetten.
 

Pap

  • #20
Had er een pvc over gedaan
en netjes vast gezet
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu