Welke lampen gebruiken??

ChrisvH

  • #1
Ik ben een oud huis aan het opknappen, en kom bijna toe aan de eerste verlichting.
Nu alles opnieuw moet dacht ik alles maar engiezuinig te doen.
Wat is de beste oplossing? Overal spaarlampen of led?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Dat is maar net wat je wilt.
gewone gloeilampen kan ook.

Engergie word pas verlies of onzuinig als je de ongewenste energie moet afvoeren, of niet gebruikt.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Als je alles nog nieuw moet kopen zou mijn advies led zijn.
maar koop dan wel armaturen waarin je de ledlampen kunt vervangen want naar verwachting zal de ledlamp nog sterk verbeterd worden en om dan alles weer nieuw te moeten kopen is dan wel jammer.

Ik gebruik zo ongeveer overal ledlampen met GU10 fitting, die kunnen rechtstreeks op de 230V en bevalt het niet? je zet er ook zo een halogeen of andere lamp in.

Bekijk Led lampen wel goed vooraf want er zijn heel grote verschillen te koop met verschillende kleuren licht en sommigen doen gewoon kil aan wat niet plezierig is.
Daarnaast moet je met led vaak meer armaturen plaatsen dan met halogeen en is led vaak niet te dimmen.
Hou ook daar rekening mee met de aanleg zodat je dmv. schakelaars kunt kiezen voor gezellig licht of extra veel licht om bij te werken.

suc6

Gerrit
 

Appeltje

  • #4
@Headhunter: ben het vaak met je eens maar nu niet.

Energie kan ook verlies zijn omdat je het minder efficiënt maakt.

Overigens ben ik zelf fan van de gloeilamp en haat ik de regelgeving die hieromtrent nu geldt... gloeilamplicht blijft in mijn ogen het mooiste licht.
 

Geus

  • #5
Led-licht is nog in ontwikkeling en er zijn er zat met een lelijke lichtkleur. Ik ben echter erg tevreden met de laatste generatie van een bekende Eindhovense lampenproducent. Dit licht is prettig genoeg voor in mijn huiskamer. Echter ik heb geprobeerd dimbare led-lampen te dimmen, maar daar was ik niet tevreden over, iets teveel flikkering nog. Een kleiner wattage ongedimd was de oplossing. Ik gebruik overigens de standaard grote en kleine gloeilampfittingen. Voor plaatsen waar het licht niet zo vaak gebruikt wordt, heb ik goedkope spaarlampen. Een led-lamp zal daar minder snel rendabel worden.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Qua stroomverbruik haal je de extra investering inderdaad dan niet terug maar de meeste energiezuinige lampen moeten opstarten, beginnen dan met weinig licht en tegen de tijd dat je al weer bijna weg bent geven ze een keer volop licht. (en hoe ouder hoe langer dit vaak duurt)

Led daarin tegen geeft direct de volle hoeveelheid licht en dat is dan wel zo plezierig en is mij die 15 euro extra wel waard. (sommigen veranderen dan nog wel iets van kleur)

suc6

Gerrit
 

Cheater

  • #7
Als het om verlichting gaat, kies je toch, om te beginnen, een mooi armatuur? Vanuit daaruit ga je bekijken wat voor soort lichtbron erin kan.

Ik bedoel, pak je zoiets:

Of zoiets:
afbeeldingen ontbreken

PS. bovenstaande lampen zouden niet mijn smaak zijn, enkel ter voorbeeld... :)
 

ChrisvH

  • #8
Bedankt voor de reacties.
Ik zal nu proberen zoveel mogelijk in led te kopen.
Ik kan nu ook mooi lampen kopen waar de led in past.
 

Geus

  • #9
Gerrit B schreef:
de meeste energiezuinige lampen moeten opstarten, beginnen dan met weinig licht en tegen de tijd dat je al weer bijna weg bent geven ze een keer volop licht. (en hoe ouder hoe langer dit vaak duurt)
Dit klopt, maar geldt niet voor alle spaarlampen. Er zijn er ook genoeg met een acceptabele opstarttijd.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #10
Nou genoeg?
Ik moet ze nog steeds zoeken en je komt ze vrijwel zeker niet in het goedkope segment tegen.
Ik denk dat ik hier bedrijfsmatig toch wel een stuk of 20 a 30 soorten spaarlampen heb liggen die er wel goed uitzagen en ook qua prijs aantrekkelijk maar die toch niet door de selectie zijn gekomen (ook van bekende merken).

suc6

Gerrit
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu