Welke afzuiger op deze diameter pijp??

Hoefhaan

  • #1
Hallo

Ik zit met het volgende:
Ik heb een badkamer die qua ventilatie alleen is voorzien van een badkamerafzuiger. Het is een inpandige badkamer, waar geen raam in zit. Ventileren via andere ruimtes is niet mogelijk (slaapkamers die verder weg liggen)

De huidige zuiger (is nu defect dus moet vervangen worden) is een S&P CRZ 200, dus met een capaciteit van 200 m3/h

De afvoerende buis is in totaal ongeveer 3 meter lang, en er zit een knik in door middel van 2x 45 gradenbochten. de buis is gemaakt van PVC dus glad van binnen. De afzuiger mondt niet direct uit in deze buis maar in een soort luchtkamer. De afvoerende buis is 120 mm in diameter.

Gezien de beperkte ventilatiemogelijkheden heb ik de wens om een wat sterkere ventilator te monteren, bv een S&P van 300 m3, maar die hebben een uitgang van 150 mm. Op zich geen probleem qua montage, aangezien hij toch in die luchtkamer uitmondt, echter moet de afgevoerde lucht wel omhoog door die 120 mm pijp.
Zou de capaciteit van deze pijp voldoende zijn?

En geeft het monteren van een zwaardere afzuiger op een wat te smalle pijp meer nadelen dan alleen wat meer geluid? Zou het geheel slechter gaan werken dan met die 200 m3 afzuiger?

Graag uw reactie!

Groeten

Johan den Haan
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #2
Hoe groot is je badkamer? normaal moet je ongeveer 8 tot 12 x de inhoud van je badkamer ventileren.en houd ook rekening dat die lucht ook ergens moet worden aangezogen ,dit wordt vaak vergeten. ga je een grote ventilator op een kleinere buis zetten,dan gaat waarschijlijk de capaciteit naar beneden.of de ventilator gaat meer lawaai maken omdat de luchtverplaatsings snelheid omhoog moet.als je gaat hardlopen en je moet ademen door een rietje dan is dat ook niet prettig.
 

Hoefhaan

  • #3
Ik denk dat in dit geval het formaat van de badkamer er niet toe doet. De huidige afzuiging blijkt onvoldoende terwijl die wel geschikt is voor de bestaande pijp. De aanvoer van lucht is ruim voldoende door een groot rooster in de deur.
Ik zoek dus iets van een formule oid om te beoordelen of ik een grotere afzuiger kan zetten op het huidige kanaal. Het kanaal vergroten is geen optie helaas.

ik dacht ooit een afzuiger te hebben gezien van 300m3 met een 125 mm aansluiting. Dat doet mij vermoeden dat het kan maar dat was een buisafzuiger en ik heb een plafondmodel nodig. voordat ik een duur apparaat koop wil ik wel zeker weten dat ik er op vooruit ga.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Gegevens van de gewenste fan opvragen, daar zit een tabel in waarop je kan zien wat de weerstand van de leiding doet met de opbrengst.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #5
Als de beluchting niet goed is bv te hoog dan ook wil de badkamer niet droog worden.
 

Hoefhaan

  • #6
Bedoelt u de beluchting in de zin van het ventilatierooster in de deur? Deze zit nl op een cm of 30-40 hoog.

Maar is dat van invloed?
 

Hoefhaan

  • #7
Ik heb op de site van S&P zitten kijken. Daar staan inderdaad grafieken. De eerste van de 200:



en de tweede van de 300 (en 300+)



Vervolgens heb ik gerekend volgens dit schema, wat volgens mij gaat over een buis van 125 mm (zie het stukje bij instortpot):



3 meter pijp = 6 Pa
2 bochten 45 gr = 6 Pa

Voor de eerste luchtkamer en evt een kapje bovenop heb ik 25-30 pa gerekend.
Kom ik in totaal op zo'n 40 Pa

Kijk ik dan in de grafieken dan zie ik daar dat een S&P200 bij 40 Pa nog slechts zo'n 65 m3/h als resultaat heeft en bij de S&P300 heb ik dan nog zo'n 185 m3 als resultaat

Lees ik correct uit deze grafiek dat de S&P300 pas boven de 45 Pa weerstand een fors efficiëntie verlies heeft?

Dan zou de S&P300 een duidelijke verbetering zijn.
Of maak ik als leek op dit gebied een denkfout?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu