Uitbreiding cv installatie

Reinhard

  • #1
Een aantal jaren geleden heb ik mijn gaskachels vervangen door een cv installatie. De situatie is nu als volgt. Het betreft een bovenwoning (1e, 2e en 3e verdieping) Op de 3e verdieping hangt een hr combiketel (Remeha avanta CW4). Vanaf de ketel gaan er 22m slangen naar een verdeler op de 2e verdieping en daarvandaan gaan er slangen naar alle 7 de radiatoren (huidige situatie op de tekening).
Op de 3e verdieping (zolder) zijn nog geen radiatoren aanwezig, maar die wil ik nu wel gaan installeren. Dit worden 3 of 4 radiatoren. Mijn eerste vraag is hoe ik die nieuwe radiatoren op het huidige systeem kan/mag aansluiten. Ik vermoed sterk dat dit gewoon "Nieuw B" op de tekening is, maar wil dit hier voor de zekerheid toch nog even vragen. Ik heb wel een keer op dit forum er een terloopse opmerking over gevonden, maar kan die helaas niet meer vinden. De vraag is dus:

1. Mag je verdelers in serie aansluiten (Nieuw A), of moet dit parallel (Nieuw B), of moet je zelfs een derde verdeler gebruiken (Nieuw C). In het vervolg van deze vraag ga ik van Nieuw B uit, maar dat kan uiteraard aangepast worden.


Het tweede punt waar ik een vraag over heb is de (in)regeling van de nieuwe situatie. Op de zolder komt een werkkamer en ik wil daarom de zolder graag onafhankelijk van de rest van het huis kunnen verwarmen, zonder elke keer 7 radiatoren open of dicht te draaien. Met andere woorden is wil zoneregeling toepassen met twee zones: de zolder en de rest.

2. Is zoneregeling te combineren met een modulerende thermostaat? Het lijkt mij onmogelijk wat je ketel stook maar op 1 temperatuur, maar hier lijkt te staan dat het wel kan.

Als ik alle informatie over zoneregeling goed heb weten te combineren, dan is het implementeren hiervan in mijn situatie niet zo moeilijk. Het komt neer op twee zonekleppen in de twee circuits en omdat de nieuwe verdeler bij de ketel komt te hangen is dat niet zo moeilijk. De volgende vraag die ik heb:

3. Moet ik per verdeler een regelventiel installeren. Op dit moment hebben alle radiatoren een regelventiel, maar het ene circuit heeft straks veel meer vermogen dan het andere.

Ik zie de zoneregeling als volgt voor me: er zijn twee aan/uit thermostaten die beide een klep open/dicht zetten en tegelijk de ketel aan/uit zetten. In de oplossingen die ik op internet heb gevonden worden twee ontvangers aan 1 thermostaat gekoppeld:

Dat lijkt me in mijn geval niet nodig, omdat de kleppen naast de ketel hangen. Ik kan dus zowel de ketel als de klep aan dezelfde ontvanger aansluiten lijkt me (Nieuw D). Desnoods kan ik de ontvangers alleen aan de klep aansluiten en de twee kleppen via een soort OR schakeling aan de ketel. De ketel moet immer aan als een van de kleppen open gaat (Nieuw E).


4. Klopt mijn idee over zoneregeling en kan ik Nieuw D toepassen of moet het Nieuw E worden of zit ik er gewoon naast en moet het helemaal anders?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Leuk dat je mijn tekening gebruikt.......
Deze zoneregeling is niet te combineren met een modulerende thermsotaat, wel met een modulerende ketel. Wel aansluiten op aan/uit contact van de ketel.
Als beide kleppen bij de ketel geplaatst kunnen worden, kan je het beste een stelmotortje met eindcontact toepassen. De ontvanger van de draadloze thermostaat stuurt via het motortje de klep open en het eindcontact van het motortje schakelt de ketel (aan/uit)


Voordeel van deze regeling is, dat de CV-ketel pas "aan" geschakeld wordt als de klep helemaal open is (en omgekeerd: de ketel wordt "uitgeschakeld" en dan gaat de klep pas dicht) Geen gedoe met relais dus.
Regeling per radiator kan je handhaven
 

Reinhard

  • #3
Is er iemand die nog zijn / haar licht kan laten schijnen over vraag 1, (2) en 3?
 

Arie1

Specialist Verwarming
  • #4
1) kunnen hydraulisch alle drie zou voor b gaan in dit geval omdat je met zones wil werken.
2) ja het is er, alleen van remeha niet geschikt voor uw ketel. Wel van h*neywell draadloos systeem.
3) nieuw E toepassen.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #5
Arie1 schreef:
..... alleen van remeha niet geschikt voor uw ketel. Wel van h*neywell draadloos systeem.
ONZIN!! op iedere ketel zit aan/uit contact.
Een dergelijke zoneregeling werkt perfect op alle ketels!
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #6
De vraag was, bestaat er zoneregeling met modulerende thermostaten. Het antwoord is correct, Remeha heeft dat (opentherm). Dit systeem kan prima op de avanta aangesloten worden. Prachtig systeem trouwens, de hoogst gevraagde aanvoer temperatuur is leidend, de andere groepen worden nageregeld (dat kan met een klep of zelfs met een menger. Geeft een prachtig rustig warmteverloop, niet te vergelijken met aan/uit. Dan staat er direct 22 kW op 1 of 2 radiatoren te brullen.

Dat een aan/uit systeem goedkoper is in aanschaf, geloof ik ook wel. Maar dat was niet de vraag.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #7
In alle gevallen: cv-ketel, warmtepomp en stadsverwarming werkt een aan/uit systeem feilloos.
Met een dergelijk systeem bespaart men al zeer veel.op de energiekosten omdat alleen de ruimten verwarmd worden die men wenst te verwarmen.
Verschil in aanschafkosten is behoorlijk: daar kom je snel achter!!
 

Reinhard

  • #8
Iedereen bedankt voor de positieve en deskundige antwoorden. De ketel ondersteund OpenTherm. Met kleine kinderen in huis is een radiator die alleen vol aan of uit staat niet heel wenselijk (los van de vraag of het werkt of zuiniger is), maar zo'n naregeling per zone mbv een klep of menger is wel weer wat ingewikkelder te regelen. Ik zal er nog eens verder naar kijken. Wat mij betreft zijn alle vragen beantwoord en kan deze discussie gesloten worden.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #9
DeGooyer, natuurlijk ga je besparen als je ruimtes koud laat die eerder verwarmd werden, dat is logisch.

Het is alleen zeer oncomfortabel als de radiator in je werkkamer binnen 5 minuten 70 graden is, omdat de ketel vol gas draait en die radiator de enige vragende is. Daarnaast wordt ook de modulerende pomp die in veel ketels aanwezig is niet optimaal gestuurd met een aan/uit regeling.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #10
Sorry, maar men komt in de regel niet verder dan H......ll, terwijl er momenteel zoveel nieuwe ontwikkelingen zijn die echt de moeite waard zijn om eens te bekijken en toe te passen.
Zeker als het om de prijs gaat! (En daarover gaat het in NL heel vaak!!)

Wij verkopen en monteren al jaren, tot volle tevredenheid van de afnemers aan/uit regelingen.
Bij vloerverwarming is dat sowieso geen enkel probleem, omdat dat ook een aan/uit systeem is.
Maar deze discussie herhaalt zich ieder jaar weer....
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #11
Bij vloerverwarming met zijn traagheid is het inderdaad geen issue. Bij radiatoren wel, en zeker als de zones niet al te groot zijn.

En ik heb het niet over H....L. Diverse ketelfabrikanten hebben prachtige modulerende en mengende oplossingen. Dat die duurder zijn dan een aan/uit kleppenset mag duidelijk zijn. Het comfort is ook wezenlijk verschillend.

De technisch mooiste oplossing is inderdaad niet de voordeligste (in aanschaf in ieder geval niet) maar dat wil niet zeggen dat de aan/uit producten die jij verkoopt zaligmakend zijn.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #12
Momenteel is de vraag naar zoneregelingen sterk stijgende.
Dat komt doordat men naast vloerverwarming of radiatoren ook nog andere warmtebronnen in de woning toepast, zoals hout- of gaskachels.
Daarnaast groeit ook het aandeel warmtepompen of systemen gevoed door bijv.een pelketkachel.

Zoneregelingen worden nog nauwelijks aangeboden door ketelfabrikanten.
Ik adviseer bij de aanschaf van een nieuwe Cv-ketel i.c.m een vloerverwarming NOOIT een dure modulerende thermostaat aan te schaffen als men voor zoneregeling kiest. (Net zo min als bijv. een Toon: heb je ook niets aan als je zoneregeling wenst)

Vaak wordt men door verkopers op het verkeerde been gezet, omdat zij alleen maar willen verkopen en nauwelijks kennis hebben van wat er op de markt verschijnt.
Men gaat als consument dan af op verkooppraatjes en heeft nauwelijks kennis van hoe systemen echt werken.
De klachten komen dan vanzelf wel als het iets kouder wordt: beneden is het lekker warm terwijl het boven niet warm te stoken is.

Ik denk erover om binnenkort een actie te starten: "Ruil je Toon in voor een zoneregeling die wel doet wat je wilt: een goede regeling van de temperatuur in alle ruimten....".
Vermoed, gezien de negatieve reacties van Toon gebruikers, die ik al kreeg, dat ik binnen een mum van tijd met tientallen Toons zit.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #13
Dat de vraag naar zoneregelingen groeit, ben ik absoluut met je eens.

De rest van het verhaal klopt ook, maar daar gaat deze discussie niet over.

Mijn punt is, dat je doet alsof er niets anders in de wereld is dan een aan/uit zoneregeling. Nou, ik plaats ze niet eens meer. Er is zoveel mooiers te koop, dat veel nauwkeuriger regelt (met lagere watertemperaturen dus hoger rendement). De gasbesparing is dan nóg veel groter!

Misschien voor jou een idee om je eens in te lezen over de oplossing die ik al eerder noemde, de C-mix. Het eerste voordeel heb je direct te pakken, de klant kan zijn huidige opentherm thermostaat gewoon blijven gebruiken.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #14
Tsja het gaat om het juiste advies in de betreffende situatie. Aan/uit blijft in mijn ogen een ouderwets principe. Ook al zijn thermostaten opgeleukt met een app.
Indien mogelijk zou ik ook voor een modulerende regelaar kiezen.

Als je onderstaand plaatje op je website hebt staan dan zeg ik dat je niet het beste advies wil geven, maar dat je je eigen product wil verkopen. Prima trouwens, maar doe niet alsof dat product het enige en beste is wat er op de markt is. Er zijn namelijk best wel situaties waarin deze producten gewoon een goede oplossing zijn...
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #15
Nederland is een prijs-land. Ik bedoel dasrmee, dat mooie technieken binnen no-time voor de laagste prijs worden aangeboden. Niemand verdient er nog iets aan. Dat is ook zo met de nieuwste technieken op gebied van regelingen. Er zijn zeker mooie regelingen, wij bieden ze ook aan (ook modulerend en openterm) maar de afnemer gaat meestal voor de prijs.
Er zijn situaties waar aan/uit perfect werkt en ook veel energie bespaart. Ik adviseer absoluut geen systemen gebaseerd op buitenvoelers, dus ook geen C-Max.
Maar goed, iedereen heeft z'n ideeen: wij prefereren aan/uit systemen en nogmaals: de afnemers zijn zeer tevreden over de besparingen.
Ik kan hier op dit forum niet verder ingaan op de typen en merken die we aanraden. Iedereen heeft wel een beetje gelijk....
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #16
Even voor de goede orde, de C-mix kan op basis van buitentemperatuur mengen, maar ook ruimtegestuurd. Het laatste is meestal veel voordeliger.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu