Verkeerde kleur draden

Rickkdejong

  • #1
Hallo,

Ik was bezig met vernieuwing van de badkamer en dus ook de verlichting, maar nu kom ik er net achter dat de vorige eigenaar de bedradings kleuren niet zo goed in acht heeft genomen, de nul draad is zwart, de schakeldraad is blauw en de fase draad is bruin. Het plafond heb ik al dicht maar het is wel mogelijk om met moeite bij de lasdoos te komen. maar om nieuwe draden te trekken is lastiger.

Alles werkt wel als ik het aansluit maar is het verstandig of zelfs verplicht om de draden een goede kleur te geven? en is het ook op een andere manier op te lossen in plaats van nieuwe draden te trekken? denk aan bijvoorbeeld het labelen van de draden, of mag dat niet?

Alvast bedankt,
Rick
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Mijn mening: Niet labelen maar vervangen! Of het verplicht is weet ik niet, maar ik zou dat nooit zo laten zitten!

Ten eerste zijn die zwarte draden vrijwel zeker 1,5 mm², dat is te dun en alleen toegestaan als schakeldraad. Dus zeker niet geschikt als nul.

Vervolgens is het zo dat een blauwe draad normaal gesproken geen (of heel weinig) spanning voert tov aarde. Het is bijzonder riskant dat zo te laten zitten. Je weet maar nooit wat een ander daar weer van maken moet. Ongelukken met elektra gebeuren er al genoeg.

Je schrijft niets over geel/groen. Geen aarde aanwezig? Zonder meer een reden om de zaak opnieuw te trekken. Tegenwoordig (maar al helemaal in een badkamer) horen alle lichtpunten (en wandcontactdozen) voorzien te zijn van een aarddraad, ook indien daar (op dit moment) een dubbel geïsoleerd armatuur op aangesloten is (dat dus geen aarde nodig heeft). Indien naderhand een ander armatuur geplaatst wordt en dat heeft wél een aarde(draad) nodig moet die er gewoon zijn.
 

Rickkdejong

  • #3
Bedankt voor de reactie,

ik heb licht spotjes in het plafond gemaakt maar daar zit geen aard punt op dus dan neem ik aan dat dat niet hoeft?, en het CV water is bij de CV al geaard en het zijn kunsstof leidingen dus dan hoef ik die toch niet nog eens te aarden?
de radiator ga ik nog wel aarden.

Ik denk dat ik dan toch maar wel de draden ga vervangen naar de goede kleur.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Normaal is de nul blauw en de schakeldraad zwart. Als ze inderdaad verwisseld zijn moet je dat toch in een las of centraaldoos kunnen terugwisselen. Zie niet wat je zou moeten vervangen. Hoe ben je trouwens tot de conclusie gekomen dat ze verwisseld zijn?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ook al gebruik je spotjes zonder aardaansluiting, dan nog dient er op het aansluitpunt aarde aanwezig te zijn. Dat is nu juist wat ik beschreef!

Indien iemand daar een andere lamp wil ophangen moet het mogelijk zijn die te aarden. Zorg nu gewoon dat de aarddraad meteen meegetrokken wordt en geef hem aan het einde (dus bij het lichtpunt) een lasklem als afsluiting.

Dat van de CV valt onder het hoofdstuk vereffening via CAP.
Dat is hier op het forum veelvuldig beschreven.
Ik betwijfel of je een radiator die op kunsstof leidingen aangesloten zit moet aarden. In elke geval dan niet aarden aan de centraaldoos of het lichtpunt, maar direct aan het CAP.

Juist bij apart aarden aan het lichtpunt loop je volgens mij het risico dat die radiator onder spanning komt te staan indien er onverhoopt een bedradingsprobleem optreedt!

Lees je eerst eens in over CAP, of stel een aparte vraag daarover.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Als de nul idd zwart is, dan is deze ook te dun. Naast dat het niet is toegestaan, is dat ook gevaarlijk.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu