Van 380 volt naar 220 volt in schuur voor caravan buiten

Hoekiej20

  • #1
Hallo,

Ik heb even een vraagje over het aansluiten van 380 volt naar 220 volt.
Hoe moet ik dit doen?
Ik heb een 380 volt kabel liggen en die moet teruggebracht worden naar 220 volt i.v.m. dat er een caravan komt te staan.
Zijn hier verloopstekkers voor? of moet ik maar 1 bruine draad (fase) + blauw en geel/groen aansluiten op ''iets''??

Alvast bedankt,

Erik
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Het is in principe niet toegestaan om zonder meer een 2 geleidergroep (230v) van een 4 geleidergroep (400v) af te takken. Wat jij wil kan wel maar mag dus niet.
Om aan de norm te voldoen moet bij die overgang een zekering geplaats worden die 'selektief' is tov de voorgaande zekering van die krachtgroep. Dus bijv als de krachtgroep op 3x16A is afgezekerd mag er bij de aftakking max een 10A zekering geplaats worden.
Ook moet de eindgroep voorzien zijn van een aardlek beveiliging.
Een alternatief zou kunnen zijn om ipv de kracht groep, een gewone groep te plaatsen en maar 3 vd 5 aders van de krachtkabel aan te sluiten.
 

Black Knight

  • #3
Ik weet niet vanwaar de TS is, maar in België geldt bovenstaande verbod niet. In dat geval wel erop letten dat de zekering/automaat die de 400 V leiding beschermt, niet zwaarder is dan de max stroom die je verdere (230 V) kabels en verbindingen kan verdragen (meestal is dat 16 A).

Om simpel een dergelijk verloopstuk te maken, kan je gewoon een stekker die in je 400 V stopcontact past nemen, en je koppelt daaraan een gewone 230V kabel, waarvan je alleen 1 fase, de nuldraad en de aarding in de stekker doorverbind. Let wel erop dat je degelijk de nul pakt, en geen andere fase, want je aangesloten apparatuur zou dit niet lekker vinden...
 

Hoekiej20

  • #4
Oke, ja zoiets dacht ik ook te doen.
Ik heb die buitenkabel (bescherming) weggezaagd en nu heb ik 2 zwarte draden, 1 bruine draad en een blauwe (nul) en een klein draadje in het midden?? nu kan ik dus gewoon 1 fase draad pakken, neem aan gewoon een zwarte + de blauwe en dan is het goed?
Er zit natuurlijk gewoon een Stop op de 380V kabel maar die is natuurlijk berekend op 3 fase en niet op 1 fase die dan te warm wordt ofzo?? of zie ik dat verkeerd en helemaal niet in? heb er niet zoveel verstand van verder namelijk.

bedankt voor de reacties trouwens...
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Zit je in NL of BE? Hoeveel ampere is die krachtgroep? Is er een aardlekschakelaar aanwezig? Litze in de mantel moet zoiezo als aarde worden aangesloten. De normering geldt overigens ook voor mensen die er wat minder verstand van hebben hoor. Als het allemaal te lastig is zou ik, voor je eigen veiligheid en die van andere, je adviezeren, deze klus aan een installateur over te laten.
 

Fiesiekus

  • #6
Hoekiej20 schreef:
Er zit natuurlijk gewoon een Stop op de 380V kabel maar die is natuurlijk berekend op 3 fase en niet op 1 fase die dan te warm wordt ofzo?? ...
Elke fase hoort apart beveiligd te zijn.
Woont u in België?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu