YMVK kabel bijtrekken naar meterkast

Jvdberggg

  • #1
Over een aantal weken komt een bedrijf zonnepanelen plaatsen. Zelf zijn wij nu druk doende om de stroomkabel (YMVK) weg te werken.

Aangezien van de 20 meter slechts circa 1,5 a 2 meter door de grond loopt, is door het bedrijf gekozen voor de YMVK DCA zonder 'as' , waarbij deze geplaatst wordt in een flexibele rode kabelbeschermingsbuis met SN8 drukwaarde en een wand van ongeveer 6 mm dik. De stroomleiding is door buitenmuur geboord om vervolgens een half metertje verder weer het huis in te gaan via de meterkast ingangen.

In de meterkast komen naast water en gas 3 buizen naar boven:
1. Hoofdaansluiting stroom (dit gat zit uiteraard bij achterwand meterkast)
2. Coax
3. Telefoon

In alle buizen zit nog voldoende ruimte om de YMVK erbij te trekken. Omdat ik ook gelijk een extra netwerkkabel (SFTP) erbij trek (ook door de grond) lijkt het mij een goed plan om de YMVK stroomdraad in de buis te trekken van de stroom hoofdaansluiting. (Met gedachte: stroom bij stroom).Ook om te voorkomen dat als ik hem bij Coax of telefoon trek, er mogelijk storingen kunnen optreden. De SFTP kabel kan ik dan bij bijv. Coax trekken. Zijn er bezwaren om de YMVK bij de hoofdstroom aansluiting te trekken?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Ja; deze invoeren zijn specifiek bedoeld voor de betreffende nutsbedrijven. Het kan voorkomen dat jij een keer jouw aansluiting wilt wijzigen of verzwaren en dat de netbeheerder dit dan weigert zolang jij 'zijn' invoer ingepikt hebt.

Als je geen lege invoer meer hebt dan kun je het beste gewoon een gat van 20 of 25 mm naar buiten boren en daar de kabel invoeren.

Of je moet nog een lege invoerbuis hebben. Bijv. bij mijn ouders de buis voor de gasaansluiting hiervoor gebruikt omdat het een huis is zonder gas.
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu