Zoldervloer aanleggen

Knabbelaar

  • #1
Op de onbevloerde zolder wil ik een vloer aanbrengen (schroeven) op de balken van hardhout multiplex. Daaroverheen zeil. De zolder gaat alleen gebruikt worden voor het opslaan van lichte spullen. Ik heb de volgende vragen hierover:

1) Liefst gebruik ik 12mm (makkelijker te hanteren en dan weet ik zeker dat de constructie er tegen kan), maar moet ik dikkere platen gebruiken van 15mm of 18mm ?
2) Platen zijn 122 x 244 cm. Het luik waar alles doorheen moet is niet zo groot. Is er ook een soort die in kleinere maten te verkrijgen is ?
3) Moeten die platen met kleine kiertjes tussen de platen aangebracht worden ?
 

KlusRob

  • #2
1. Platen van 18 mm dik gebruiken. Dunner is zeker te zwak, als je iets wegzet dat niet zo groot maar wel relatief zwaar is (of zelf staat) is bij dunnere platen een grote kans dat ze te ver doorbuigen.
Gebruik normaal underlayment, platen van hardhout multiplex zijn tig keer zo duur en voor een zoldervloer is underlayment net zo goed.

2. Je kunt de platen laten zagen bij de zaak waar je ze koopt tot bijvoorbeeld 122x122 of 61x244. (Let bij het laten zagen op de balkafstand, dat het handig uitkomt).
Maar is het luik waar alles doorheen moet het luik van de zolder die je gaat betimmeren, en zit er ook nog geen plafond in op de verdieping eronder? Dan eerst de platen tussen de balken doorschuiven voordat je alles vastschroeft.

3. Nee, geen kieren houden.
Als je de door mij geadviseerde underlaymentplaten gebruikt, zit er zelfs een mes en groef in die je zo in elkaar kunt steken.


Als het een bestaande zolder is waar niet eerder een vloer op zat, bedenk je dan wel of de balken sterk genoeg zijn! Je vergist je nog wel eens hoeveel gewicht je op zo'n zolder zet. Je wilt niet dat je zoldertje op een gegeven moment inzakt...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Geef eerst eens aan wat de dikte, hoogte en lengte van de balken is en hoe ver de balken hart op hart uit elkaar liggen.
Zonder die gegevens is het een pure gok iets te adviseren.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Let erop dat de naden op de balken moeten liggen, vooral als je platen wilt doorzagen.

De naden haaks op de balken zijn voorzien van een mes&groef.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu