Zanker Intimat De Luxe Wasmachine

Fasto_Geiser

  • #1
Hoi Allemaal,

Sinds kort slaat de centrifuge van mijn Zanker bovenlader niet zo goed meer aan. De wasmachine
schudt en rammelt alle kanten op zodra er een beetje was in de centrifuge zit. Na diverse pogingen
van de deksel open en dicht te doen alsook de was wat te verleggen slaat hij aan.
Zo te zien (zie foto) hangt de trommel ook wat meer naar één kant. Ik heb al met een stuk ijzerdraad
langs de trommel van de centrifuge gevist of er soms een sok of dergelijke tussenzit, niets te vinden.
Binnenin het midden van de centrifuge zit een 6 hoekige (inbus)moer (of hoe je dat noemt) maar ik
heb helaas niet zo'n grote inbus liggen (wel nét eentje die te klein is). Ik dacht misschien zo de trom-
mel er eens uit te halen en dan kijken wat het is. Wellicht héél stom??
Ik voeg ook een foto toe van de nummers op het plaatje achterzijde.
Iemand een idee wat er aan de hand kan zijn?

Bedankt alvast.

PICT4041.JPG PICT4044.JPG
 

Bademutze

  • #2
De motor hangt aan 4 rubbers, en 1 daarvan is gebroken, je hebt een speciale trommel trekker nodig om die eraf te krijgen, dat gaat niet mee vallen, en gezien de leeftijd zou de trommel wel eens muurvast kunnen zitten.
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #3
Koop alsjeblieft een nieuwe. In 4 jaar heb je hem terug verdient aan water en stroom. Dit is gevalletje museum of schroothoop. Steun afgebroken lijkt mij ook.
 

Fasto_Geiser

  • #4
Okay bedankt. Ik ben er erg aan gehecht, ik hou van ouderwetse dingen :-)
 

Fasto_Geiser

  • #5
Even terugkomend op mijn Zanker wasmachine. Deze doet het nog uitstekend maar de centrifuge dus niet meer zo. Ik heb de achterwand losgehaald en ontdekt dat 1 ophangrubber los zat. Deze heb ik verwijderd en ik zie maar aan 1 kant schroefdraad zitten. Kan het zo zijn dat de hele schroefdraad aan de andere zijde (indien deze eraan zat) geheel daarboven in de centrifuge is blijven steken? Als je het ophangrubber bekijkt lijkt het net alsof deze maar eenzijdige 'n schroefdraad heeft maar dat klopt zeker niet? Ook op de plek waar dit rubber heeft gezeten staat een ronde afdruk maar ik zie geen schroefdraad.
Als het met 1 stuks nieuw rubber te verhelpen zou zijn om de centrifuge weer normaal te laten werken dan ben ik daar blij mee. Wil dit machine nog niet kwijt.
Ik heb o.a foto's gemaakt van hoe het er nu uitziet zonder die ene "kapotte" ophangrubber.
Op dit rubber staat Getefo 1 18.
Iemand nog iets toe te voegen wat kan helpen om te repareren?

PICT4065.JPG PICT4066.JPG PICT4068.JPG PICT4076.JPG PICT4077.JPG
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Voor een ander (waarschijnlijk moderner) model Intimat met PNC 91352000500 vond ik bij AEG de explosietekeningen (klik).

Als je daar klikt op "Uitrusting Centrifuge" krijg je een tekening daarvan te zien. In die tekening lijkt het onderdeel 11 veel op dat van jouw foto's. In de lijst staat niet meer vermeld welk bestelnummer dat ding heeft, maar langs een andere route heb ik gezien dat deze het bestelnummer 645187340 heeft.

Wanneer je met dat nummer googelt, dan vind je nog enkele webshops die dat ding hebben. Het ziet er dan zo uit:

Buffer.jpg


Dat betekent dat de andere kant, waar je alleen een rondje ziet, ook schroefdraad moet hebben. Dat zit dan op één of andere manier in de bovenkant vast. dus dat zul je verder los moeten halen om te kijken hoe dat precies bevestigd zit, daar heb ik verder geen idee van.

En anders is het alternatief: een losse centrifuge kopen. Ben je wel ca 200 Euro voor kwijt en veel keuze in merken is er niet...
 

DSR9500

  • #7
TIP: Verzwaar de bevestiging met een grote ring met passend gat.
 

Fasto_Geiser

  • #8
Hartelijk bedankt voor het meedenken en de uitgebreide informatie. Is altijd nog een goed alternatief een losse centrifuge.
Maar ik zat zelf ook te denken om in het midden van die cirkel bijv. een gat te boren waarin de schroefdraad past van een nieuw ophangrubber zodat één kant van de schroefdraad dan toch in de centrifuge past. Ik weet niet of ik dan ergens verkeerd doorheen ga boren want dat wordt dan op goed geluk.
Ik zou niet weten hoe anders dat nieuwe ophangrubber passend te krijgen omdat ik geen idee heb hoe ik die centrifuge eruit krijg. En volgens mij is er inderdaad een gedeelte van de schroefdraad van dat oude rubber achtergebleven (afgebroken) en dat moet er eigenlijk uit. Maar hoe?!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Ik heb geen idee. Destijds zullen er vast wel cursussen geweest zijn hoe je die apparaten moest servicen, maar als er nog iets bewaard gebleven is, is dat op microfiche. En zie maar eens iemand te vinden die dat nog heeft!

Misschien kun je ergens op het Internet nog een video vinden. Zoek dan ook met Turnamat.
 

Fasto_Geiser

  • #10
Hoi Kees,

Ik heb al heel veel Gegoogled en in diverse talen gezocht naar handleidingen. Of youtube instructiefilmpjes gekeken. Maar... het is zoeken naar 'n speld in de hooiberg.
20 jaar geleden deze wasmachine ooit gekocht bij iemand die tevens monteur/reperateur was van dit soort machines. Maar die is helaas overleden. En zo gaat dat na verloop van tijd met zoveel. Mensen die hun vak kende leven niet meer en dan kun je tegenwoordig met dit ouwe spul nauwelijks nog iemand vinden. die er raad mee weet.
 

Lampje45

  • #11
Als je er al bij zou kunnen komen dan MOET je alle swingrubbers vervangen.
Bij het vervangen van 1 stuks gaat het gegarandeerd fout en zal de trommel alle kanten uitslaan. Want bij hoge toeren gaan de gyroscopische krachten een zeer grote rol spelen. Je accepteert wel dat de monteur is overleden, maar dat jouw machine naar de maatstaven van witgoed al in zijn derde leven zit, is geen reden om er afscheid van te nemen. Als je van ouderwetse dingen houdt, dan lijkt een gegalvaniseerde waslijn een uitstekende oplossing om je wasgoed droog te krijgen. :wink:
 

Fasto_Geiser

  • #12
Hoi Lampje45

Bedankt voor je bijdrage.
Dat vermoeden had ik al @ alle swingrubbers vervangen. Lijkt me haast een niet-te-doen klus. Laat staan voor een leek. Je kunt er echt zeer slecht bij met je handen.

Ah! Tadaa! Ik heb 'n gegalvaniseerde waslijn in de tuin. Zodra het droog weer is gaat de was altijd aan de lijn. De centrifuge van de wasmachine maakt de was 'n heel stuk droger maar buiten wordt hij pas echt droog (als 't niet regent natuurlijk). Dus... ik heb geen droger. Hoe ouderwets hè?! :lol:
 

Lampje45

  • #13
Nu nog terug naar deze, wordt je helemaal gelukkig van. :lol:

Wasmachine_Miele_oud_model.jpg
 

Fasto_Geiser

  • #14
Veel te modern met die elektrische kabel. Dan toch liever deze :wink:

800px-Pralka.na.korbe.jpg
 

Lampje45

  • #15
Veel plezier!:lol:
 

Fasto_Geiser

  • #16
Komt goed!:super:
 

Bademutze

  • #17
Er leven nog steeds mensen die deze dingen gerepareerd hebben hoor.
als je tijd en zin hebt en je haalt de hele bovenplaat los en je draait deze een kwartslag kun je er al iets beter bij,normaal gesproken verwijder je de cf trommel met een speciale trommel trekker, maar die heb je niet, ik heb gehoord dat je langs de cf trommel kan met een dopje of sleuteltje 10 en dan de moertjes los kan maken,misschien draaien ze mee, dan zal iemand moeten helpen om ze aan de andere kant tegen te houden, en dan kan je de rubbers met wat gepruts vervangen, succes
 

Fasto_Geiser

  • #18
Dankje Bademutze voor je zeer gedetailleerde uitleg. Er is dus nog hoop! Okay, misschien dat ik toch nog iemand vindt die mij een handje kan helpen met hetgeen je hebt beschreven. Het valt in ieder geval altijd te proberen. :prima:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu