YMVK nodig te verder te beschermen

Freakie

  • #1
Ga wat buitenlampen plaatsen, hiervoor heb ik YMVK gekocht. Plus slagvast pvc. Ik ben in de veronderstelling dat YMVK bovengronds gewoon middels klemmen tegen een gevel gehangen mag worden.

De pvc doe ik ter extra bescherming, bij bochten lukt mij dit echter niet. Volgens mij geen probleem want YMVK mag naar mijn weten los buiten. Klopt dit?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Klopt helemaal!
 
  • Like
Waarderingen: Freakie

Freakie

  • #3
Top.

Het betreft overigens een klasse 2 geïsoleerde lamp. De YMVK betreft 3*2,5 (standaard kleuren). Wat is het beste met de aarde doen? Al afknippen in de kabeldoos van waar ik ga aftakken en eveneens afknippen bij de lamp? Of in de kabeldoos de aarde in zijn eentje in een lasklem en bij de lamp hetzelfde? Hoe voorkom je dat een eventuele volgende persoon aarde verondersteld, terwijl ik ook geen zin heb om alles opnieuw aan te leggen mocht ik later toch aarde op dat punt nodig hebben.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Op een aardedraad moet je altijd ook aarde hebben aangesloten. Iedereen die in het vervolg aan je installatie gaat werken, zal ervan uitgaan dat de groeen-gele draad aan aarde ligt (al hoor je dat wel te meten).
Dus correct is om de aardedraad in de lasdoos aan te sluiten en in de verlichtingsarmatuur af te doppen.
 
  • Like
Waarderingen: Freakie en Vonken_trekker

Krunnie

Specialist Elektra
  • #5
In de lasdoos de geelgroene ader met een lasklem op de andere geelgroene aders verbinden en bij de lamp afdoppen maar met voldoende overlengte om in de toekomst nog te kunnen gebruiken. Mocht er dan later toch een lamp op komen die aarde nodig heeft dan ben je veilig. Niemand die namelijk in de praktijk nog controleert of een geelgroene ader in de lasdozen verderop wel aangesloten zijn. De veronderstelling is meestal dat dat wel zo zal zijn.
 
  • Like
Waarderingen: Freakie en Vonken_trekker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu