Van schakelaar naar schakelaar met stopcontact

Gerard84

  • #1
Via de zoekfunctie heb ik gezien dat deze vraag vaker is gesteld, maar toch is het nog niet helemaal 100% duidelijk voor mij. Vandaar dat ik de vraag nog een keer stel.

In mijn trapkast heb ik alleen een schakelaar voor een lamp. Ik wil deze vervangen voor een schakelaar en stopcontact. De lasdoos zit vrijwel direct naast de schakelaar. In de lasdoos zit blauw, bruin en zwart draad. Bruin en zwart gaan naar de schakelaar. Blauw en zwart gaan naar de lamp.

Kan ik simpelweg nieuwe lasklemmen plaatsen en een blauw en bruin draad bijplaatsen en deze verbinden met het stopcontact? De oude draden sluit ik gewoon weer aan zoals ze nu ook zijn aangesloten, klopt dat?

Er zit geen groen/geel draad voor aarde. Is dat erg en moet ik dan ook een opbouwdoos aanschaffen zonder aarde of maakt dat niks uit?

Alvast bedankt!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wat betreft die aarde: hoe oud is het huis ongeveer en hoe staat het met andere stopcontacten in de buurt van die kast? Dus in de gang / op de overloop oid.

Zijn die al of niet geaard?

In nieuwe situaties en indien andere stopcontacten geaard zijn moet je deze namelijk beslist ook aarden. Dus geel/groene draad bijtrekken naar dichtsbijzijnde centraaldoos.
 

Gerard84

  • #3
Het huis in 1973 gebouwd. In de keuken zijn de stopcontacten geaard. In de woonkamer en boven weer niet.

De trapkast waar ik de aansluiting wil veranderen zit in de gang. In de gang hebben we verder geen stopcontacten. Mogelijk gaan de draden naar de centraaldoos boven de lamp in de gang. Waarschijnlijk zit daar dan ook geen geel/groen draad voor de aarde en zou het helemaal doorgetrokken moeten worden naar de meterkast. Klopt dat laatste?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Wat wil je met dat stopcontact gaan doen. Wat voor apparaat denk je er (meestal) op aan te sluiten? Zijn er aardlekschakelaars in de groepenkast (en op het gedeelte waar dit stopcontact op zit)?

Volgens de oude normen en zoals de tijd waarin je huis gebouwd is zou een ongeaard stopcontact in principe geen bezwaar zijn. Zeker indien er meestal dubbel geïsoleerde apparaten op aangesloten worden (met van die platte stekkers die ook in geaarde stopcontacten passen).

Maar ben je van plan er via een verlengsnoer een of ander metalen gereedschap op aan te sluiten (voor buitengebruik), of een kacheltje, dan zou je toch nog eens goed bedenken of je niet liever die aarddraad trekt.

Doodgaan doen we allemaal, maar te vroeg is zonde... :wink:
 

Gerard84

  • #5
De bedoeling is dat de lader van de kruimeldief er op aangesloten gaat worden. Verder niks spannends dus.
 

Gerard84

  • #6
Kan ik dan zoals in mijn eerste post omschreven de boel aansluiten of moet ik dat toch anders aanpakken? :)
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Dat kan, maar vervang de lasdoos door een met een extra aftakking.

Heb je bijv. zo'n lasdoos:


dan vervang je hem door zo'n type:



En aan de extra aftakking een klein stukje pijp of flexibel naar het stopcontact.

En dus vanaf de lasdoos blauw + bruin naar het (ongeaarde) stopcontact.

Waarbij ik er vanuit ben gegaan dat het allemaal opbouw is. Dat was verder niet vermeld. En anders even goed beschrijven wat het wél is of foto plaatsen. :wink:
 

Gerard84

  • #8
Kees, bedankt voor je hulp. Het is inderdaad allemaal opbouw. Ik ga er morgen mee aan de slag en volgens mij gaat het zo helemaal goed komen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
En dus inderdaad een ongeaarde opbouw WCD plaatsen dan!

Een WCD met randaardecontact plaatsen en deze vervolgens niet aansluiten is dus absoluut nooit de bedoeling.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu