TV installatie uitbreiden

Black Knight

  • #1
Beste medeklussers,

Bij familie wilt men boven een extra televisie plaatsen. De kabel passeert op zolder, waarna die door de muren naar de living beneden gaat. Daar zit een televisie aansluitcontact, dat niet gebruikt wordt. De kabel is vanuit dat aansluitcontact intern verder doorgelust naar een ander aansluitcontact aan de overzijde van de living, waar de huidige televisie staat.

Hoe zou ik nu best een extra aansluitcontact boven kunnen maken?
Aangezien ik nog nooit een verdeeldoos voor coaxkabel gezien heb, dacht ik aan volgende procedure :

- de huidige kabel op zolder doorknippen, en er een aansluitcontact tussen monteren, waarin de kabel terug wordt doorgelust.
- met een televisie verlenkabel (5 tot 10 meter) door de zolder naar de betreffende slaapkamer gaan
- hierop de extra televisie aansluiten

Is dit gebruikelijk of is er een betere oplossing (toch een verdeeldoos)?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Zie hier coax splitter . Liefst niet eindeloos doorlussen maar vanaf de splitter kabels naar de verschillende tv's leggen.
 

Black Knight

  • #3
Zo een splitter ken ik, hebben we hier in huis ook in gebruik en werkt prima.
Echter vertrekt deze uit het enige stopcontact hier in huis en worden de televisies met een verlengkabel hierop aangesloten.

Dus er bestaat voor een vaste installatie geen "gewone" verdeeldoos waar men 1 ingaande coaxkabel in steekt en 2 uitgaande uit laat vertrekken?

Dan verandert de werkwijze op zolder als volgt?

- kabel doorknippen
- op inkomende kabel een coax tegenstekker monteren
- op uitgaande kabel + nieuwe kabel een coax stekker monteren
- deze 3 verbinden met een splitter

Is dit de normale werkwijze?
 

EvertS

  • #4
Wat goed is om op te letten: Er zijn 2 manieren om een extra aansluiting te maken, met een splitter of met een aftakker.

- Een splitter heeft 1 ingang en meerdere gelijke uitgangen met allemaal dezelfde demping.
- Een aftakker heeft 1 ingang, 1 doorlusuitgang en een aantal aftakkingen. De doorlusuitgang heeft dan een lage demping en de aftakkingen een wat hogere.

Dit laatste is het beste in jouw situatie aangezien de kabel die verder gaat naar beneden nog een eind moet en dus niet teveel demping mag hebben.
 

Black Knight

  • #5
Tijd terug een vraag gesteld over uitbreiding televisie netwerk :
https://www.klusidee.nl/Forum/topic/tv-installatie-uitbreiden.38314/
maar het topic is al dicht

Nu tot actie overgegaan en naar de doe-het-zelf zaak geweest.
We hebben ervoor gekozen de extra coaxkabel vast via de muren op zolder te leggen en een TV stopcontact op de kamer te monteren, waardoor de verbinding naar de TV met een kort kabeltje kan gebeuren.
Nu ik wist dat ik naar een splitter moest zoeken ipv een verdeeldoos had ik snel wat ik moest hebben : een tweeweg splitter met F-connectoren ipv standaard coaxstekkers.

Alvast bedankt voor de inlichtingen hierover.

Ook zullen we naast de TV contactdoos een nieuw stopcontact voor de TV bijplaatsen. Kan het kwaad (voor storing) dat de stroomkabel en de coaxkabel een 3-4 tal meter langs elkaar lopen? of hou ik hier beter een afstand tussen?
 

Fantomaz

  • #6
Mag ik opmerken dat ik het vreemd vind dat de kabel via de zolder de woning binnenkomt?

Als de kabel op zolder de inkomende kabel is, zou je die eerst moeten voorzien van een AOP, wat staat voor Abonnee Overname Punt.
Deze is "galvanisch gescheiden" wat zoveel betekent dat er een scheiding bestaat tussen het spanningspotentiaal op de kabel en de spanningen op je huisinstallatie door de TV, Radio, VRC, etc, etc.
Niet keihard noodzakelijk, maar zeker aan te raden.

:idea: Technisch/juridisch gezien mag je als gebruiker cq leek niet eens aan de inkomende kabel komen vóór het punt waar deze is afgemonteerd op de eerste contactdoos, wat meestal een AOP betreft.
Tot die AOP is het de verantwoordelijkheid van de kabelexploitant en een verkeerde montage of montage met verkeerde materialen kan voor de nodige storingen zorgen in het netwerk van je exploitant.

Omdat de kabelexploitanten zelf echter ook het "sleutelen" aan deze AOP's stimuleren doordat deze AOP's in internet-doe-het-zelf-pakketjes zitten, zal men er niet direct moeilijk over doen. Maar men is er op gebrand dat die AOP's worden gebruikt. :!:
 

Black Knight

  • #7
Een aandachtspunt : het betreft hier België :P

Verder is het hier doodnormaal dat in de dorpen de elektriciteit en de televisie via de zolder binnenkomen, is zowel hier als bij familie zo (terwijl de telefoonkabel al tientallen jaren in de grond steekt :D )

Maar practisch gezien : nooit een AOP gezien hier in België. Hier in huis is de inkomende kabel afgemonteerd op een gewone TV inbouwdoos. Bij familie waarover dit topic draait is bij verbouwen van de living de standaard opbouwdoos (zonder speciale onderdelen) vervangen door een gewone inbouwdoos. En op een plaats waar ik elektricitieit heb bijgetrokken voor een kabelmodem zat voor men de modem geplaatst had ook een gewone inbouwdoos. Dus ik ga er vanuit dat hier in België geen bijzondere voorzieningen zijn getroffen op de televisielijn.

Over juridische "zever" : de telefoondienst hier (Belgacom) maakt er in elk geval geen problemen van als je zelf aan de installatie werkt. Ze verkopen zelfs de onderdelen ervoor.

Blijft mijn vraag : storen coax- en elektriciteitskabel elkaar bij gewone bevestiging naast elkaar op de muur?
 

Fantomaz

  • #8
Oja die vraag :)

Nee ze storen niet op elkaar. :)
Tenminste... Die ervaring heb ik niet. Misschien wanneer je een wasdroger- of andere grootverbruikerkabel over een lang stuk langs een minder goede kabel zou leggen misschien.
 

Black Knight

  • #9
Ok, dat moest ik weten :wink:

Enige wat op die kabel komt is de TV en misschien nu en dan eens de stofzuiger, dus ik zie geen problemen. Het is trouwens maar voor een meter of 4-5.
 

Fantomaz

  • #10
Sjips wat ben je snel! :cool:


Mag geen probleem zijn.
 

Black Knight

  • #11
Vandaag alles gemonteerd en beide televisies werken prima.
Uiteindelijk toch de stroomkabel niet langs de coax laten lopen, omdat we van een andere stroombron afgetakt hebben. Zo kan hier ook nooit een probleem ontstaan :)

Bedankt voor de hulp, dit topic kan dicht.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu