Whirlpool ART 471/R verwijderen kapje over thermostaat

Roobegt

  • #1
Een hele suffe vraag:
Hoe kun je het kapje over de thermostaat verwijderen zonder de boel te beschadigen? Ik zie namelijk nergens schroeven zitten, ook niet onder de draaiknop. Ook als ik het kapje probeer te schuiven is er niet veel beweging in te krijgen. Omdat ik uit ervaring weet dat het vaak fout afloopt als ik met m n sacherijnige hooft ga wrikken en forceren met een schroevedraaier, stel ik de vraag hier maar even. :mrgreen:

Ik heb namelijk het vermoeden dat de thermostaat kapot is (koelkast wordt niet kouder dan 10 graden, terwijl het vriesvak het wel prima doet. Ook slaat de koelkast niet direct aan als ik aan de draaiknop zit).

De onderstaande link gaat over hetzelfde soort koelkast en bevat foto s waarop het kapje al verwijdert is:
Thermostaat vervangen, NOG problemen

Met vriendelijke groet,
Robert
 

HarryO

  • #2
Het lijkt er op dat je hem naar voren moet schuiven.
 

Roobegt

  • #3
Bedankt voor je reactie.
Ik heb het kapje eraf gekregen, maar waar ik al bang voor was, is dus ook gebeurd; alle bevestigingspunten van het kapje zijn gebroken. Ook kreeg ik een flinke tik omdat ik er niet meer aan dacht dat er gewoon 230V op staat.

Maar nu kan ik wel mooi zien hoe het mechanisme in mekaar zit:
Het kapje moet inderdaad naar voren geschoven worden, maar voor je dit kan doen moet je aan de achterkant van het kapje een soort palletje naar beneden duwen (of wat handiger is, het flapje waarachter dit palletje blijft hangen even omhoog wrikken met een schroevendraaier).

Wat betreft het temperatuur probleem:
Ik heb een testje gedaan door de contacten van de thermostaat te kortsluiten, met als gevolg dat de temperatuur in de koelkast al vrij snel richting vriespunt ging. Dus de nieuwe thermostaat en een nieuw kapje :roll: zijn inmiddels besteld.
 

Ronnie.82

  • #4
HI,
ik heb voglens mij een vergelijkbaar model koelkast als in dit topic (ART 450-A), maar krijg het kapje er ook niet af. Wil het niet te bruusk doen, want ik wil het kapje natuurlijk niet beschadigen. Ook met de instructies hierboven kom ik er niet uit.
Is er misschien iemand die nog meer bruikbare info heeft?
Alvast bedankt!!
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #5
Thermostaatknop moet eraf.
Dan het beugeltje onder deze knop eraf schuiven , is een soort van borgveer.
Lichtkapje eraf.
Dan kan je door het kunststof iets in te drukken het huis eraf schuiven.
Bestaat dus uit twee delen die in elkaar geschoven zijn.
Vreemde constructie.
Advies rustig kijken , dan zeg je later was dit nu alles?
Wel spanning eraf! :cool:
 

Baron van Neemweggen

  • #6
Gezien de nuttige tips die ik hier her-en-der heb gevonden via Google, bij deze wat extra hints.

Voor het verwijderen van de thermostaat/licht-unit: het model dat TS en Roobegt beschrijven is volgens mij anders dan S.oldeerbout in gedachten had. Ook die van mij zat enkel met een clipje vast, onder de knop was weinig interessants te vinden.

Unit uit de koelkast verwijderen
Lampje verwijderen, clipje erachter iets omhoogwrikken, dan kun je de hele unit naar voren schuiven. Geen idee of dat de bedoeling is, leek er niet helemaal op gemaakt, maar het palletje induwen leek weinig effect te hebben.

Connector losmaken, capillair eruittrekken. Die laatste vroor overigens vast nadat ik de koelkast een tijdje had laten draaien door de thermostaat te overbruggen, iets om in het achterhoofd te houden als de boel niet meegeeft ;)

Binnenwerk
Het verwijderen van de thermostaat verliep ook niet geheel soepel doordat ik niet oplette. Naast de twee pinnetjes waarmee het binnenwerk in de behuizing vergrendeld zit moest ik de (oranje) schakelaar naar voren halen (eerst siliconen beschermkapje verwijderen), daarna kun je alles (thermostaat, schakelaar en lampunit) er vrij simpel uitschuiven.

Thermostaat
Koelkast werd niet meer kouder dan ~10 graden op standje 7. Hoewel het met een nieuwe (originele) thermostaat weer prima werkt, viel het op op dat de weerstand die aan de buitenzijde van de (oude) thermostaat zit verkoold was. Mogelijk biedt het vervangen van die weerstand (zit enkel vastgeklikt) ook een oplossing (tenminste, als dat inderdaad het euvel is waar die Whirlpool/Bauknecht-thermostaten van Atea aan schijnen te lijden).

Bonus: thermostaat overbruggen
Connector vanuit de koelkast hangt met blauw/bruin/zwart aan de thermostaatunit. Bruin aan zwart knopen schakelt de compressor in. Als je de service manual van de koelkast kunt vinden is het handig om dat even te dubbelchecken, YMMV.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu