Tuinslang aansluiten in meterkast

PaulMZ

  • #1
Beste experts,

Is het mogelijk - zoals mijn aannemer beweerde - om een tuinslang aan te sluiten in mijn meterkast? De situatie ziet er nu uit als op de foto's hieronder. In mijn onbezonnenheid dacht ik wel 'even' een tuinslang aan te sluiten op dat blauwe spuitje. Ik weet hoe ik daar water uit kan krijgen (met een -ogenschijnlijk- hoge druk) door het water af te sluiten met de blauwe schakel links en dan de blauwe schakel rechts open zetten terwijl ik het metalen schroefje (bij het blauwe spuitje) open zet.

Ik begin echter te twijfelen of het geschikt is voor een tuinslang of dat het bedoeld is voor iets anders. Ik voelde namelijk nattigheid ( :wink: ) toen het tot mij doordrong dat de watermeter NA deze aftakking geplaatst is. Het lijkt mij niet de bedoeling van het ontwerp dat ik 'gratis' water aftak om eens lekker veel de tuin te sproeien en auto te wassen voor het water door de meter gaat?

Kortom: kan het überhaupt? Is het de bedoeling?




Hartelijke groet.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Zo aan het pijltje op de afsluiter te zien zit hij na de meter.
Het is een aftapkraan.
Aan de blauwe zegel over de linker aansluitng kan je ook zien van welke kant de nutsaansluiting komt.
Je zou een puntstuk x knelkoppeling in de plaats van de aftapper kunnen plaatsen.
Dan een stukje leiding met een T stuk waar je je aftapper weer in monteert en daarna aan afsluiter waar je je tuinslang aan koppelt.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
Dat is een aftapkraantje om je leiding na de meter leeg te laten lopen (als je de linker kogelstopkraan dicht zet en de rechter open laat), of om de meter zelf leeg te laten lopen als je beide kogelstopkranen dicht zet. Al zal er in dat korte stukje pijp niet veel water zitten.

Het is in ieder geval niet bedoeld om een tuinslangaansluiting op te maken.
 

PaulMZ

  • #4
Frank,

Duidelijk, bedankt voor het uitleggen, was er automatisch van uitgegaan dat het water 'van buiten naar binnen' zou stromen en had de pijltjes niet gezien. Weer wat geleerd.
Zou je de voorgestelde oplossing met het T-stuk altijd doen? Ik zal de tuinslag er in praktijk maar zeer af en toe, tijdelijk op aansluiten om even iets schoon te spuiten. Kan ik het kraantje dan niet gebruiken als aftapper waar ik sporadisch de tuinslang op zet? (ipv een apart kraantje en een aparte aftapper).

En laatste vraag: is jouw suggestie goed te doen voor een leek of heb ik daar een loodgieter bij nodig?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #5
Als het slechts sporadisch is zou ik een andere oplossing zoeken. Bijvoorbeeld een adapter op een keukenkraan of een andere kraan.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Je kunt de rechtse afsluiter er niet zo maar even tussen uit halen.
Want dan hangt de meter los te bengelen in de beugel.
Dus even een T-stuk er tussen zetten, zal niet zo makkelijk zijn.

Ik vermoed ook, dat de rechtse witte kunststof leiding direct met een bocht weer in de grond gaat, dus daar heb je ook weinig ruimte om een T-stuk tussen te zetten.
Of het moet zijn, dat de kunststof leiding nog verder loopt in de meterkast.
Maar dat is op de foto's niet te zien.
Anders zou je daar en aftakking kunnen maken, maar dan moet je wel het juiste gereedschap hiervoor hebben, zoals pers tang en speciale pers koppelingen.
 

PaulMZ

  • #7
Bedankt iedereen, conclusie: het gaat dus niet lukken het zelf 'even' te doen. Wellicht dat ik er nog een keer een specialist naar laat kijken maar gezien de beperkte meerwaarde op dit moment maar even parkeren.

Voor de archieven: de witte kunststofleiding gaat inderdaad direct weer de grond in.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu