Trekschakelaar tijdelijk verwijderen

Tys

  • #1


Voorlopig heb ik op deze kamer deze extra trekschakelaar niet nodig. Er stond ooit een bed onder. En ooit komt dat wellicht weer terug, maar voorlopig wil ik de schakelaar weghalen, en er zo'n blind plaatje op schroeven.

Maar, nu is de vraag, welke moet ik met elkaar doorverbinden?

Bovenop de schakelaar gaan er 2 draden in. Onder eentje. En die aan de onderkant heeft wat rood rondom de plek waar de draad de schakelaar in gaat.

Kan iemand aangeven hoe ik hier met een kroonsteentje kan doen wat er moet gebeuren?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
De onderste draad zit in een aansluiting met een rood lipje. Doe even een plakkertje aan deze draad, voor later.

Vervolgens deze draad koppelen (door middel van een lasklem, GEEN kroonsteen!) met één van de 2 overige draden. De derde draad afdoppen.

Als je later weer een schakelaar wilt terugplaatsen, moet de draad met de plakker op de rode aansluiting, soms ook gemerkt met de letter 'L'.
 

Tys

  • #3
Kijk, dat is een mooi antwoord. Bedankt, ik kan verder!
 

Tys

  • #4


Nu zie ik dat achterop de trekschakelaar dit schema'tje staat, en vraag me af, welke van de bovenste 2 draden moet ik met de rode verbinden?
De rechtse of de linkse?

Vast bedankt!
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #5
Maakt niet echt uit. Zie het schema van een hotel- of wisselschakeling.
De stand van de andere schakelaar, die je wilt handhaven, bepaalt welke van de twee zwarte draden is verbonden met fase/bruin.
Je wilt de boel nu zo verbouwen dat één van die standen van de schakelaar, en dus één van die zwarte draden, altijd is verbonden met de lamp. De andere stand, dus de andere zwarte draad, moet altijd een onderbreking geven.
 

Tys

  • #6
Super. Bedankt!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu