Whirlpool draait niet meer, koolborstels? Hoe te vervangen

Jacobine

  • #1
Whirlpool type AWG 839, NC853783972000, serienummer 20000907 draait niet meer. De trommel zit muurvast, met deur open is er echt geen beweging in te krijgen. Voor de laatste keer dat de machine in actie is geweest vond ik de trommel juist wat losser dan normaal hangen.

Ik heb de achterkant eraf gehaald, in de ijdele hoop dat het iets met de snaar zou zijn. Maar ook vanaf de achterkant kan ik er geen beweging in krijgen. Hoe moet ik verder met deze reparatie?

Ik ben niet heel erg onhandig maar heb nog nooit een wasmachine van binnen bekeken. Ik las op dit forum over koolborstels in de motor. Waar kan ik die vinden? Hartelijke groet, Jacobine
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Indien de trommel muurvast zit, lijkt het me weinig zin hebben de koolborstels te vervangen.

Dan is er beslist een andere oorzaak. Is er niet toevallig een bh-beugel in terecht gekomen, die nu tussen trommel en verwarmingselement de zaak blokkeert? Of een ander voorwerp daartussen.

Daar zou ik zeker eerst even naar kijken: zaklantaarn en dan de trommel van binnen goed inspecteren. Haal wel voor de zekerheid de stekker er uit!

En meld je anders nog weer op het forum, misschien heeft een ander nog een suggestie. Vermoedelijk is er dan iets met de lagers, of met de ophanging van de trommel niet in orde.
 

Jacobine

  • #3
Trommel nauwkeurig met zaklamp nagespeurd, niets gevonden. Ik kan niet uitsluiten dat er toch een voorwerpje tussen binnentrommel en verwarmingselement zit maar ik kan het zo niet zien. Is er nog een andere manier om dit te controleren zonder veel te moeten demonteren?

De trommel vind ik scheef naar links "hangen" (hij zit nog steeds muurvast)

Ophanging wellicht? En hoe kan ik dit controleren en oplossen?wie o wie heeft een idee wat dit kan zijn :?:

Gegroet
 

Janavg

  • #4
Het naar een kant doorhangen heeft volgens mij niks te maken met het niet draaien van de trommel. Probeer de snaar eens van het snaarwiel te halen. Dan kun je zien of de motor vast zit of de trommel.
Je kunt het verwarmingselement demonteren om tussen de trommel en de kuip te kunnen kijken.

succes jan
 

Jacobine

  • #5
Goed idee , dat los halen van de snaar om oorzaak van het euvel te kunnen achterhalen.

Over de ophanging:
Ik zie niets vreemds aan de veren waaraan de kuip is opgehangen. De steunpootjes aan de onderkant van de kuip zijn ook intact. De balkjes waarop deze aan de onderkant gemonteerd zitten - machine is bodemloos- leken mij ook niet vervormd. De machine is nog maar 5 jaar oud.

Ik krijg de snaar er niet vanaf. Ik zag dat het bovenste, grote snaarwiel iets scheef getrokken staat en zo nog maar net vrij is van de kuip. Dit kan m.i. duiden op een voorwerpje tussen trommel en kuip dat het snaarwiel scheef trekt zo ook weer de grote spanning op de snaar veroorzaakt (of niet?)

Straks komt iemand met meer kracht in zijn handen dan ik heb en proberen we de snaar te los te halen. Is daar evt gereedschap voor ? Ik dacht er zelf aan een bandelichter in te zetten mocht met de blote handen niet lukken.

Bedankt voor de tips, Hartelijke groet Jacobine
 

Wasmannetje

  • #6
De snaar is er altijd af te halen, door de bovenkant van de snaar langzaam naar je toe te schuiven. Heb je geen kracht voor nodig.

Kijk alleen uit als de snaar eraf schiet, dat je je niet openhaalt aan de randen van de achterplaat van het casco van de machine, kan erg scherp zijn.
 

Jacobine

  • #7
JAA snaar eraf. Bovenste snaarwiel zat nog steeds muurvast.

Verwarminingelement zit m.i. aan bedrading gesoldeerd en niet met stekkertjes. Klopt dat voor deze machine? Bout losgemaakt, element iets uitgetrokken. Met halogeenzaklantaarn gespeurd tussen kuip en trommel , ter hoogte van verwarmingselement. Trommel was te bewegen echter met met tikken (volgens mij het verwarmingselement dat nu losgeschoten lijkt -oeps) geruis en weerstand. Trommeldelen delen weer tegen elkaar gezet maar trommel hangt weer scheef, zit vast etc .

Ik vermoed nog steeds dat er iets tussen de trommel en kuip kan zitten maar ik kan het niet lokaliseren. Of moet ik toch in een andere richting denken, wellicht de beruchte lagers van een Whirlpool?!

Om echt goed te kunnen kijken tussen trommel en kuip zou ik m.i. machine vergaand moeten demonteren want de behuizing zit tjokvol. Ik weet niet waar te beginnen en welke handelingen ik zeker wel en welke ik zeker niet hoef te doen en in welke volgorde. Misschien is dit alweer een ander topic...

Het knutselen aan een wasmachine valt me tegen -het is in iedergeval heel anders dan knutselen aan de computer....Ik kan er altijd nog een monteur bij halen Maar als ik die voor laat rijden om mij te melden dat ik beter een nieuwe kan kopen....dan verneem ik dat liever van het forum

Wie kan mij nog verder helpen Ik wil het graag nog zelf proberen op te lossen, ik geef me nog een week.

Alvast bedankt Jacobine
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu