Ventilator van afzuigsysteem schoonmaken

Hans12

  • #1
Hallo allemaal,

In de badkamer hebben we, zoals je wel vaker ziet in badkamers.., een mooi afzuigsysteem. Echter betwijfel ik of het systeem in de laatste 10 jaar wel is schoongemaakt, in elk geval niet door mij.

In de badkamer hebben we ook steeds vaker last van condensvorming en het valt mij op dat het afzuigsysteem amper nog zuigt.

Mijn vraag is dan ook eigenlijk hoe kan ik de boel schoonmaken of moet ik daar iemand voor laten komen? We maken gebruik van een MVS-7 ventilatiesysteem van Rucon. Om het e.e.a. te verduidelijken heb ik een foto van het afzuigsysteem bijgevoegd.



Moet het gedeelte met de 6 schroeven erin helemaal los of is het loshalen van het voorste plaatje (met 2 schroeven) voldoende om bij de waaier te komen?

Zijn er nog punten waar ik extra op moet letten ?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Misschien heb je voor het demonteren wat aan de volgende handleiding?

Montagehandleiding MVS (offline)
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #3
Idd Hans,

De 6 schroeven los halen(stekker eruit) en dan hou je over een schoepenrad,die schoepen kan je schoon borstelen/krabben en zuigen.

En de afzuigbox schoon zuigen zo ver mogelijk,indien dat nodig is.
 

Hans12

  • #4
Onwijs bedankt voor de goede tips! Ik ben al klaar met het schoonmaken en het was echt een grote bende! Later zal ik wel een paar kleine foto's plaatsen van voor en na de schoonmaak.

Maar... er is misschien wel een probleem. Zojuist heb ik de boel weer aangesloten en de stroomstekker zit erin. Echter lijkt de ventilator niet meer op te komen. Je hoort een licht gebrom en dat was het dan ook wel. Als ik de afzuiger aanzet dan is er wat meer geluid te horen maar nog steeds lijkt er niets te gebeuren. Heeft zo'n ventilator even de tijd nodig om op toeren te komen of is er wat anders aan de hand? Ik hoop toch niet dat de boel nu stuk is want dat zou wel jammer zijn. :-|

Toevoeging: Bij het aanzetten van de zuiger hoor je de ventilator meer toeren maken maar het toerenaantal ligt veel te laag.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #5
Heb je soms perongeluk geen stekkertje/draadtje los getrokken van een condensator.
 

Hans12

  • #6
Utreg schreef:
Heb je soms perongeluk geen stekkertje/draadtje los getrokken van een condensator.
Ik heb eerlijk gezegd totaal geen schade oid kunnen ontdekken. Ik haal de plaat zo wel even los en dan kijk ik even of de ventilator überhaupt wel draait. Als je de afzuiger aanzet dan draait hij volgens mij op het toerenaantal waar hij normaal gesproken, als de afzuiger niet aanstaat, op hoort te draaien.

Dit is hem {na de schoonmaak}

 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #7
Haal de aansluitkap aan de buitenkant eens los om te zien of er wat los geraakt is.


PS: mooi schoongemaakt :cool:
 

Hans12

  • #8
Dank je Utreg! Morgen zal ik het andere gedeelte wel voorzichtig loshalen en bekijken. Ik blijf het wel raar vinden dat de ventilator niet meer "snapt" op hoeveel toeren hij dient te draaien. Bij het aanzetten van de zuiger hoor je hem keurig opkomen, maar het toerenaantal is gewoon te laag om er wat aan te hebben (ook als de zuiger niet aanstaat, dan hoor je al helemaal niets).

Nog wat foto's van de schoonmaak.

Voor:


Voor: (zie boven voor de schone versie van de ventilator)


Na:
 

Hans12

  • #9
Het lijkt er op dat ik (door mijzelf) op het verkeerde been ben gezet, en misschien waren mijn verwachtingen ook wel te hoog. Het afzuigsysteem draait nog steeds op hetzelfde toerenaantal als voor de schoonmaak, echter is het geluidsniveau zoveel minder dat het lijkt alsof de ventilator minder toeren draait, wat (volgens mij) echt niet het geval is!

Zojuist heb ik het systeem losgehaald en even op een tafel gezet en aangesloten. Nou als de zuiger uit staat dan draait de ventilator keurig en nog best snel rond. Zet je de zuiger aan dan loopt het toerenaantal ws. op naar zo'n 1150 toeren per minuut en je voelt duidelijk een koel briesje ontstaan (ik had er een filmpje van gemaakt maar deze is te donker).

Het geluidsniveau wat nu wordt gehaald als de zuiger aanstaat is te vergelijken met het geluidsniveau wat voor de schoonmaak werd gehaald als de zuiger uitstond, en dat is echt een enorm verschil.

Helaas is de zuiger zelf niet krachtiger geworden, en eigenlijk merk ik zelfs geen verschil. Of je het afzuigventiel in de badkamer helemaal of een klein stukje open draait, het maakt niets uit.
Ik had echt gehoopt dat de zuigkracht wat beter zou zijn geworden, maar dat is helaas niet het geval. :cry:

Maar voor de kenners heb ik twee vragen. Om het e.e.a. te verduidelijken heb ik 2 foto's toegevoegd.



Waar de 2 rode pijlen staan is de slang die naar de badkamer loopt. De badkamer zit op ongeveer 1 a 2 meter van het afzuigsysteem.
Mijn vraag: op de foto maakt de slang nogal een scherpe knik en vervolgens maakt de slang t.h.v. het plafond nog een knik. Hebben al deze knikken/bochten een heel groot effect op de zuigkracht?



Waar zou de onderstaande slang/pijp naar toe kunnen lopen? Zelf heb ik een vermoeden dat het naar de wc op de beneden verdieping of de keuken zou kunnen zijn (het is in elk geval niet die van de afzuiginstallatie van de keuken want dat is een apart systeem).

Toevoeging: De aansluiting komt uit boven de eettafel in de keuken. Zeer vreemd als je het mij vraagt (of zal het met de luchtcirculatie te maken hebben?). Anyway. Het afzuigventiel is vreselijk vies en die ga ik nu even schoonmaken.

Toevoeging 2: De aansluiting loopt ook naar de wc beneden! De buis loopt dus naar een T-splitsing en komt vervolgens uit boven de eettafel in de keuken en het andere deel loopt naar de wc beneden.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #10
Hoi Hans12,

Het heet mechanisch afzuigsysteem daarmee wordt de lucht in uw huis afgevoerd naar buiten.

Als de ventilator vuil is zal deze steeds sneller gaan draaien evenzo met vervuilde roosters.
Het klopt dus als u zegt dat de ventilator wel draait maar met minder herrie.

Hoeveel er afgezogen wordt is alleen te meten met de daarvoor geeigende apparatuur.
Met erg veel bochten en zeker ook met spiraalslang gaat een hoeveelheid verloren in afzuigcapaciteit.
De meeste afzuig ventilatoren hebben geen hoge opvoerhoogte dus is er al snel verlies aan druk en die is nodig om het naar buiten toe af te voeren.

Vr Gr
 

Pepjo

  • #11
Dat was ook het eerste wat er in mij opkwam : die spiraal-slangen verminderen de capaciteit ten opzichte van gladde.

Misschien kun je ze vervangen ? Maar het wordt wel een operatie natuurlijk, terwijl het systeem het in het begin goed deed, neem ik aan.
 

Ronald42

  • #12
Haal de slangen eens los en controleer deze op vervuiling en/of verstoppingen.
 

Hans12

  • #13
Wederom weer bedankt voor de prima reacties! Het is erg prettig om al die goede tips en suggesties te lezen. :)

Pepjo het systeem heeft volgens mij nooit echt goed gewerkt. Het argument (van mijn ouders) was vaak dat het afzuigventiel in de badkamer op een verkeerde plek was gemonteerd. De afgelopen jaren is het van kwaad tot erger gegaan. Maar ja, als het systeem in 10 jaar tijd waarschijnlijk nooit is schoongemaakt dan is dat ook wel te begrijpen.

Nu ik mij er wat meer ben in gaan verdiepen heb ik toch wel sterk het idee dat de plek niet het probleem is, maar de zuigkracht is gewoon ver beneden peil (ook al steek je je hand in de buis je voelt amper luchtverplaatsing).

Als ik wat meer tijd (misschien volgend weekend) heb zal ik proberen om gedeelte wat naar de badkamer loopt wat anders te monteren, want de slang maakt een paar "vreemde" bochten. Als het gat in het plafond, waar de slang naar binnen gaat, wat meer rechts zat dan was dat al een stuk beter geweest. Maar goed dat is een tijd rovend klusje en dat (tijd) is dan ook direct het grootste probleem. :-|

Cvolieboy ook bedankt voor de uitleg over de toeren i.c.m. vervuilde roosters. En Ronald42 ik zal daar bij de demontage even extra op letten. :)

Overigens was het afzuigventiel in de keuken ook vreselijk vies, en dat zal de circulatie ook niet hebben bevorderd.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
Hoe zit het met de luchttoevoer ?
 

Hans12

  • #15
Jan schreef:
Hoe zit het met de luchttoevoer ?
Geen idee eigenlijk. Want er is volgens mij geen apart luchttoevoer kanaal, iets wat bij de MVS-8 wel schijnt te zijn.



De meest witte slang (bovenkant) loopt naar de badkamer. De andere slang die aan de bovenkant zit loopt naar het dak, en die is neem ik aan voor de afvoer van de lucht.

Vervolgens zit aan de onderkant ook een buis en die loopt naar een t-splitsing (vermoed ik), die vervolgens uitkomt in de keuken en wc beneden. Daar zal dan denk ik ook de lucht vandaan moeten komen. Het vreemde is misschien wel dat er ruimte is om nog een slang aan te sluiten. Namelijk waar het rode gedeelte zit op de onderstaande foto.

 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #16
Ik bedoel dus roosters, ramen of ruimte onder deuren.
Wanneer er geen toevoer is kan er ook geen afvoer zijn.
 

Ronald42

  • #17
Zelf denk ik dat de uitblaas (eerst flex) en daarna wat lang is. Haal deze eens los en kijk hoe de zuigkracht dan is.
 

Hans12

  • #18
Jan -> In de keuken zit bij het raam een luchtrooster (die ook open staat) maar dan houdt het ook wel op. De toevoer van lucht zal voornamelijk uit de keuken moeten plaatsvinden en die toevoer is denk ik al vrij nihil. Vanwege het luchtverwarmingsysteem zijn op diverse plekken in het huis wel extra ruimte onder een aantal deuren gecreëerd en er zijn roosters geplaatst, maar dat is niet het geval in de keuken of bij de wc beneden. De luchtcirculatie in het huis is door het plaatsen van de roosters en het creëren van ruimte onder de deuren wel wat beter geworden, echter blijft het (in mijn ogen) toch wel wat behelpen.

Echt goede luchttoevoer is, zoals ik het kan bekijken, vrijwel uitgesloten.

Hebben de "moderne" ventilatiesystemen niet een extra uitgang naar buiten voor de invoer van frisse lucht? Bij ons kan de lucht wel naar buiten maar de toevoer moet van binnenuit gebeuren.

Ronald42 -> Je bedoelt de slang die naar buiten loopt of bedoel je een andere slang? Ik denk in elk geval dat het goed is als ik ga kijken naar het gedeelte wat naar de badkamer toe loopt. Dat is nogal een bochtig gedeelte en dat, en eerdere schrijvers bevestigen dat, lijkt mij ook niet in het voordeel van de zuigkracht.
Gelukkig is de slang behoorlijk buigzaam dus ik kan deze zo wat naar achteren duwen om te kijken of het wat helpt (dan maak je de bocht minder scherp)

De toevoer van frisse lucht is denk ik een probleem en de diverse knikken/bochten lijkt mij ook niet goed. Volgens mij is met de ventilator weinig mis want die lijkt op het maximaal aantal toeren te draaien.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #19
Ik kan niet bekijken hoe oud het systeem is, ik heb er ook te weinig verstand van.
Een paar keer ben ik het op karwei tegengekomen dat de luchttoevoer was afgesloten cq. verwijderd was, de mensen klaagden over een muffe lucht in huis, vandaar mijn vraag.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #20
Hans12 schreef:
Hebben de "moderne" ventilatiesystemen niet een extra uitgang naar buiten voor de invoer van frisse lucht? Bij ons kan de lucht wel naar buiten maar de toevoer moet van binnenuit gebeuren.
Dat heet balans ventilatie deze hebben ook 2 ventilatoren en vaak ook een warmte terug win unit. met bij behorende inblaas punten in de verschillende ruimtes.

Moderne luchtverwarmings systemen hebben ook vaak een verversings systeem, deels wordt de lucht herverwarmd deels wordt er verse lucht bijgevoerd en naverwarmd, eventueel met warmte-terugwin systeem.

Zorg voor zo min mogelijk flexibele slangen.
en zo min mogelijk bochten.
Indien nodig monteer ik alleen een flexbuis tussen de afzuig buis uit de woning en de ventilator.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu