Verschil tussen adapter en trafo

Carin

  • #1
Vraagje voor Eric:

Wat is nou eigelijk het verschil tussen een adapter en een (electronische halogeen)trafo.
Heeft dat te maken met de stromen ofzo :?:
Groetjes
 

Jacovrie

  • #2
Carin schreef:
Vraagje voor Eric:

Wat is nou eigelijk het verschil tussen een adapter en een (electronische halogeen)trafo.
Heeft dat te maken met de stromen ofzo :?:
Groetjes
Op het gevaar af dat ik Eric het gras voor de voeten weg maai. Sorry.

Een adapter is eigenlijk een aanpassing die je maakt. Het kan om van alles gaan, bijvoorbeeld een verloopstekker. In de volksmond wordt een aanpassing van bijvoorbeeld 220 naar 6 Volt, zoals bij discman's etc. ook wel een adapter genoemd (is eigenlijk stekkernetvoeding).

In zo'n adapter zit naast een trafo, die de spanning omlaag brengt echter ook een omzetting (aanpassing) van wissel naar gelijkstroom. Een trafo (ook een elektronische halogeen) zet een bepaalde spanning om naar een andere spanning.

Bij halogeenlampjes gaat het dan vaak om een omzetting van 220 Volt naar 24 Volt of 12 Volt. Hier zit geen omzetting van wissel naar gelijkstroom in. Er zijn overigens ook 220 Volt halogeenlampjes. Zo kennen eletrische deurbellen vaak een trafo die 220 Volt omzet naar 8 Volt.

Een trafo is dus een omzetter van een bepaalde spanning naar een andere spanning en kan deel uitmaken van een adapter. Een adapter houdt dus meer in dan alleen een trafo en is eigenlijk een verzamelnaam voor een aanpassing van de ene grootheid naar de andere. Adapters kom je ook in andere sectoren dan de elektro tegen.
 

Eric

  • #3
Perfect omschreven :lol:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu