Trekveer losduwen met een andere trekveer?

IvoG82

  • #1
Ik weet dat er al talloze topics over zijn, maar ik heb helaas niet kunnen vinden of iemand dit succesvol heeft geprobeerd...

Wat is er aan de hand: ik heb een loze leiding waarvan ik dacht te weten waar beide uiteindes zaten. Vol enthousiasme een (nylon) trekveer aan de ene kant erin gedaan, maar er verdween zodanig veel van de veer in de leiding dat het beoogde andere uiteinde blijkbaar niet het werkelijke uiteinde was. Dus wilde ik de veer weer terughalen, maar toen bleef 'ie op 3,5 meter van de ingang haken. Omdat ik het eindpunt niet weet heb ik nu dus ook geen flauw benul waar die leiding dan wel naartoe gaat en waar het "knelpunt" zit...

Mijn idee: ik haal een metalen trekveer die ik ernaast invoer, om vervolgens bij het knelpunt wat beter te kunnen wrikken in de hoop dat de nylon veer losschiet. (En tja, het risico is natuurlijk dat de metalen ook blijft steken :( ) Kan dit succes hebben of kan ik toch beter overgaan op de talkpoeder opties, etc.?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
De trekveer een paar keer goed ronddraaien en licht trekken tegelijk al geprobeerd?
 

IvoG82

  • #3
Yep, maar dat haalde niets uit. Ik kan trouwens nog wel steeds de complete veer invoeren en als ik 'm terughaal dan komt 'ie steeds bij hetzelfde punt vast te zitten, dus het moet haast zijn dat het metalen uiteinde van de veer blijft haken. Ik vrees dus dat het te maken heeft met een flexbuis bocht, of een breuk in de pijp, o.i.d. :( Als dat zo is zal talkpoeder of een ander glijmiddel ook niet helpen, toch?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Is het een gewone elektrapijp van 16 mm of een iets dikkere van 19 mm ?
Een pijp van 19 mm komt waarschijnlijk in de keuken achter een aanrechtkastje uit.
 

IvoG82

  • #5
Het is een normale van 16mm. Ter verdere info even een plaatje:

De A is waar de kabelaansluiting binnenkomt en X is het gat waar ik de trekveer in heb gestopt. In zowel A als X is er een contactdoos aanwezig waarin een 16mm pijp omlaag gaat. Dit is de laagste verdieping van m'n appartement en ik neem aan dat deze niet naar de onderburen lopen, omdat de splitsing van de appartementen al veel langer van kracht is dan de ogenschijnlijke leeftijd van de contactdozen.

De afstand tussen A en X is een meter of 6, maar met een trekveer van 10m is er zelfs als ik een eindje van 20cm overhoud geen spoor van de trekveer in A, hoewel me dat de enige logische verbinding leek. De meterkast zit een etage hoger, op dit plaatje ter hoogte van de WC, dus ook dat lijkt me geen logisch eindpunt...

Wie-o-wie heeft enig idee?! Is het ondanks dat de pijpjes bij de contactdozen omlaag lopen een mogelijkheid dat ze een U-turn naar boven maken en alsnog op de bovenverdieping uitkomen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Wanneer u een kruipruimte hebt kijk daar dan even in, ik ben wel eens pijpen tegengekomen die tot net onder de vloer lopen, b.v. voor aansluiting van geluidsapparatuur.
 

IvoG82

  • #7
Onder me zit gewoon nog een woonlaag, dus geen kruipruimte, maar misschien dat het inderdaad onder de vloer doorloopt dan... Eens kijken of ik dat makkelijk kan controleren zonder de vloer helemaal te moeten slopen...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Een sigaar aansteken en de rook door de pijp blazen kan u ook helpen bij het vinden van de andere kant.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
In oudere woningen kunnen dozen voor centrale antenne inrichting zitten, deze zijn dan vanaf de bg naar boven doorgeregen. mogelijk is dat hier ook het geval.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #10
Je zegt dat op beide een contactdoos zit, bedoel je dan een CAI contactdoos? Of zit er op 1 van de 2 een blindplaat?
Waar komt je CAI hoofdaansluiting binnen? in de meterkast of op de plaats waar nu je cai aansluiting zit?
 

Joren74

  • #11
Best toch eens talkpoeder of 3m glijmiddel gebruiken
Als je dan de veer terug naar binnen laat gaat kan het zijn dat deze het blokeergedeelte ook wat gladder maakt en dan bij het terugtrekken wel vlot kan.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #12
Waarom reageer je op een topic van drie jaar oud?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu