Zonneboiler aansluiten op cvcombiketel

Alexei

  • #1
Ik wil een luigjes hottopboiler uit 1995 aansluiten op een nieuwe combiketel,intergas waarschijnlijk.ik wil boiler liefst als buffervat gebruiken (dus zonder de cv naverwarming) maar twijfel over gevaar van legionella omdat het tapwater in vat onder de 50c zal dalen. nu werkt de boiler van 200 liter samen met nefit ecomline zonder ww.dit kost veel opwarming van de bovenkant vat , bij aansluiten op combi zal dit misschien niet anders zijn. wie heeft hiermee ervaring en kan hier wat van zeggen?
 

BertB

  • #2
Hallo Alexei,

Risico hangt af van: - vermogen zonnecollectoren
- orientatie van de collectoren (nozw)
- hellingshoek
- capaciteit buffervat

Op m'n werk heb ik wel een document (risico analyse) waar je met een formule je risico kunt bepalen, dit document zal ik morgen toevoegen

Bert
 

BertB

  • #3
Een pdf kan ik niet via dit forum plaatsen, probeer het via een pb

Bert
 

Alexei

  • #4
Bedankt voor je reactie ; ik wacht informatie af. het gaat trouwens om een 200litervat waarvan alleen de bovenste 80 liter worden naverwarmd; de collector is 4.23 m2.
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #5
Het is nodig de temperatuur in het buffervat 1 keer per week boven de 55 graden te laten komen. Dan kun je legionella uitsluiten.

Waarom laat je de uitgang van het buffervat niet via de inlaat Kw van de cv ketel lopen? Daar kun je het meest mee besparen.

Het douchen ( tapwater bereiden ) kost nl. de meeste energie en water dat maar een paar graden warmer is dan het water uit het leidingnet scheelt al aanzienlijk.Tevens heb je de kans op legionella uit gesloten omdat het water via de cv ketel minimaal 60 graden wordt.

Gebruik wel altijd een mengkraan vanaf het vat naar de ketel, zodat je deze op 60 graden in kunt stellen. Het gebeurd nogal eens dat het water in de zomer heter dan 90 graden wordt.

Succes.

Calenta :cool:
 

Alexei

  • #6
Dit kan ik wel volgen ; als ik dit zo doe dus vanuit boiler naar kw van combi zonder boiler na te verwarmen via cv is de opwarming van de combi voldoende om legionella uit te sluiten. want het gaat me om die naverwarming boiler ; eens per week zou mooi zijn maar dan moet ik boiler met ketel laten uitwisselen via voeler bovenin vat maar dat blijft dan automatisch gebeuren. als het zonder naverwarming verantwoord is ga ik daarvoor ., bedankt voor je reactie.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu