Tussenmeter - Wat hebben we voor draad nodig?

Voois

  • #1
Hallo,

we hebben 1 centrale aanvoer naar onze meterkast. Hierin zitten 12 groepen. Nu hebben we ook nog een tussenmeter op ong. 15 m (draad afstand) staan met 2 groepen. Deze wordt gevoed door 1 groep uit de 12 groepenkast zeg maar. Dit gebeurd met een 'normale' huis tuin en keuken installatiedraad.

Wat we wel weten is dat dit eigenlijk niet kan en dat we van de 2 groepen er eigenlijk 4 moeten maken. (keuken (1 oven + vaatwasser), was, droger en rest)

Wat is de beste manier, of wat hebben we voor draad nodig, om de tussenmeterkast te voedden ?

Alvast bedankt voor het meedenken!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Wat is de voorbeveiliging van de tussenmeter?
Wat is je hoofdzekering?
1 of 3 fasen?
Te verwachten belasting?
Wat is de zwaarste eindgroep?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Zomaar een dikkere zekering en kabel ertussen gaat niet werken. Er moet zo te zien een heel (tweede) appartement op komen met complete keuken/voorzieningen etc. Als je het een beetje volgens de voorschriften doet, moet je, denk ik naar een drie fase voeding. Voldoende zware hoofdzekeringenen (3x35A/40A), na de hoofdschakelaar een tussen-zekering van 3x25A, dan je kabel naar de 3 fase tussenmeter. Daarna een tweede 4p hoofdschakelaar met daarop twee 4p aardlekschakelaars en vervolgens 6 eindgroepen (16A).
 

Voois

  • #4
Bedankt voor je antwoord.

Je veronderstelling is juist dat er een heel tweede appartement op moet komen. Dit is overigens al 30 jaar het geval, maar zelfs ik als leek kan wel zien dat het niet volgens de richtlijnen is... aangezien er nu dus 2 groepen over 1 huis tuin en keuken draadjes lopen en dat daar dus alles op draait (oven, wasmachine, droger, pc, licht etc etc)

Maar goed. Ik weet nog niet of de hoofdleiding een 3 fase voeding is, maar aangezien de vorige bewoner er een aquariumhal op na hielt (letterlijk een winkel dus) plus dus het appartement. Daarnaast werd bij mijn eerste maandelijkste voorschot maar liefst 900,- euro gevraagd door de energie maatschappij. Dus ik ga er stiekum alvast vanuit dat er gezien de capaciteitsvraag van toen wel een 3 fase voeding ligt.

Dit gedeelte van je antwoord is reeds aanwezig: 'Daarna een tweede 4p hoofdschakelaar met daarop 1 4p aardlekschakelaars en vervolgens 2 eindgroepen (16A)'
Waarvan het dus naar in elk geval 4 eindgroepen van 16A moet.

Mijn vraag is nu dus eigenlijk nog, want dat begrijp ik nog niet helemaal uit je antwoord wat voor soort kabel er moet komen om de hoofdmeter met de tussenmeter te verbinden, en als sub vraag of de splitsing al voor de hoofdmeter moet komen of er na (vanuit een groep oid)

Voordat iemand gaat roepen dat ik het beter niet zelf kan doen omdat ik de kennis niet heb, dan heeft ie gelijk :) en ik zal ook expertise inwinnen.
Ik wil het graag weten / leren



:)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Bij 4 16a eingroepen en een 1x25A hoofdbeveiliging zit je op 6mm², echter kom je dan aardig in de knoei met de gelijktijdigheid.

Mooier is de tussenmeter geheel te verwijderen.
Een hoofdaansluiting van 3x25A.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Zoals gezegd moet er in de hoofdkast na de hoofdschakelaar een voorbeveiliging van bijv. 25 Ampere (3P+N automaat) worden opgenomen. De bijbehorende kabel is dan minimaal 5x4mm2. Eea wel onder voorbehoud, zie ook de vragen die Headhunter terecht stelt.
Zoals je zelf al opmerkt verstandig om hier even ter plaatste en vakkundig persoon naar te laten kijken, via een forum kan slechts een indicatie worden gegeven.
 

Voois

  • #7
Bedankt voor jullie antwoorden.
Ben een hoop wijzer geworden.
Ik denk gezien de antwoorden (ook al is de andere oplossing netter) dat de 1 keer 6mm de beste oplossing voor mijn situatie is.
Je hebt het nog over in de problemen komen met gelijktijdigheid en daar kun je gelijk in krijgen maar de kans dat bv de droger, wasmachine, oven, vaatwasser en een pc tegelijk aan staan is klein. Zelfs de de kans dat 3 van deze 5 tegelijk aan staan acht ik klein. En daarnaast leert de huurder snel af, toch?

Of sla ik de plank nu mis?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Mis, een installatie dient doeltreffend ontworpen te zijn.
Zou de voorbeveiliging eruit gaan omdat er veel apparatuur gelijktijdig aan gaat welke wel verdeeld zit over verschillende groepen dan is de installatie niet juist ontworpen.

Het is veel beter om de onderverdeling in de meterkast zelf op te nemen.

Je moet haast voorbeveiligen met ca 3x25A dat houd in dat je op een 50A hoofdzekering komt te zitten dat is duur.

Neem je een hoofdzekering van 3x35 vervolgens een hoofdschakelaar en daar dan direct de kwh meter op en de onderverdeling voor die 4 groepen, en een andere aftakking voor het bestaande deel dan scheelt je dat 250 euro per jaar.
 

Voois

  • #9
Ok ik snap het.

Bedankt headhunter!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu