Twee aan/uit thermostaten op 1 ketel

Pelderson

  • #1
Ik heb het al heel vaak beproken probleem dat na aanleg van de vloerverwarming beneden, het bovenhuis bijna geen warmte meer krijgt. De vloerverwarming in de goedgeïsoleerde woonkamer hoeft bijna nooit aan te slaan en áls-ie aanslaat, dan is de watertemperatuur vrij laag.

De warmtespecialisten komen allemaal met het evo home systeem, maar dat kost aan materiaal alleen al 1200 euro en dan komt er nog van alles bij aan werk en aanpassingen in alle kamers. Alle radiatoren hebben trouwens al thermostaatknoppen. Ik wil een goedkopere oplossing waarbij ik gewoon hou wat ik heb en er zo min mogelijk aangepast hoeft te worden.

Ik wil nu een zoneklep bij de vloerverwarming, aangestuurd door een huiskamerthermostaat (aan/uit), die op zijn beurt de ketel aanstuurt. Plus een aan/uit thermostaat (draadloos) vanaf een van de te koude ruimtes naar de ketel.

Op de ketel sluit ik dus twee aan/uit themostaten parallel aan, en de bedoeling is dat als 1 van de 2 of beiden AAN staat, de ketel brandt. Alleen als beide UIT geven, slaat de ketel af.

Weekprogramma's, weerregeling, bediening via tablets, modulering (los van wat de ketel zelf al doet) hoef ik allemaal niet meer.

De ketel is een Itho AquaMax met 1 aansluitmogelijkheid voor thermostaat, dus daar wil ik simpelweg de 2 aan/uit thermostaten tegelijk op aansluiten.

Tenslotte wil ik bij de vloerverwarming een pompschakelaar hebben, maar dat staat denk ik helemaal los van de rest.

Gaat dit werken of zie ik wat over het hoofd? Ik weet dat de energierekening omhoog zal gaan, dat mag ook wel want hij was nu extreem laag omdat het halve huis ijskoud is!
 

Marcn88

  • #2
Dit is opzich mogelijk maar dan moet uw toestel wel aan/uit gestuurd kunnen worden wat de meeste toestellen overigens kunnen maar voor de itho durf ik het zo niet te zeggen
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #3
Een paar aandachtspunten:
- Je zegt terecht dat de zoneklep, en niet je thermostaat, de ketel aan stuurt. Je hebt dus een zoneklep nodig met een aparte eindschakelaar om de ketel te sturen. Je moet niet de ketel én de sturing van de zoneklep samen op een thermostaat aansluiten.
De tweede thermostaat komt inderdaad parallel aan die eindschakelaar.

- Die 'te koude' kamer moet wel opwarmen als de thermostaat 'aan' staat. Daar moet de radiator dus altijd open staan. Eventueel hier de thermostaatknop vervangen door een handmatige knop.

- Op een slechte dag staat de thermostaat voor 'boven' aan maar staan vrijwel alle thermostatische radiatorknoppen dicht. In de installatie moet ergens een by-pass (drukregelaar) worden gemonteerd, zodat er altijd voldoende water rond kan stromen.

Het is niet mogelijk de vloerverwarming te laten werken zonder dat de radiatoren boven meedoen. Als ik dit zo lees, hoeft dat ook niet.

Met deze aandachtspunten zal de boel kunnen werken.
 

Pelderson

  • #4
@Marcn88,

Volgens de specs kan het, en Itho/Daalderop heeft dat inmiddels bevestigd.
 

Pelderson

  • #5
@AvDijk,

Goede punten!
- Het wordt inderdaad het YVC model met eindschakelaar.
- Bij de vloerwarming is al een overdrukventiel tussen aan- en afvoer gemonteerd. De radiator in het volgende punt zal trouwens ook altijd zorgen voor doorstroming.
- De boventhermostaat gaat in een centrale ruimte met een radiator waarvan de eigen knop op max gaat. Dus het regelcircuit is er. Ervaring zal moeten leren hoe hoog de thermostaat daar moet staan om net voldoende warmte bij de overige kamers te krijgen.
- De vloerverwarming krijgt gegarandeerd vaak genoeg warmte, dat ding slaat ongelofelijk weinig aan als de vloer eenmaal warm is. En als het snel moet: we hebben 1 convector laten zitten, die heeft de ruimte in 10 minuten warm!
 

Pelderson

  • #6
Ik zag een ander probleem waarbij twee afzonderlijk te verhuren ruimtes verwarmd worden door 1 ketel, gestuurd vanuit een thermostaat in een onverwarmde ruimte. Als beide ruimtes verwarmingselementen hebben met eigen thermostaatknoppen, kun je dit ook oplossen door in beide ruimtes een draadloze thermostaat te hangen en die parallel op de ketel aan te sluiten.

Zonekleppen zijn dan niet nodig. Een overdrukventiel is dan wel noodzakelijk, voor het geval in beide ruimtes de thermostaatknoppen helemaal dicht gezet worden, maar ook een altijd open radiator ergens in het systeem zou voldoen.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #7
Pelderson schreef:
De warmtespecialisten komen allemaal met het evo home systeem, maar dat kost aan materiaal alleen al 1200 euro en dan komt er nog van alles bij aan werk en aanpassingen in alle kamers.
Die "specialisten" weten niet beter......hun groothandel levert dat systeem en daarop krijgen ze een leuke korting, maar berekenen u de hoogste prijs.
Inmiddels is er zoveel meer op de markt dat je echt aanzienlijk voordeliger uit bent.
Maar die "specialisten" blijven je maar dure oplossingen aansmeren.

Op elke ketel zit een aan/uit contact en kan je meerdere thermostaten parallel aan elkaar aansluiten.

Ik heb die oplossing al honderden malen verkocht en echt : nooit problemen !
AvDijk schreef:
Je moet niet de ketel én de sturing van de zoneklep samen op een thermostaat aansluiten.
Ook dat is geen enkel probleem als je een draadloze thermostaat gebruikt met 2 ontvangers.
De ene ontvanger schakelt de ketel (aan/uit) en de andere ontvanger de zoneklep......
Werkt uit de kunst, maar ja, je groothandel levert die oplossing niet, dus voor menigeen bestaat deze oplossing dus niet !
Even googlen op "zoneregeling" of "etageregeling"
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #8
Ik heb net van de week een soortgelijk probleem gehad bij een klant.
Klant had indirecte luchtverwarming en vvw. Als de luchtverw. aanging, bleef de vloer extreem achter.

Nu, WA regeling direct op de ketel aangesloten uitetraard met aangepaste stook
Ijn, met de vvw temp erg laag. Zo heb ik een constate warmte flow over de vvw.
De luchtunit wordt geschakeld dmv een zoneklep met eindcontact, die de ketel laat branden. Zet je dus de kamerthermostaat hoog, schakelt de zone klep, en deze overuled de vraag via de WA regeling.

Conclusie : woning makkelijk en snel op temperatuur met lucht, en altijd lekkere warme voetjes door de constante warmte flow. Tevens heeft de vvw hier nog nooit zo goed gewerkt.
Heb ik het even niet over het extra verbruik. Maar goed, comfort kost geld.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #9
Screech schreef:
Heb ik het even niet over het extra verbruik. Maar goed, comfort kost geld.
ALLES wat je momenteel ziet staat in het teken van energiebesparing en "duurzaam".
Men investeert onder meer in die zogenaamd "slimme" thermostaten en dan kom je met een nou niet zo'n heel energiezuinige oplossing.....
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #10
Offtopic

Klant had dit al 20 jaar zo, na plaatsen van nieuwe ketel en weg knippen van de oude WA regeling werkte het niet meer naar de zin. Dus feitelijk alles in oude glorie hersteld.

Optie 2 was 2 kamerthermostaten in de woonkamer.
Klant gebruikt de hete lucht puur ter opwarming van de woning, en willen eigenlijk zo min mogelijk regelen.

Dit probleem krijg je ook als je uiteraard veel te weinig slang in de vloer hebt liggen, en de woning dus zeer slecht op temp houdt met alleen de vloer. Nu schakelt de hete lucht ongeveer 1x per 2 uur bij.

Buiten dat alles, duurzaam en zuinig mmmmmm er rijden nog steeds veel te grote auto's rond die nergens voor nodig zijn. Ongeveer hetzelfde, luxe luxe.

Tevens Ben ik er 1 die wel in de slimme kamerthermostaat gelooft, althans in bepaalde types.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #11
Screech schreef:
Offtopic

Dit probleem krijg je ook als je uiteraard veel te weinig slang in de vloer hebt liggen, en de woning dus zeer slecht op temp houdt met alleen de vloer.
Op dit punt ben ik het met je eens!
Er zijn nog steeds te veel installateurs die vloerverwarming als bijverwarming verkopen en installeren.
De problemen komen later wel....
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu