Nieuw onderwerp Reageren Ga naar pagina   Volgende
Plantje


Geregistreerd op
24-9-2006
Berichten: 212
Plantje op 19 September 2008, 10:09   Trekveer en kabel vast
Ik heb een leiding in ons nieuwe huis liggen waar ik graag een nieuwe groep door wil laten lopen.

De controle kabel heb ik gebruikt om de trekveer van de electriciën die gisteren hier was door de leiding te trekken. Dat was al een hels karwei, want ergens gaat het bijzonder stroef. We hebben toen de 3 kabels aan de trekveer gemaakt en ik heb geprobeerd de kabels er door te trekken.

Nu lukte dat niet en we hebben het even laten zitten aangezien dit niet bij de opdracht van de electriciën hoorde. De controle kabel wilden we er terug in doen, maar deze is los geschoten.

Nu heb ik mijn eigen trekveer er doorheen gekregen. De kabels er aan bevestigd en ik denk op 1,5-2 meter van de meterkast stopt het hele zaakje! Nu wilde ik de kabels terugtrekken en eerst even met de trekveer een soort van zagende beweging maken om te proberen op die manier de buis wat vrij te maken. (Waarschijnlijk zit er ergens een verstopping.) Alleen ik krijg de kabels nu ook niet meer terug getrokken. Bovendien zit de doos waar de leidingen uitkomen naast de cv en achter het expansievat van de cv....geen handige werkruimte dus.

In een poging de trekveer met behulp van een stang verder te trekken ben ik dat ding nu helemaal stuk aan het trekken (known casulties zullen we maar zeggen... Smile )

Heeft er iemand tips voor hoe ik dit nu zou kunnen oplossen, want ik ben een beetje ten einde raad... Crying or Very sad

Fiesiekus
Vaste Beantwoorder

Geregistreerd op
26-7-2005
Berichten: 16169
Fiesiekus op 19 September 2008, 10:27  
Met veel geweld aan die draden/trekveer sjorren, werkt natuurlijk averechts. Je had al gelijk aan een obstructie moeten denken toen je de trekveer erdoor wilde halen.

Heb je één of ander glijmiddel gebruikt (talkpoeder of water)? Als er echt geen beweging in te krijgen is, zit er niets anders op dan op de bewuste plek de zaak open te maken en daar een trekdoos te plaatsen.
Plantje


Geregistreerd op
24-9-2006
Berichten: 212
Plantje op 19 September 2008, 10:31  
De trekveer er door duwen ging niet heel gemakkelijk, maar het ging wel. Leek mij, dat wanneer een trekveer er door te duwen is 3 kabels (niet veel dikker dan de trekveer) ook wel moeten kunnen volgen.

Voor de trekveer heb ik wat wasmiddel als glijmiddel gebruikt.

Zou ik water door dat buisje mogen doen? Het komt in de meterkast niet boven de groepenkast uit, dus daar zou water geen probleem zijn.

Het probleem zit waarschijnlijk ergens in het beton. En ik heb op het moment ook geen zicht meer van waar de kabel-trekveer-verbinding zich bevindt.
Fiesiekus
Vaste Beantwoorder

Geregistreerd op
26-7-2005
Berichten: 16169
Fiesiekus op 19 September 2008, 10:40  
Misschien heb je aan trekveer stopt iets?
The headhunter
Specialist Elektra

Geregistreerd op
9-7-2005
Berichten: 14612

groningen
The headhunter op 19 September 2008, 10:49  
Mogelijk:
Je hebt de boel verkeerd geknoopt, hierdoor worden je draden nu weerhaken.
Je hebt waarschijnlijk ook zoveel mogelijk draden door het oog te halen, hierdoor word het geheel veel te dik en krijg je al problemen bij de eerste bocht.

Vervolgens heb je de draden waarschijnlijk niet ver genoeg aangestript en niet juist gebogen zodat de draden niet in het verlengde maar naast de veer zit.

Heb je een goede trekveer of een vitrageveer een echte trekveer heeft een stalendraad in de veer lopen, het veerdeel zorgt ervoor dat je hem kan invoeren, de staaldraad zorgt ervoor dat je er aan kan trekken.

Wat je kan proberen is de draden 1 voor een eruit te trekken met een tang en dan met korte felle rukjes de koperkern aantrekken, metg een beetje mazzel trek je de draad uit de veer en schiet hij los.
Plantje


Geregistreerd op
24-9-2006
Berichten: 212
Plantje op 19 September 2008, 11:54  
Quote:
Misschien heb je hier iets aan?


Ja, die had ik al gevonden. Ik ben bang, dat daarvoor het geheel al te vast zit... (Zoals het een goed forummer betaamt had ik natuurlijk eerst de zoekfunctie al even gebruikt Smile)
Plantje


Geregistreerd op
24-9-2006
Berichten: 212
Plantje op 19 September 2008, 11:57  
@Headhunter: Daarom heb ik gisteren aan de erkende electriciën gevraagd de kabels te knopen. Ik vrees inderdaad dat deze nu alsnog als weerhaken fungeren Sad

Op zich gaf de eerste bocht geen probleem ook verdere bochten kreeg ik (niet met veel gemak) de veer en kabels wel door geduwd en getrokken.

Ik ga het nog eens laten bezinken denk ik. Ik weet in ieder geval, dat ik geen trekveer met een stalen kern heb. Het is gewoon een veer die aan één kant nu al helemaal opgerekt is. Het scheelt dat het hier gaat om een extra aansluiting. Er is dus geen man overboord als het niet 1-2-3 wil lukken. Het ziet er alleen lelijk uit...die losse draden en gesloopte trekveer.
Djerikp


Geregistreerd op
29-9-2006
Berichten: 124

Lievelde
Djerikp op 20 September 2008, 01:03  
Zoiets had ik laatst ook.. Trekveer er in en 40 centimeter onder het cement bleef hij muurvast zitten, geen beweging vooruit of achteruit meer in te krijgen.

Andere buisjes liepen ook zo stroef dat ik de veer er niet eens door kon krijgen, zelfs niet met een pomp.

Wat bleek nou achteraf, zat er een hoop stof, gruis en zooi in de buis(jes). Ik heb de andere kant van de pijp aangesloten op een doodnormale stofzuiger (gewoon ffen flink ducktapen) en helemaal uitgezogen. Daarna ging het gesmeerd en kon ik em er weer fatsoenlijk uit trekken.

Ik weet het niet maar het is natuurlijk het proberen waard.
Plantje


Geregistreerd op
24-9-2006
Berichten: 212
Plantje op 24 September 2008, 00:03  
Het is me gelukt!

Ik heb wat heet water met StMarc door de leiding gegooid. Daarmee is toch nog net wat rotzooi los gekomen. Met een hamer de trekveer omwikkeld en zodoende lomp veel kracht gezet. Uiteindelijk is de trekveer losgeschoten. Maar nu zat de kabel nog vast! Daar ook hetzelfde mee gedaan en ook deze eruit kunnen krijgen.

Ik heb een nieuwe trekveer gekocht en door dit oog kunnen waarschijnlijk wel alle 3 de kabels. Maar eerst ga ik eens met de trekveer een zaagbeweging maken.

Bedankt voor de suggesties in ieder geval!
Prz


Geregistreerd op
6-6-2008
Berichten: 62
Prz op 25 September 2008, 00:11  
@Plantje: Gefeliciteerd! Ik was wel benieuwd hoe je het op zou gaan lossen!
Heb je enig idee wat voor troep er in de buis vastzat? Specie?

Mare.. ik heb ergens gelezen dat je niet alle kabels door het oog moet halen, maar de andere kabels op enkele centimeters aan de eerste moet vastmaken om een grote prop te voorkomen. Of het in jouw geval ook zo is, weet ik natuurlijk niet.
Plantje


Geregistreerd op
24-9-2006
Berichten: 212
Plantje op 25 September 2008, 07:40  
Dank u! Ik denk inderdaad dat het specie is geweest; daar lijkt het wel het meeste op.

Bij de oude trekveer gingen juist niet alle kabels door het oog. Daardoor moest ik die kabels juist vastmaken aan de andere kabels. En juist door die verbinding goed te maken door de andere kabels te omwikkelen heb ik een stuk gemaakt dat bijna niet kon buigen.
Beter zou zijn: alle kabels door het oog en één keer dubbel slaan.
Prz


Geregistreerd op
6-6-2008
Berichten: 62
Prz op 25 September 2008, 11:31  
Daar zit inderdaad ook wel weer wat in!
The headhunter
Specialist Elektra

Geregistreerd op
9-7-2005
Berichten: 14612

groningen
The headhunter op 25 September 2008, 17:20  
Nee hoor 1 a 2 aders door het oog, anders word die koppeling veel te dik.

normaal:
20cm aanstrippen 2 draden langs elkaar leggen maar zo dat de isolatie niet op hetzelfe punt begint dus ca 3 cm hoger.
Die draden ca 10 cm twisten vanaf de isolatie.
van 1 draad vouw je het restant strak langs de twist.
De overige voeg je samen met deze draad door het oog.
schuif het oog zover mogelijk door en knik de draad nu zo dat er in de draden een oog ontstaat, dus niet gewoon omknikken maar rond buigen.
Hierdoor beweegt de draad makkelijker achter de veer aan.

Nu kan je de uiteinden nog even borgen met een stukje plakband maar meestal is dat echt niet nodig.
\succes.
Michiel_H


Geregistreerd op
15-9-2006
Berichten: 902
Michiel_H op 25 September 2008, 19:23  
Heb je hier een voorbeeldfoto van? Mijn eigen trucjes werkten wel altijd en waren ook wel vergelijkbaar, maar iedere zag het er toch weer anders uit. Ook iedere keer redelijk slordig overigens...
The headhunter
Specialist Elektra

Geregistreerd op
9-7-2005
Berichten: 14612

groningen
The headhunter op 25 September 2008, 20:19  
Vooruit ik zal eens wat plaatjes maken

De driekleur met een trekveer.Uiteinden gestriptGetwist zie het verschil in isolatie.Let op ,de draden draaien om elkaar en niet 1 ader in het midden en de andere eromheen.1 ader teruggevouwen(strak)2e ader toegevoegd en door het oog gestoken
begin van het oog aan de aders.En klaar om door een buisje te halen.
Het oog is nu zo ruim dat de veer vrij in alle richtingen kan bewegen.
De bundel word geleidelijk dikker maar is eigenlijk het dikste op het oog, de bundel is iets dikker als de veer.
De ongeïsoleerde delen liggen over de overgangen naar de isolatie heen zodat de isolatie iets minder makkelijk achter randjes blijft hangen.

Verstoppingen, knikken, en lange lengtes met veel bochten met ribbelbuis geven natuurlijk altijd problemen hoe goed je ook knoopt.
Mocht je met bouwmarkt bedrading werken houd de bedrading vochtig met water(geen zeep) dit zorgt voor koeling op de plaatsen waar de draad langs schuurt en voorkomt vastbranden van de isolatie, prof. draad heeft een gladdere mantel waardoor er minder wrijving ontstaat, maar ook hier een beetje vochtig houden en het glijd een stuk makkelijker.
Naar boven
Nieuw onderwerp Reageren
Pagina 1 van 2
Ga naar pagina   Volgende

Klusadvies: Trekveer en kabel vast

Klusadvies: Trekveer en kabel vast
Gerelateerde onderwerpen Reacties Laatste Bericht
Trekveer en coaxkabel vast 14 26 Augustus 2010, 11:28
Geen nieuwe berichten Trekveer zit muur vast 4 26 Februari 2014, 23:53
Kabel trekken - wat als een trekveer niet werkt? 13 23 Februari 2008, 21:05
Trekveer door 32mm pijp loopt zwaar/vast. 4 20 Oktober 2008, 22:47
Coax kabel vast in buis 2 07 Februari 2008, 19:48
Geen nieuwe berichten Kabelbuis verstopt/kabel vast 2 09 September 2011, 23:33