Welke zekeringautomaat gebruiken?

Ad61

  • #1
Welke zekeringautomaat zou ik het beste kunnen gebruiken in deze situatie?
Ik wil vanuit mijn huis na de hoofdzekering (3 fase) met een kabel 5x2.5 (dus ook 3 fase) naar mijn schuur. In de schuur gebruik ik alleen motoren die op 2 fase lopen en maak wcd's voor 230v.
Ik vraag mij af of ik die kabel na de hoofdzekering moet zekeren met een 4-polig installatie automaat of drie stuks 2-polige installatie automaten?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Je moet deze kabel zekeren met een vierpolige automaat en kunt deze dan enkel als krachtstroomaansluiting gebruiken. Er nog gewone wandcontactdozen van afsplitsen is niet zondermeer toegestaan.
Bedenk ook dat indien de kabel wordt ingegraven het een 4 aderige met aardscherm moet zijn.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Na je hoofdzekering komt een 4 polige automaat.In de schuur moet een onderverdeler komen voor elke 400v groep en elke 230v groep.

Elke beveiliging moet selectief zijn op de voorgaande.
 

Xr8

  • #4
Uitgaande van 25A hoofdzekeringen mag je de kabel 16A afzekeren. Voor de 230V wcd's dien je dan een aparte kabel naar de schuur te trekken. Deze kan op een aparte groep maar of dit nodig is, is afhankelijk van wat je gaat aansluiten op deze wcd's.

Succes.
 

Ad61

  • #5
Als ik XR8 en Sxnder goed begrijp, mag ik dan geen onderverdeler maken aan een 3 fase kabel maar moet 4 aparte kabels trekken naar de schuur als ik het volgens de regels wil doen? Heeft dat te maken omdat er ook 2 fase motoren aan die kabel komen te hangen? Zonder die motoren mag het dan wel?
Reden om 3 fase in de schuur te hebben is ook om de verbruikers van de 230v wandcontactdozen te verdelen.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Misschien is het handiger dat je even de exacte specificaties opgeeft van wat je allemaal wilt aansluiten en wat de waarde van je hoofdzekeringnen zijn. Dan kan beter beoordeeld worden hoe je dat volgens de voorschriften kunt aansluiten.
 

Xr8

  • #7
Om in je schuur 16A te mogen afzekeren zul je in de woning 50A zekeringen moeten hebben, je kunt je kabel dan 25A afzekeren. Een 2,5 mm2 zal dan niet toereikend zijn, je zult waarschijnlijk wel 4 mm2 nodig zijn. Daarnaast ga je fors meer vastrecht betalen. Beetje zonde van het geld waarschijnlijk.

Je kunt dan beter je kast in de woning wat uitbreiden en de groepen hier aansluiten.

Succes.
 

Ad61

  • #8
De waarde van de hoofdzekering is 3x25A. Daarna dus vierpolige automaat 3x16A. en met kabel 5x2.5mm(15mtr.) naar de schuur waar een onderverdeler komt. Vanuit de onderverdeler een groep maken van 400v.(3x10A.) naar 2 krachtstroommotoren met vaste kabel. Deze krachtstroommotoren verbruiken ongeveer 1Amp. En vanuit de onderverdeler meerdere groepen maken voor 230V. wandcontactdozen.
De wandcontactdozen gebruik ik voor een boormachine, slijptol, stofzuiger enz.
Zouden jullie het ook zo maken en is dit volgens de regels?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Nee is niet volgens de regels.
25A hoofdzekeringen geeft 16A naar onderverdeler en geeft 6A eindgroepen.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #10
Met 25A hoofdzekeringen is een onderverdeler praktisch onhaalbaar. Je kan het oplossen, zoals al eerder gesuggereerd, door voor je 230v groep(en) extra kabel(s) te leggen.
 

Ad61

  • #11
6A. in de eindgroepen zou kunnen maar ik ben dan erg beperkt. Ik denk dat ik naast een krachtstroomkabel nog een kabel trek voor de wandcontactdozen. Dan maar alle 230V. wandcontactdozen aan die 16A. groep. Dus een 4 polige 16A. automaat en een 2 polige 16A. automaat achter de hoofdzekering en 2 kabels naar de schuur.

Toch is het eigenlijk vreemd dat je wel meerdere wandcontactdozen(volgens mij 9 aan 1 groep) aan een 16A. zekering mag hangen en niet mag onderverdelen met zekeringen van 10A.?
Twee zekeringen zijn toch veiliger als een zekering?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #12
Een extra zekering voegt niets toe aan veiligheid.

Achtergrond van de regels is de zogenaamde selectiviteit. Als je hoofdzekeringen hebt van 25 A, dan mogen in je (hoofd-)groepenkast maximaal zekeringen van 16 A zitten. Het verschil tussen hoofd- en groepszekering mag niet te klein zijn. Anders zou in het geval van overbelasting van een groep eventueel je hoofdzekering springen, in plaats van de groepszekering.

Die zelfde selectiviteitseisen gelden ook voor onderdelingen tegenover de hoofd-groepenkast. Achter een 16A groep, mag er maximaal een 6A groep in de onderverdeling zitten.

Die regelgeving heeft in jouw geval een wat rare consequentie. De selectiviteitseis is er, om de voorkomen dat je bij overbelasting van een groep in je schuur je toch naar de hoofdgroepenkast moet lopen om de groepsautomaat weer aan te zetten. Maar die gang moet je natuurlijk sowieso altijd maken, als je helemaal geen onderverdeling hebt.

Toch is het altijd het verstandigste om volgens de regels te werken.
 

Appeltje

  • #13
Er spelen hier 2 dingen: selectiviteit en overzichtelijkheid.

Selectiviteit:
Is een regel dit gemaakt is om installaties comfortabel te houden. Dus dat niet een hogere zekering (in een ander gebouw / die door een ander behoort wordt) sneuvelt ipv degene die als laatste in de keten beveiligt. Dat betekent dat je dus van 25 > 16 en daarna niet veel kanten meer uit kan behalve 6.

Overzichtelijkheid:
Als je een 3-fase groep zomaar ergens (bv in je schuur) gaat splitsen, werkt dat prima en heb je geen last van selectiviteit. Het wordt echter onduidelijk voor een ander en is daarom niet toegestaan.

En mbt "mogen", vloeken mag ook niet he ;)
 

Ad61

  • #14
Het is mij duidelijk, ik ga hiermee aan de slag.
Iedereen bedankt voor het meedenken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu