Wisselschakeling omzetten

Carpenter

  • #1
Ik heb op de plek waar deze wisselschakeling zit, lampen met bewegingssensoren geplaatst. Ik wil de bestaande wisselschakeling "opheffen" als dit kan, om dat de bewegingssensoren nu het inschakelen van de verlichting regelen. Daarnaast heb ik op deze plek behoefte aan een stopcontact.

Dus: opheffen wisselschakeling (uitschakelen van de schakelonderbreking) en een stopcontact plaatsen.

Kan dit met de bestaande bedrading? Zo ja, wat moet ik daar voor doen om bovenstaande te realiseren? Zie ook de afbeeldingen.
aanzicht rechts.jpg
aanzicht links.jpg
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
De makkelijkste manier om de wisselschakeling te omzeilen is om de lamp bij de centraaldoos aan te sluiten op bruin en blauw ipv. op zwart en blauw. Alternatief koppel je alle draden van de schakelaar los en steek je ze in één lasdop.
Voor een wandcontactdoos zou je een blauwe en groen-gele draad bij moeten trekken.
 

Carpenter

  • #3
Hallo Tom, dank voor je reactie. Je zegt "Alternatief" koppel je alle draden los van de schakelaar en steek je in ze in 1 lasdop? Dus alledrie de zwarte draden en de bruine draad? Gaat dit wel goed?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Ja want dan heb je onafhankelijk van de positie van de tweede wisselschakelaar altijd spanning op de lamp staan.
 

Carpenter

  • #5
Helder. Kan ik vanaf dit te maken laspunt ook een aftakking voor de wandcontactdoos maken? Zo nee, wat moet ik dan nog meer doen? Zo ja, hoe kan ik dit het beste doen?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #6
De bruine draad voor de wandcontactdoos kun je aftakken van dezelfde lasklem. De groen-gele en de blauwe moet je bijtrekken vanuit de centraaldoos.
Bijtrekken betekent in feite dat je eerst de oude draden eruit trekt en dan alle draden die je voor de nieuwe situatie nodig hebt in een keer naar de inbouwdoos trekt. Dan zou ik de zwarte draden eruit halen en de lamp verbinden met de permanente fase in de centraaldoos.
 
  • Like
Waarderingen: Carpenter

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu