Whirlpool century 1400 service manual

Conradus

  • #1
Ben op zoek naar een service manual van de machine.
Zou er blij mee zijn.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik denk dat je zult moeten beginnen met de volledige gegevens van het betreffende apparaat. In elk geval nodig is het 12-cijferige servicenummer (85......)

Het verkrijgen van servicemanuals ligt zonder meer erg moeilijk. Ze zijn door copyrights beschermd en het is daarom niet toegestaan ze openlijk te publiceren. Soms zijn ze te vinden op sites die het met de regels niet zo nauw nemen. Vaak zijn die sites in landen gesitueerd waar men ook niet zo nauw kijkt. Bijv. Elektrotanya is zo'n site, volgens Whois gevestigd in de US, maar het netwerk (en dus de servers) staan in Hongarije...

Je moet niet vergeten dat de 'echte' servicemonteurs (of diens bazen) voor dergelijke manuals diep in de buidel moeten tasten (abonnementen op databanken met servicemanuals) en niet zitten te springen om die documentatie af te staan. Daarnaast kan het voor degene die toegang heeft tot dergelijke databanken behoorlijke problemen opleveren als blijkt dat hij dergelijke gegevens aan anderen doorsluist.

Het is dus vooral een kwestie van eigen speurwerk in de hoop een manual voor een redelijk gelijkend apparaat te vinden. Dat is mij regelmatig gelukt, maar er zijn ook merken waarvoor ik nog nooit iets heb kunnen vinden.

Vervelend bij die zoekacties is dat je bij zoeken met bijv. "service manual whirlpool century" veel gewone gebruikershandleidingen tegenkomt en vooral veel van die sites die proberen er een slaatje uit te slaan en beloven dat je tegen betaling een servicemanual toegestuurd krijgt. Ikzelf vertrouw ze niet. Maar ze zitten wel in de weg bij het zoeken.

Sommige fabrikanten doen niet moeilijk over een servicemanual en sturen deze op aanvraag zonder kosten (via mail) aan je toe. En sommigen vragen een bedrag, anderen geven helemaal niets af. Je moet geluk hebben daarmee. Mocht je iets bij Whirlpool aanvragen, vergeet dan niet de complete gegevens van het typeplaatje aan te geven.

En anders zou je ook nog kunnen proberen hier in het forum aan te geven wat het probleem is, misschien kan iemand je daarmee dan verder helpen. Ook dan zijn nadere gegevens nodig, met alleen "whirlpool century 1400" kom je in technische databanken niet ver. Ik denk overigens dat het in dat geval handiger is een nieuw topic te starten met een toepasselijke titel. :wink:
 

Conradus

  • #3
Bedankt voor je uitleg.
Kom nog uit de tijd dat het serviceschema gewoon in het apparaat zat. Het gaat in dit geval om een Whirlpool century 1400 859202112010.
In mijn geval zijn de lagers van de trommel defect en zou ik die willen vervangen. Het apparaat is slechts 4 jaar oud en is verder in prima staat. Lijkt me een leuk klusje maar om de juiste lagers en keer ring te vinden ben ik al even zoekende. Verder hoop ik in het servicemanual ook de informatie te vinden op welke manier dit kan en of ik uiteindelijk toch niet beter een nieuwe kan kopen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Zelf heb ik voor exact dit model (859202112010) geen documentatie kunnen vinden. Kan dus niet met zekerheid zeggen of hier een deelbare (geschroefde) kuip in zit of een gelaste. Ik denk echter dat hierin zoals in zovele Whirlpool machines van de laatste jaren, dat er een 'Eureka' waseenheid in zit, een gelaste complete kuip. Daarvan kun je de lagers niet vervangen. :?

Ik ben even op zoek gegaan naar "859202112010 lagers" bij een bekende onderdelenleverancier. Niets beschikbaar (wel andere onderdelen). Dat bevestigt eigenlijk al mijn vermoeden.

Je kunt zelf kijken of de kuip al of niet gelast is door de bovenplaat even te verwijderen.

En je zou eventueel een foto ervan kunnen plaatsen. Zelf ben ik niet voldoende ter zake kundig om dat te beoordelen, maar een van de echte witgoedtechnici vast wel. :wink:

Overigens bestaat de gebruikelijke servicedocumentatie van Whirlpool/Bauknecht uit niet meer dan een onderdelentekening en een stukslijst. En allerlei gegevens over de elektrische aansluiting, de elektronica en testprogramma's ed. Géén demontagehandleidingen e.d. Dus veel verder kom je er niet mee, je kunt (indien de lagers inderdaad vervangen kunnen worden) nog beter hier in het forum zoeken hoe je het moet doen...

Edit: als de lagers inderdaad te vervangen zijn, dan is dit bijvoorbeeld een handleiding:
How-to lagers vervangen whirlpool front lader AWM 742 - 500
 

Conradus

  • #5
Kees,

Bedankt voor de reactie, heb er vandaag wel al even ingekeken maar eigenlijk alleen maar naar de speling. Speling valt nog mee maar de lagers schrapen wel al behoorlijk ook als de motorsnaar er af is. Aan lagers is vaak wel te komen maar de keerring is maar de vraag. Het kruis en dan vooral de as is ook belangrijk want de as komt door de keerring en dat moet niet gecorrodeerd of groeven hebben want dan sluit die nog niet goed af.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu