YMVK-as direct naar groepenkast of via lasdoos?

Fbrouw

  • #1
Naar de schuur worden binnenkort 3 YMVK-as grondkabels getrokken: 4x2,5mm en 2x2,5mm. Omdat dit nogal stugge dikke kabels zijn, vraag ik mij af of deze normaalgesproken direct naar de groepenkast getrokken worden? Of is het beter en handiger ze in de meterkast in een lasdoos naar een standaard YMVK/XMVK te laten verlopen? En deze in te voeren in de groepenkast.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Ik zou de kabel (ruim) voor de groepenkast aanstrippen en dan gewoon in een buis in de kast invoeren. De aders zijn niets dikker/stugger dan de aders uit een andere xmvk/ymvk of gewoon VD.

Als je er nog bochten mee moet maken in de meterkast kun je de kabel over een nog langer stuk aanstrippen zodat de bochten alleen nog maar "draad" in buis zijn, heb je ook geen last van stugheid. ;) Zo lang het aangestripte deel van de kabel maar geheel in buis of eventueel flexbuis zit, dus geen aders zichtbaar.

Bedenk wel even of je de aardlitze fatsoenlijk aangesloten krijgt op de aardrail in de groepenkast. Dit werkt niet op alle soorten aardrails even prettig, zeker niet met steekcontacten o.i.d. Bij schroefcontacten misschien een adereindhuls of oogje gebruiken, afhankelijk van hoe het eea uitgevoerd is.
 
  • Like
Waarderingen: Riestw

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu