Zwakstooom kroonsteentjes

Sjeki

  • #1
Goedendag,

Als bijbaantje werk ik in een bouwmarkt, nu was ik gisteravond bezig met het inpakken van electra. Bij het inpakken van kroonsteentjes viel mij op dat op de verpakking stond dat als je kroonsteentjes wilt gebruiken bij 12 volt, dat je porseleinen kroonsteentjes moet gebruiken ivm warmteontwikkeling. Mag er dus helemaal nooit gewone normale kunststof kroonstenen worden gebruikt hiervoor?

Ik had ook een discussie met een collega van mij over draden aan elkaar verbinden. Hij vertelde mij dat hij alle draden zou solderen samen met een krimpkousje. Mag dat? ik was er vanuit gegaan dat dit alleen met kroonsteentjes en lasdoppen mocht.
 

Gerrit

  • #2
Nee, dat is niet juist.

Poseleinen kroonsteentjes zijn erg geschikt in een omgeving waar hoge temperaturen optreden.

Bij laagspanning (12 V) kunnen hoge stromen optreden, maar daarvan mag de leiding niet warm worden.

Gebeurt dat wel dan heb je een slechte verbinding.

Daarom is het wel belangrijk dat adereindhulsen worden gebruikt als je snoer gaat klemmen inb.v. een kroonsteentje.
 

Sjeki

  • #3
Ok, dus wat de leverancier voor schrijft dat je alleen maar porseleinen kroonstenen mag gebruiken is dus eigenlijk onzin en niet persé verplicht.

Wat betreft het solderen heb je daar nog iets over te vertellen? :)
 

Gerrit

  • #4
Solderen is een uitstekende verbinding.
Doe je dat in combinatie met een krimpkous (en dan het liefst met de uitvoering met lijm er in) heb je een perfekte las.

Ga echter nooit adereinden vertinnen om ze daarna in een kroonsteentje te klemmen. Zo'n verbinding gaat altijd loswerken omdat tin niet veerkrachtig is.

Daar altijd met adereindhulsen werken.
 

Sjeki

  • #5
:prima:
 

Xr8

  • #6
Je hebt ook speciale kroonstenen met een aandruk lipje erin. Hier klemt niet het schroefje maar het lipje. Zo heb je meer aandruk oppervlakte op de aders. Hierbij hoef je volgens mij geen aderhuls te gebruiken. Doe het zelf overigens wel altijd.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu