Ventilator op 2 manieren inschakelen

Rpj

  • #1
Hallo,

Ik vroeg mij af of je een ventilator met 2 verschillende schakelaars kan schakelen.
Voor het aan en uitgaan van een badkamerventilator kwam ik een thermische relais tegen die je bijv. op de warmwaterleiding kan plaatsen. bij het douchen wordt deze warm en schakeld de ventilator aan. toch zou ik ook graag een gewone schakelaar willen om de ventilator aan te kunne zetten.

Kan het schema zo simpel zijn als in mijn plaatje of zie ik iets over het hoofd?

Aan de ventilator zit een perilex stekker. Zou op zo'n relais aan een stekker moeten zittem om deze makkelijk los te kunnen maken. Anders ziet deze vast in een doos.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Tekening ziet er goed uit. Ik denk dat er geen stekker aan de relais zit. Je kunt het best een leiding leggen vanuit de Perilex-doos naar een inbouwdoos waar je het relais in zet.
 

Rpj

  • #3
Bedankt voor je reactie Tom. Hierbij een afbeelding van de buisthermostaat waar ik naar keek.

Er moet nog een kabel aan dus vandaar mijn idee van de stekker. Ik kan de zwarte draden lassen in een kabeldoos.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Inderdaad, daar moet een kabel aan. Je kunt een doos in de buurt zetten en daar de kabel lassen aan de leiding naar de Perilex-doos.
 

Jack82

  • #5
Ik zou je adviseren een hygrostaat te monteren ipv een thermo-schakelaar. Deze reageert op luchtvochtigheid. Andere mogelijkheid is de ventilator via het licht naar een hogere stand te schakelen. Let op: de perilex dient dan wel op de zelfde groep aangesloten te worden als de verlichting.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu