Zijkanten MDF mooi strak krijgen

DCB

  • #1
Hoi

Ik wil graag een blad maken van MDF.

Oppervlak wordt 244 bij 35 cm. Zijkanten wil ik waarschijnlijk dubbeldik maken door er een strook MDF onder te lijmen.

Is 15mm voor dit blad stevig genoeg? Of heb ik 18 nodig?

Maar mijn belangrijkste vraag, hoe krijg ik de MDF randen net zo mooi strak afgelakt als de toplaag. MDF zijkanten zijn zo ruw.

Of kan ik beter een ander materiaal gebruiken?

Bedankt!
 

Geus

  • #2
Ligt er aan wat het blad moet gaan dragen. Moet er wat gewicht op komen, dan is 15mm niet heel stevig. Als je zijkanten van MDF goed schuurt en grond, dan kan je het best strak krijgen. Desnoods meerdere lagen grond/ lak.
 

DCB

  • #3
Een speciale primer maakt daarbij geen verschil tov normale grondverf? Duur spul namelijk.
Nog andere tips?

Het blad hoeft niet heel veel te dragen, fruitschaal, waterkoker, m'n bakje Brinta, de muur is sowieso niet geweldig...
 

Geus

  • #4
Het maakt wel verschil, maar met meerdere lagen goedkope grondverf bereik je hetzelfde als met een duurdere speciale primer. Uiteindelijk scheelt je dat wel in je portemonnai. Investeren in een goede lak voor de afwerking kan zijn prijs wel waard zijn. Dat is minder beschadigingsgevoelig en beter vochtbestendig.
 

Fritske1978

  • #5
Waarom zou je de zijkanten dubbeldik maken, en de rest van het blad niet.
Als je een plaat op maat laat zagen, heb je genoeg "afval" over, om hem zelfs 3-dubbel dik te maken.

Ik zou 15 mm dik nemen, en dan 2 lagen op elkaar lijmen+schroeven vanuit de onderkant. Dan wordt het totale blad dus 30 mm dik.

Volgens mij is voor mdf wel speciale grondverf nodig, ik weet niet meer waarom dat was, maar ik moet bekennen dat ik dat ook niet altijd doe.

Randen zijn redelijk af te werken, ik weet niet hoe strak je het wil, maar door een aantal keer afwisselend te gronden, en schuren, en nog eens te plamuren, kan je het behoorlijk strak krijgen.

zorg in elk geval voor voldoende steunpunten over die lengte van 244, om doorhangen te voorkomen.
 

Techno tim

  • #6
Als je hem dan toch helemaal dik maakt, kun je ook een plaat nemen van 30 mm dik.
 

Millew

  • #7
Mijn ervaring met speciale grondverf voor MDF van dat oranje merk was niet erg best. Met extra vullende grondverf van een ander merk ging het veel beter. Eén laag was voldoende om de randen vrijwel overal dekkend te krijgen. Wel goed vet opzetten. Daarna glad schuren en nog een laag gewone grondverf en het is klaar om af te lakken.
Het kan natuurlijk aan de MDF zelf hebben gelegen dat er verschil in zat, maar beide kwam van dezelfde DHZ-winkel.
 

EvdL

  • #8
Als ik MDF opdik maak ik het blad eerst 2 cm te breed.
De MDF platen lijm en schroef ik aan elkaar ( vanaf de onderkant) en dan zaag ik door de 2 op elkaar verlijmde platen het paneel op maat.

Wel ff opletten dat je niet door de schroeven zaagt :wink: .

Het voordeel is dat de randen vlak zijn wat een hoop schuur en plamuurwerk scheelt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Om te bepalen of je blad dik genoeg is moet je wel even aangeven hoe het blad ondersteund wordt.

Bij MDF geef ik bij voorkeur de zijkanten een dubbele laag verf. Als je het per kant schildert, gaat dit vanzelf als je de zijkant telkens meeneemt.
In plaats van MDF grondverf kan je ook een goede kwaliteit andere grondverf nemen. Ik heb een hele kast van MDF dekkend zwart geschilderd met panserbeits. Hier werkte het beter om géén grondverf toe te passen. Dan waren twee lagen voldoende. Met MDF grondverf waren er ook twee lagen aflak nodig.

Op maat zagen zoals EvdL vertelt en de hoeken netjes afronden voor het schilderen. Na de eerst laag verf de zijkant opschuren om het vlak te maken.
Om het helemaal vlak te krijgen kan je ook de zijkant in verstek eronder maken. Dan heb je geen kopse kant in het zicht.

Voor het lijmen moet je eigenlijk het MDF even ontvetten. Ik lijm meestal met constructielijm, dat is daar minder gevoelig voor geloof ik.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Het lijkt mij veel handiger, en goedkoper, een kant en klaar blad te kopen bij de bouwmarkt en dat op maat te laten zagen, die bladen zijn 28 mm dik en zakken niet door met 3 beugels eronder.
 

DCB

  • #11
Hoi



Bedankt voor alle uitgebreide antwoorden!

Ik wil graag een ronding aan een kant, dus standaard blad wordt het niet.

Kan ik beter een ander materiaal nemen dan MDF? Ik dacht aan 2-3 ondersteuningspunten voor de eerste 164 cm. De laatste 80 cm hangt er een "bovenkast" van onze Zweedse vrienden onder. Daar dus geen beugels, maar wel volledige ondersteuning over dat oppervlak, weet echter niet hoe sterk dat kastje is.

Ik wil opdikken, allereerst is het blad zo minder zwaar. Ten tweede zie je de ondersteuning dan minder (die wil ik overigens van MDF of houten "beugels" maken). Is MDF daar geschikt voor?

Ik hoor t graag! Alvast bedankt.

Mijn vader heeft zo'n blad, maar dan van Multiplex, dat is veel sterker, maar daar vind ik de zijkanten ook niet zo mooi van, welk alternatief is er nog meer?.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
De bladen die ik bedoel hebben die ronding al aan de lange kant. :wink:
De zijkanten zijn gemakkelijk af te werken.
Ga eens kijken bij een bouwmarkt hoe die platen eruit zien.

Wat maakt het uit of de bladen wat minder zwaar zijn, dat is een paar kilo op zo'n stukje, bij een slechte muur gewoon een beugel meer plaatsen bij een kant en klare plaat.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #13
Je moet die kant en klare bladen maar net mooi vinden...

MDF geeft een mooiere rand dan multiplex, tenzij je dit gaat plamuren. Al is sommig multiplex wel mooi glad te krijgen (zoals berken). Voor alle niet massieve producten geldt dat je voor een hele strakke naad het beter in verstek kan maken (niet teveel afronden). Of als je dat mooi vindt, een lat van massief hout ertegenaan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu