Waterlekkage onder dorpel schuifpui

Frankco

  • #1
Wij hebben blijvend last van optrekkend vocht bij de nieuw geplaatste schuifpui bij flinke regenval. Dit komt zeer waarschijnlijk doordat de dorpel onvoldoende hoogte heeft ten opzichte van de geplaatste betonnen drempel voor de schuifpui (zie afbeeldingen voor de situatie en een doorsnede van het probleemgebied).
uitbouw.jpg
lekwater.jpg
doorsnede_pui.png

Het probleem is waarschijnlijk een combinatie van een te beperkt afschot van de betonnen drempel en een te kleine opstaande rand van de DPC folie, waardoor bij een flinke regenbui de onderste houten balk zichtbaar nat wordt aan de binnenzijde.

Het ontbreken van het afschot was al direct een discussiepunt. De drempel met afschot was uiteraard afgesproken, de aannemer heeft het doorgegeven aan de betonwerkers, maar die zijn te vroeg richting huis vertrokken waarbij het afschot na uitharden uiteindelijk niet aanwezig was. Er is enig herstel uitgevoerd door er een deel vanaf te schuren, maar naast en onder de dorpel kan er natuurlijk niet geschuurd worden. Druipwater van de dorpel loopt daarom nog steeds maar langzaam weg. Plasvorming ontstaat er niet, maar er ontstaat wel een dunne film water, wat dus gaat optrekken.

De aannemer is uiteraard verantwoordelijk voor deze situatie, maar helaas waren wij door een reeks aan missers in de bouw het vertrouwen verloren, is het afgerond met een financiele schikking en het contact inmiddels verbroken. Nu ben ik dus zelf op zoek naar de een geschikte en duurzame oplossing om dit probleem voor eens en altijd te verhelpen.

Het terras en de drempel worden aankomend lente/zomer seizoen voorzien van een duurzame PMMA coating, waarbij bepaalde details en opstanden ook ingewerkt kunnen worden. Ik denk alleen dat inwerken zonder voorbereiding van een geschikte opstand het probleem niet verholpen gaat worden, want de kier tussen het DPC en de dorpel zal blijven bestaan.

De ruimte tussen de betonnen opstap en de onderzijde van de dorpel is ongeveer 15 tot 20 mm, dus de ruimte voor aanpassingen zijn beperkt. De kier tussen het DPC en de kunststeen dorpel afdichten zal hierdoor ook maar lastig gaan, maar ik vraag mij ook af of dit het gewenste effect heeft. De DTS onderdorpel kan zich flink uitzetten als de zon erop staat, dus de kans op scheuren/losbreken van deze afdichting is een risico. Ik denk wel dat het inwerken van deze naad met liquid rubber een effect kan hebben om de afdichting enigszins te verbeteren.

Op dit moment heb ik als oplossing het volgende bedacht (zie ook onderstaand figuur met de aanpassingen). Eerst dicht ik zorgvuldig de kier af met liquid rubber in meerdere lagen, aangegeven met de rode rand. Vervolgens breng ik een RVS staf (lichtblauw) aan in de lip van de onderdorpel, welke ik eventueel vast kan kitten met een geschikt middel (oranje). De ruimte onder deze staf kan ik vervolgens uitvullen met een geschikt middel (cement? Epoxy mortel? Een soort chemisch anker?).
doorsnede_pui_oplossing.png

In het ideale geval zou er ook een dun afschot gesmeerd kunnen worden op de drempel met een geschikt middel (bruinrood in het figuur), maar het probleem blijft dat dit middel niet over de gehele breedte uitgesmeerd kan worden. Het middel moet dus ophouden op de drempel zelf, waardoor producten op basis van cement volgens mij eigenlijk niet kunnen (minimale filmdikte van een paar mm). Dit totale pakket kan dan vervolgens ingewerkt worden met de PMMA coating (aangegeven in paars).
De andere optie is het deels of volledig verwijderen van de betonnen drempel en deze opnieuw storten. Uiteraard probeer ik dit te voorkomen, maar zou een optie kunnen zijn als er echt geen andere mogelijkheid is.

Graag hoor ik jullie bevindingen en ideeën hierover om dit probleem voor eens en altijd op te lossen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Het is geen optrekkend vocht, maar water want door het drukverschil tussen binnen en buiten naar binnen gestuwd wordt.

Jouw foto tov het detail wijkt af: De dorpel heeft in het werk geen druiplip, de voorkant van de multiplex stelstrook ligt gelijk met de voorkant van de dorpel, en ook de DPC-folie ontbreekt.

Ik begrijp je teleurstelling in de aannemer...
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Ik heb het hele verhaal niet gelezen sorry daarvoor.
Dit is? zou ik wel graag willen weten.

lekwater 2.jpg
 

Frankco

  • #4
detail_pui.jpg


Hier een betere foto van het specifieke detail in antwoord op jullie vragen. Dus je vraag met wat 'dit is' op de foto is de multiplex steunplank die al verkleefd aan het kozijn zat, dus onder het dorpel zat 'verlijmd'? door de producent van de pui. Ik was erbij bij de plaatsing, zo is het pakket in één keer op de onderbalk met DPC folie geplaatst.

Op de foto zie je ook dat de multiplex plaat niet helemaal doorloopt tot het einde van de met DPC folie omwikkelde steunbalk, maar dat de kunststof dorpel weer om deze multiplex steunplaat heenvalt zoals in mijn doorsnede ook is getekend.

Ik weet niet of het de bedoeling was dat deze multiplex onderplaat alleen voor transport bedoeld was, of dat deze ook geplaatst moest worden. De aannemer heeft de pui geplaatst, daar was niemand van de kozijnen producent bij aanwezig.
 

Frankco

  • #5
Nog een kleine toevoeging, de foto's zijn van de binnenzijde/zijkant af genomen. Misschien geeft dat een duidelijker beeld.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Ja, dat zag ik ook net..

Een PE-dorpel van 4900 mm lang is best wel tricky: Daarom zal men ook de multiplex lat gemonteerd hebben, anders gaat deze dorpel alle kanten op. De uitzetting in de lengte kan wel 2 tot 3 cm zijn als de zon erop gaat schijnen.

De DPC-folie is ter plaatse van het groene lijntje purschuim niet overlappend aangebracht. Dat zijn punten waarop het water naar binnen kan komen.

Wat ook ontbreekt in je tekening: Een spouw voor de afvoer van het water. Nu moet al het water over de betonnen dorpel weggevoerd worden. Een verdekt liggende goot (of met rooster) met een paar buisjes naar de voorzijde van de betonnen drempel had het probleem voorkomen.

Heel eerlijk: Ik denk dat je toch de betonnen dorpel moet slopen om eea tot in detail goed uit te voeren.
 
Laatst bewerkt:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Het moet uitgevoerd worden zoals op de eerste tekening en waarschijnlijk met iets meer afschot op de betonnen drempel. Hoeveel daar zal best wel een aantal graden voor zijn. Druiplip oplossing is het toverwoord.
Ook het verschil betonnen drempel en de houtenbalk zou voor mijn gevoel wat hoger mogen.
 

Frankco

  • #8
Bedankt voor het meedenken.

Dat de dorpel alle kanten op gaat heb ik wel gemerkt, deze wordt inderdaad met gemak 2 cm langer in de zon. Dit is een opzichzelfstaand probleem, maar moet nog verholpen worden. De aannemer heeft namelijk geen verankering van de dorpel gemaakt aan de onderste steunbalk en staat er nu volledig los op. Kozijnen producent had bij nacontrole aangegeven dat dit wel had moeten gebeuren en wordt binnenkort nog deels opgelost (schuivende delen eruit en vastschroeven onder de rails).

Ik denk ook dat de betonnen drempel verwijderd moet worden om tot een echte oplossing te komen. Er zit nu ruimte tussenhet beton en de voorzijde van de DPC folie door inklinken van het beton, maar dit komt nergens op uit en zit vervolgens ingesloten tussen beton van de drempel, fundering en beton van de binnenvloer, mogelijk ook bron van problemen.
 

Frankco

  • #9
Ik denk er nu toch over om de drempel volledig te verwijderen en dan in de basis te starten met een betonnen kantplank welke valt in de druiplip. Het afdruipende water valt vervolgens op het terras, wat meer dan afdoende afschot heeft om het water af te voeren. Water wat door sterkte wind eventueel achter de druiplip komt, kan achterlangs van de betonnen kantplank naar beneden druipen in de spouw en daar afgevoerd worden door een afwatering die doorloopt tot onder de fundering (kruipruimte).

kantplank.png


Eventueel kan er tegen deze kantplank opnieuw een betonnen drempel gestort worden, welke meerdere centimeters vrij blijft van de dorpel en een ruim bemeten afschot. Vervolgens kunnen alle naden en kieren ingewerkt worden met kimband en een PPMA/triflex coating.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Die sparing die druiprand moet je vrijhouden daar moet je niets in monteren. Dus die plank of wat dan ook tegen de DPC.
 
  • Like
Waarderingen: Frankco

Frankco

  • #11
Ondertussen is de betonnen drempel in zijn totaliteit verwijderd, maar het probleem is helaas nog niet opgelost. Het lijkt erop dat de druiplip geen voldoende oversteek heeft t.o.v. de houten stelbalk, waardoor vocht nog steeds zijn weg onder de dorpel kan vinden bij flinke regenval. Zie hier foto's voor de huidige situatie aan de buitenzijde.

Ben ik juist in deze denkwijze? Ik vrees ervoor dat de totale schuifpui eruit moet om in de basis opnieuw te beginnen.

PXL_20211223_132251198.jpg

PXL_20211223_132258623.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #12
Als het water op de DPC of lood kan blijven staan is dit niet de oplossing.
Wat is de reden dat je van de druiplip lood of DPC niet meer afstand hebt gemaakt.
Of die laag schuin naar buiten laat aflopen.
 
  • Like
Waarderingen: Frankco

Frankco

  • #13
Je hebt inderdaad gelijk dat de druiplip onvoldoende afstand heeft tot de onderconstructie. Dit is niet door mij bedacht, maar door de aannemer destijds. Er is inderdaad een openstaande kier tussen de dorpel en de met DPC folie omhulde houten onderbalk, waardoor bij een stevige wind het water makkelijk zijn weg kan vinden tot op het DPC en dus naar binnen toe.

In principe kan ik de houten onderbalk loshalen en naar achter drukken om zo een grotere afstand te krijgen vanaf de druiplip. Hoe dan ook denk ik ook dat er een afdichting gerealiseerd moet worden tussen het DPC folie en de dorpel dmv een kitrand, want bij elk mogelijke opbouw blijft hier natuurlijk toegang mogelijk en kan water zijn weg vinden (al wordt dit lastiger zodra de afstand groter is).
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #14
Frankco schreef:
In principe kan ik de houten onderbalk loshalen en naar achter drukken om zo een grotere afstand te krijgen vanaf de druiplip. Hoe dan ook denk ik ook dat er een afdichting gerealiseerd moet worden tussen het DPC folie en de dorpel dmv een kitrand, want bij elk mogelijke opbouw blijft hier natuurlijk toegang mogelijk en kan water zijn weg vinden (al wordt dit lastiger zodra de afstand groter is
Die balk moet naar beneden of van positie veranderen en dan dusdanig dat de DPC folie voldoende ruimte krijgt waardoor het water niet naar binnen kan lopen. Dus geen kit gebruiken. Winddicht maken doe je aan de binnenzijde.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu