Vastzetten leidingen op kanaalplaat

Herbiek

  • #1
Over een paar maand wordt ons casco huis opgeleverd dat gebouwd wordt met kanaalplaat vloeren. De centraaldozen zitten daar al in, maar verder moet alle elektra zelf aangelegd worden. Ik wil daar zelf een groot gedeelte zelf van doen (heb genoeg elektro renovaties zelf gedaan), maar ben niet bekend met werken met kanaalplaat vloeren. Heb enkele posts gezien met vragen over doorvoer door de kanaalplaatvloer naar de muren daaronder. Lijkt me ook geen probleem.

Wat ik mij afvraag, waarmee zetten jullie de leidingen vast op de kanaalplaatvloer? Ik weet dat er metalen haken zijn die een taps toelopende vorm hebben waarmee je ze in een 6mm geboort vast kunt tikken (klemmen).

Waar ik mee zit is dat ik mijn dekvloer zwevend laat aanleggen en tussen de leidingen een 2cm dikke drukvaste isolatielaag toepas zodat ik een vlakke vloer overhoud voor de vloerverwarming die daar boven op en in de dekvloer komt te liggen.

Die metalen haken zorgen in een dergelijke situatie voor een thermische verbinding tussen dekvloer en kanaalplaat vloer.

Wat gebruiken jullie om die leidingen vast te zetten?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Spijkerclips,gaatjesband,zadels.
 

Herbiek

  • #3
Sla je die spijkers van de spijkerclips zo in het beton van de kanaalplaten (lijkt me behoorlijk hard beton?)
Die gaatjes band is ook van metaal gemaakt net als die zadels. Eigenlijk worden er nooit niet geleidende materialen gebruikt dus?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Bij een zwevende dekvloer komt er vast wapening in. Daar zet je alle leidingen op vast.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Voor leidingen op ruwe betonvloeren gebruik je inslagzadels:
 

Herbiek

  • #6
Nee daar komt geen bewapeningsnet in, wel vezels om die vloer sterker te maken. De vloerverwarming wordt vast gezet op krimpnetten, maar die mogen niet gezien worden als bewapening en liggen vlak op isolatie. Overigens kan ik niet én de vloerverwarmingsslangen én de elekraleiding tegelijk in dezelfde cementdekvloer kwijt. De Vloerverwarmingsbuizen moeten waterpas liggen. De elektraleidingen komen dus op de constructievloer/kanaalplaten. Dat was mijn oorspronkelijke vraag en daar wilde ik dus graag tips voor.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Ik ging er vanuit dat je vanwege de zwevende dekvloer niets op de kanaalplaat wilde. Ga je dan uit de isolatie sleuven snijden?

Hoe dik wordt de smeervloer? Normaal is deze zeker 6cm dik, daar kan zowel vloerverwarming als elektra in. Elektra in de tweede laag, ook bevestigd aan het krimpnet.

Krimpnet=wapening
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu