Welke lasdoos voor doorkoppelen achter stucwerk?

Appelhof

  • #1
Hallo,

Ik wil electra aanleggen in een ruimte waar dat nog niet zit.
Ik heb een aantal stopcontacten nodig, en wil ze verbinden met een leiding over de betonvloer (hier komt nog isolatie en een dekvloer overheen).
In totaal wil ik 4 dubbele stopcontacten op 2 muren via elkaar verbinden.

Ik had dit bedacht:


De leiding komt aan via de vloer, omhoog tot 30 cm boven de dekvloer, lasdoos met doorlus naar stopcontacten erboven, en ook weer doorlus naar volgende leiding/stopcontacten.
De muur is gemaakt van gasbetonblokken, 10 cm dik. Daar kun je goed met een gatenboor ronde gaten voor een lasdoos in maken.

Vraag: kan ik dat inderdaad zo doen met 4 stopcontacten? En: kan ik zo'n ronde lasdoos als op het plaatje gewoon wegsmeren achter het stucwerk straks? Mag dat? Of moet je daar speciale dozen voor gebruiken (en welke dan?)

Alvast dank voor je reactie!
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Nee, lasdozen moeten ten alle tijden bereikbaar blijven dus dit kan zo niet. Je zal de leiding vanuit de vloer moeten laten doorlopen tot de inbouwdoos van de stopcontacten, daar eea doorlussen of lassen en vervolgens weer een afgaande leiding naar het volgende setje stopcontacten.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Lasdozen NOOIT wegsmeren.

Je kan in die blauwe lasdozen van 50mm een dubbele spruit plaatsen, dan kan je vanaf de onderzijde zowel in als uit met een buis.De lassen kunnen dan achter het inbouwmateriaal, of zelfs het schakelmatriaal als doorverbinding gebruiken.

elk stopcontact kan nl 2 draden aangesloten hebben.
 

Appelhof

  • #4
Oooh, blij dat ik het gevraagd heb. Voor ik stomme dingen zou doen. :?
Dank voor jullie antwoorden, ik snap het. Ik ga kijken of het achter het schakelmateriaal past, dat voelt het degelijkste.
En anders toch het schakelmateriaal als doorverbinding gebruiken.

Bedankt! :D
 

Peter_H

  • #5
@ Sxnder en Headhunter

Mag dit doorlussen van de wandcontactdozen volgens het NEN? Ik meende dat dit maar naar 1 extra wcd mag en dan alleen in dezelfde wand. Tenzij je een normaaldoossysteem gebruikt maar dan moet je weer lasdozen gebruiken zoals TS heeft getekend?

Als ik het bij het verkeerde eind heb hoor ik het graag.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu