Ventilator badkamer aansluiten IVC+ air 100

Pedro1981

  • #1
Hallo,

Heb me een ventilator IVC+ air 100 aangeschaft met timer.

Mijn bedoeling is om deze aan te laten als ik de verlichting aan heb, dus heb ik reeds een kabel doorgetrokken van het lichtpunt naar de ventilator.

Mijn probleem is dat de ventilator nog maar eenmaal gewerkt heeft, en dit voor 20 sec.

Uit de kabel, dat van de verlichting komt, heb ik drie draden Blauw, Bruine en de aarding.
Aarding heb ik niet nodig.
Heb nu de bruine draad op L gemonteerd en de blauwe op de N.

Kan mij iemand helpen hoe ik deze ventilator kan laten werken als het licht is ingeschakeld?

Alvast bedankt.

Pierre
 

Ingmarlecointre

  • #2
Je zal op zoek moeten naar een zwarte draad. Dit is de draad die de lamp aan en uit schakelt. Je hebt nu constante spanning op de fan staan
 

Rudy vk

  • #3
Even om het compleet te maken:

Op de L aansluiting sluit je constante spanning aan, deze wordt in huis aangegeven met de kleur bruin. Op de N aansluiting sluit je de nul aan, in huis aangegeven met een blauwe draad.

Op de LT aansluiting moet de geschakelde fase aangesloten worden, deze komt van de lamp af en is achter de lichtschakelaar aangesloten. Deze kabel wordt in huis aangegeven met de kleur zwart.

Die ene keer dat hij aangegaan is, is mogelijk een zelftest wanneer de spanning net aangesloten wordt.

De ventilator heeft deze continue spanning nodig naast de geschakelde spanning om na te kunnen draaien. De ventilator blijft dan even doordraaien wanneer het licht al uit is.
 

PeterM56

  • #4
Ik heb deze ventilator net geïnstalleerd met een blauwe draad op de N, de bruine op de L en de zwarte op de LT. Vervelend is dat de draden in de ventilator tegenwoordig niet meer die kleuren hebben, de L en N zijn allebei wit..... Maar met het schema erbij uit de handleiding is me dat toch gelukt. Maar nu:
- gaat de ventilator niet direkt aan bij het licht aan doen ( dat deed de oude wel). Wel gaat het kleine controle lampje branden.
- als het licht wordt uitgedaan, gaat de ventilator lopen volgens de timer instelling. Ook blijft de verlichting met een klein pitje nu branden.
- na verloop van tijd gaan de ventilator en de lamp allebei uit.

Ik wil graag dat de ventilator meteen gaat draaien als het licht aangaat en ook dat hij blijft nalopen. Dat kleine pitje hoeft van mij niet.

Wat zit hier verkeerd of moet ik nog doen ?

Txs voor adviezen !
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #5
Dit is een ventilator die met vertraging aan en uit schakelt. De sticker boven links op de foto duidt erop dat er ergens een potmeter zit, waarmee je de vertraging kunt instellen. Deze zo kort mogelijk afstellen.
 

Paul Siemons

  • #6
Dit is een ventilator die inderdaad start met het inschakelen van de verlichting. De regelschroef dient om de "nadraaitijd" in te stellen wanneer de verlichting uitgeschakeld wordt.
 

PeterM56

  • #7
Dank voor de reacties, heren.

Ik had gedacht dat deze ventilator gelijk met het licht zou starten, zonder vertraging dus. En daarna even zou doorgaan na het uitschakelen van het licht,dan dus wel met vertraging.
Het is even wennen, maar ook wel een stuk rustiger bij een toiletbezoek, en dat heeft ook wel wat ;-) !

Txs,

PeterM56
 

Adrvy

  • #8
Heb gisteren ook zo een apparaat aangesloten.
Lukte eerst ook niet, maar bleek achteraf dat het stickertje verkeerd om zat. In de bijgeleverde gebruiksaanwijzing stond het wel goed. Brengt dus aardige verwarring. Dus zwart(schakel) in de midden, blauw(N) aan de binnenkant en bruin(L) aan buitenzijde.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu